用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我太遲報名, 間間都話 full 晒, 好驚 bb 冇書讀.. ...
樓主: zoeyin
go

我太遲報名, 間間都話 full 晒, 好驚 bb 冇書讀.. [複製鏈接]

回覆:dreamerho 的帖子

慧中幾好,唔介意少d外語既話,都係好選擇,老師主任很有愛心的

我囡都係10年11月細B, 報咗幾間都唔收, 我諗住算數LU, 今年年尾冇學校收K1就等出年先報做大B, 有辨法啦

zoeyin  細 B 報學校真係好煩惱... 祝大家好運啦~~  發表於 12-3-27 11:07

引用:慧中幾好,唔介意少d外語既話,都係好選擇

原帖由 karenbabe 於 12-03-27 發表
慧中幾好,唔介意少d外語既話,都係好選擇,老師主任很有愛心的
請問慧中是否直升K1?小學派位ok嗎?

我仔仔都系細b,12月,不過就系2009年。

我前年幫他報N班,都系報唔到。報左幾間都無回覆。其實我都知要有位俾他插班都幾難。所以仔仔最後都無讀到N班。

我系ftm,平時就同仔仔去返下pg 甘。

舊年11月開始幫仔仔報K1,有兩間waiting,最後其中一間收左仔仔讀K1 PM。果間幼稚園本身都有PN ga。所以我又唔覺得無讀PN會差d。而且仔仔去到interview都無緊張,會答問題甘。可能他當自己返緊pg 掛。

細B媽咪加油啊!!!

karenbabe  有時在PLAYGROUP學到既野, 未必在家庭中可以學到的  發表於 12-3-30 00:17
zoeyin  返下 playground 可能真係好 d, 但我屋企係大家庭, 老公唔贊成比 bb 返 playground, 覺得 waste $...  發表於 12-3-28 12:25

我女都係2010細b(12月出世), 我之前只係報左1個n班, 人地仲問我點解咁早就報學校, 點知原來已經遲啦~ 不過早報, 都未必有位呀, 我報果間, 佢收晒大b先, 細b要等到今個月月底至有得in, 都唔知仲有幾多個位......

後來前排我報左另一間, 果間就全年都有得插班, 可能因為係私校掛, 點都好, 收左讀住先~ 今年再睇下報多次n班定k1~

zoeyin  好多都話收晒大 b 先收細 b, 而且喺我前面仲有 d 9 月10月既 bb, 之後先輪到我 11月bb, 所以唔駛旨意喇....  發表於 12-3-28 12:35
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆:我太遲報名, 間間都話 full 晒, 好驚 bb 冇書讀..

我顧住理大女,而家先理細女,不過我問咗方方仲有位,四月會interview

zoeyin  祝你好運~~~  發表於 12-3-28 12:35
zoeyin  我問過荃灣間方方, 佢地話連 waiting 都爆晒, 唔收 form 喇....  發表於 12-3-28 12:35

我都係懵懵地, 搞唔清,係N班冇位嗎?還是K1己經冇位?我BB係10年8月BB

zoeyin  N班冇位, 有 d K1 未接受報名住  發表於 12-3-28 12:36

回覆:我太遲報名, 間間都話 full 晒, 好驚 bb 冇書讀..

其實本黎想揀家姐個間,不過越讀越商業,所以都係唔揀,

karenbabe  係邊間呀, 可否PM我, 唔該你  發表於 12-3-30 00:15
zoeyin  幼稚園已經商業??? 係點商業法呀???  發表於 12-3-28 12:36

我b10年1月大女

那就不太清楚, 慧中是村校, 應該都會係直升的, 我跟仔仔去過interview, 老師主任都很有愛心, 仔仔去到竟然主動拖住老師, 仲叫老師抱佢tim~

仲有joyful, 綠楊, 方方, 可能佢地話full 哂, 不過你照in照wait, 遲d有可能會有小朋友退學都唔定~

再唔係荃灣有好多playgroup centre都有幼兒班, 2-3個鐘, 似n班果d照讀住先都得架, ,下年再去考k1 lor

zoeyin  joyful 唔近我地, 綠楊問過話 full 得好緊要, 原本想唔收我份 form 添, 係我堅持遞佢地先肯收表, 不過講到明有位先會 call interview... 方方直頭唔收表....  發表於 12-3-28 12:38

慧中好好,老師主任都很有愛心,我女今年返N每日都好開心,成日返來唱歌跳舞!直升K1無問題因為N班優先留位,但唯一是無學卷,所以我女K1會轉校。總括來講我都很喜歡這間學校!

karenbabe  N班間間都無學卷架, 讀住先, 出年再報K1, 不過來緊9月要開始留意報名架啦~~  發表於 12-3-30 00:13
zoeyin  慧中離我地好遠, 而且冇得用學券, 我地負擔唔起....  發表於 12-3-29 10:37

另外,今年有4班N班,上午班同全日班!機會較大!

我仔仔係10年12月出世,我剛剛先幫佢報學校,但我想個仔做大仔的,出年先讀n。
唔駛太擔心啦,最多出年先讀n,齊齊做大仔

zoeyin  做大仔定細仔真係有辣有唔辣, 但都唔到我地揀, 要有幼稚園肯收我地 d 細 b 先得....   發表於 12-3-29 10:38

回復 karenbabe 的帖子

無辦法架啦, 你照入表啦, 通常5,6月之後可能會有人退學, 開左學再問有無人退學啦, 再唔係搵D PLAYGROUP CENTRE 既幼兒班讀住先~~

回復 karenbabe 的帖子

無錯。我覺得就算系大家庭都好la,如果照顧者,系唔知點樣教小朋友ge話,其實同小朋友去返下pg,系有幫助ge。因為學野ge唔系剩系個小朋友。仲有大人。

以前我初初幫仔仔報pg 時,老公都會覺得我浪費錢ga。返一堂就要百幾2百蚊,而且可能都系唱下歌仔,玩下遊戲甘。其實他好唔贊成我同仔仔返pg。但系,他有他唔贊成,我照同仔仔返。

不過就會在選pg時,小心d揀。以前會同仔仔返唱遊班,後來就唔會la。如果返過pg,一般般,就唔會再報下期。會幫仔仔報d實用d,真系學到野ge pg。重點系,父母都要學到野。

而且我返到屋企,都會同老公講返,仔仔返pg學左d咩。而且宜家仔仔大個d,進步快d。老公都會睇到,他返pg學到ge野,日常生活都會表現到出黎,真系有幫助。所以宜家老公都唔會再話返pg無用,亦都無咋型la。仲會黎接我地放學tim。

我個仔是2010大b , 本來冇打算讀 N ,  所以咪冇報名,只留意K1 ,幾時開始報名 .  宜家老公又想佢讀  N, 好多間都冇位 , 點算,呀, 我住旺角......

我bb系10年12月細仔,舊年12月已報n班,但都未有消息,上星期打去問話學校大方向係收大仔先依家都要等吓,心灰~

回復 黎各 的帖子

請問大仔同細仔的意思係什麼, 怕誤會了

咪臣  大仔即係由1月至5月出世小朋友, 細仔即指9月至12月出世, 超細仔通常泛指11月至12月出生, 因為好多學校唔收超細仔, 報名都唔俾~  發表於 12-4-27 11:47

大仔即係年頭出世, 細仔就年尾出世, 因為通常以 9月開學計, 如果大B 即開學時已足2歲, 但細B 就未足2歲

有啲學校因怕細仔未能跟上課程影响進度, 所以會先收大B, 細B 就 waiting, 特別是一些名校只收大B

‹ 上一主題|下一主題