用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 如何評估一條龍直資小學嘅教學質素和效能 ...
go

如何評估一條龍直資小學嘅教學質素和效能 [複製鏈接]

要評估一間中學嘅教學質素和效能,相對小學容易,因為中學有公開試成績,相對比較學校收生成績 ,即中一入學前學科測驗”i.e.
Pre-S1A Test Results
。 收到band 1 生考到好嘅公開試成績 (band 1成績),喺正常嘅教學質素和效能;相反,收到band 2 生考到好嘅公開試成績(band 1成績),才算是一間教學質素和效能好,高増值學校。當然前題是學校願意公佈公開試成績。

和效能好,高増值學校。當然前題是學校願意公佈公開試成績。有些中學在學校年報裏有公佈公開試成績和中一入學前學科測驗 例如保良局顏寶鈴書院、保良局羅氏基金中學…, 再加上教育局的全面評鑑報告,就很清楚知道中學嘅教學質素和效能,將好嘅學生和較差嘅學生一同增值教好,不用以訛傳訛,道聽途說,這才算是一間教學質素和效能好嘅學校,高增值嘅學校。

1    0    0    0

要評估一間小學嘅教學質素和效能,特別是津小和私小,就非常困難。津小和私小既沒有教育局的全面評鑑報告,也不能參考中一入學前學科測驗(只有教育局知道,又唔公佈。) 有時只能在網上聽聽其它家長相對主觀嘅議見。

相對來看,有一條龍直資中學嘅直資小學,就較容易看到教學質素和效能,一來有較客觀的方法去參考教育局的全面評鑑報告,主要看學生中丶英丶數評語。

教育局全面評鑑報告

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=5758&langno=2

二來一條龍直資中學嘅學生主要來自自己嘅直資小學,在一條龍直資中學學校年報裏嘅中一入學前學科測驗中,跟香港嘅小學生平均水平比較,就可清楚知道自己直資小學嘅教學質素和效能,例如真道書院 :
香港華人基督教聯會真道書院    2010-2011 年度周年校務報告     

中一入學前學科測驗      

2010-2011 年度中一入學前學科測驗中,本校拓階三學生 193 人參加,中文科平均成績為 49.5,較全港平均 53.6 低;英文成績平均為 54.0,較全港平均 49.0高;數學科成績平均為 41.8,較全港平均 58.6 低。這顯示本校拓階三學生在中文及數學兩科方面需作改進,校方需要認真地檢視這兩科的課程以及提升教和學的效能。

資料來源 :

http://www.logosacademy.edu.hk/LA_chinese/News/pdf_cur/2010-11-annualschool%20report.pdf

真道書院願意公佈中一入學前學科測驗是非常好嘅模範。(在此只是舉例,並非針對任何學校,不喜勿插。 其實以上問題可能喺因為學生只用5年時間去應考 中一入學前學科測驗,比正常學生小咗一年時間,成績當然比唔上香港平均用6年時間學習嘅小學生水平。)

觀成績公開後學校和家長可以有相應行動面對問題,解决問題。其它家長在選校/入學前有足夠心理準備,知道理想和現實有落差,以免有美麗嘅誤會和錯配。

較好或願意改善教學質素和效能嘅學校會喺學校年報裏公佈公開試成績以求改進。無公佈成績或只公佈部份較好成績嘅學校就要小心了。但願每間直資學校都可以公佈成績,家長有知情權在選擇學校時就較容易,不會被一些漂亮嘅市場包裝所誤導。建議選校前多做功課,看清楚各相闗學校嘅學校年報。

教育嘅原意喺缩少,而唔喺擴大學習差異,喺要叻嘅學生更叻,但唔喺放棄較差嘅學生,用呈分試送走或勸退較差嘅學生;喺要讓叻嘅和較差嘅學生都喜歡學習,終生學習,一同増值,一同進歩,共勉之。

在同區直資中學中,只有香港華人基督教聯會真道書院保良局羅氏基金中學有公佈中一入學前學科測驗,優才無公佈中一入學前學科測驗成绩, 而播道今年才有第一批小六直升中一學生,但喺之前無公佈中一入學前學科測驗成绩, 相信之後亦不一定會公佈成绩。

保良局羅氏基金中學學校年報第23
2011年 中一入學前學科測驗

中文科平均成績為57,較全港平均53.6高;英文成績平均為65,較全港平均49.0高;數學科成績平均為69,較全港平均58.6 高。

全港平均成绩應為band2成绩,約65分或以上應為band1成绩。

優才有較多net teachers, 陸慶濤只有2,  oral English優才應較LHT好。

雖然陸慶濤成绩可能較好,但唔代表佢好谷;論催谷程度,優才可能更谷。優才教深半年至一年(如二年班教三年班課程),而陸慶濤沒有。跟優才原先嘅愉快學習理念好像越走越遠。再者,主科唔合格要離校,亦越嚟越似淘汰機器。

陸慶濤唔呈分的確是想減少成績較佳學生嘅流失。2011年是第一年一條龍直升,但仍有兩成學生考到其他學校而無直上羅氏基金中學。唔呈分不能完全阻止學生嘅流失。你有本事, 就唔使担心呈唔呈分。
就像學生在小二至小五轉校,難道又要等呈分?只要有本事,就可以去考、去轉你想轉嘅學校。

孩子喺找最適合嘅學校, 唔喺最好嘅學校。

‹ 上一主題|下一主題