用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 東華三院王余家潔紀念小學 何時有簡介會可以參觀了解學校?
go

何時有簡介會可以參觀了解學校? [複製鏈接]

何時有簡介會可以參觀了解學校?

請問此學校課程如何? 升學如何?
學校老師有愛心?
是否活動教學?

THX^^
   1    0    0    0

回覆:BABY@CHAN 的帖子

通常七月頭會有親子學堂,大約五月中會在學校網站公佈詳情,九月中及一月頭會有開放日,學校亦會公佈,請留意。

感謝你回覆! 我見到有部份學校已有參觀日,怕miss左..唔該曬^^

請問你知唔知將軍澳有邊間小學,英文程度會深小小??

BABY@CHAN 發表於 12-4-17 14:15
何時有簡介會可以參觀了解學校?

請問此學校課程如何? 升學如何?

馮校長為資深教育工作者,  長於資優教育, 投放資源於資優培訓, 提升尖子能力, 更積極在校內推行資優普及化, 令所有學生都可以受惠.  
由於一條龍的關係, 大部份學生揀選呂潤財, 但小朋友明年才申請入讀小一, 已不能夠循一條龍直升,
必須與其他小學一齊競爭 自行 及 統一的學位.  成績比較好的一群, 不少放棄直升, 向外申請報讀其他中學, 絕大部份獲派 區外, 區內英文中學, 更不乏傳統名校, 男/女拔, 九龍塘瑪利諾, 港華, 張祝珊, 皇仁 .......等傳統名校
學校主張以獎勵為主,  王余家潔獎勵積分計劃已推行多年, 成效不錯.  對特別活躍的小朋友亦能包容.  畢業的同學喜歡返校探老師, 可見師生關係良好
王余家潔應歸類為傳統教學模式,  但加插不少特色課程,  初小英文用大圖書教學, 中文除一般課節, 另有詩韻童聲, 分享詩歌, 高年班水火箭活動, 是阿仔現時中二課程之一.  另課外活動選擇類別亦多

另外補充 預計今年9月8號 或 9月15號 在東港城 會有西貢區幼稚園及小學的聯展, 當日學校會安排專車接受家長/小朋友往返學校及東港城.   聯展及學校開放日, 可以隨便向在場老師, 家長義工, 現就讀的學生 及 畢業生提問.  估計前面提過的傳統名校畢業生部份會返校幫忙

謝謝你的詳細回覆^^

如果小朋友係資優就ok,請問係咪即係無補底?

thx^^

回復 BABY@CHAN 的帖子

當然有保底,課後補習,重溫課堂所學;開學後約兩星期會安排及開始.

BABY@CHAN 發表於 12-4-18 12:49
請問你知唔知將軍澳有邊間小學,英文程度會深小小??
聽聞 馮晴, 將天 及 播道 深少少

王余對比區內, 亦略深少許.  在公開評核考試, 王余在英文方面有出色表現, 比區內 及 全港平均水平高

BSCYL 發表於 12-4-19 12:59
聽聞 馮晴, 將天 及 播道 深少少

王余對比區內, 亦略深少許.  在公開評核考試, 王余在英文方面有出色表現, ...
馮晴, 將天<<我一定唔會考慮!

英文,甘呢間聽落都唔差噃! 中文仲好似用普通話!

但老師如何? 我好驚入到d傳統學校,又勁多功課!
自己小朋友又比較活躍同心散,跟住就唔理佢><

老師有耐性及愛心,BSCYL曾講畢業生常常回校探老師,這是真的!可見老師與學生關係密切.
普通話授中文會安排在小四精英班開始,但每星期各級都有兩節普通話課,而每星期四為普通話日,學生應用普通話機會多.

BABY@CHAN 發表於 12-4-19 23:43
馮晴, 將天

馮晴 及 將天是區內的熱門, 為何不考慮?
陸慶濤 直資, 可直上羅氏, 但壓力不少.  黃永樹亦是區內熱門, 但升中馮晴較佳
對特別活躍的小朋友, 保良局 及 東華兩個辦學團體, 都會有相應支援部門
黃藻森 着眼照顧個別小朋友. (但此校有收生不足問題)

東華有聯校英語營 給予個別出色學生,  校內英語大使為數不少, 每年英語畢業劇是全體
六年級一齊參與.  多屆英語話劇獲獎.  劍橋及澳洲英文測試成績都相當好

中文用普通話授課, 是早幾年開始, 先在個別班試行, 計劃在不久的將來, 由高小下行推及初小,
全面各班實行.  已有足夠普通話老師, 只待確定小朋友有足夠能力, 就可以推行

學校主張贊賞文化, 不鼓勵責罰, 對頑劣的學生, 極重典是午膳時到訓導室與鄺主任共進午餐,
可能被(哦), 自由活動時間被克扣.  阿仔畢業2年, 至今全校只怕一位老師, 但我至今也不明為何
怕這位不惡的老師.  

阿仔前年畢業後, 4次的開放日, 都有回校幫手, 可見師生關係不錯
功課不算多, 阿仔通常不用超過30分鐘, 完成所有作業.  有個別小朋友可能動作比較慢 或不是專心
做, 但一般不會超過2小時 (高小)

在寶林區~我心儀是王余家潔同 陸慶濤都不錯~ 但想知道英文方面...王余家潔有足夠的支援嗎?~~例如net teacher?可否跟陸慶濤作比較呢?謝謝!!是否要全級考頭50名才是band 1生~才可以讀英中呢?新移民多嗎?

BSCYL 發表於 12-4-20 13:54
馮晴 及 將天是區內的熱門, 為何不考慮?
陸慶濤 直資, 可直上羅氏, 但壓力不少.  黃永樹亦是區內熱門, 但 ...
馮晴係網上同出面d家長都話小朋友讀得唔開心!

而將天係好谷既傳統學校!

我心目中想搵 活動教學!

而且我個女比較活躍同易心散,如果太多功課..好多默書...我覺得佢會好辛苦!

反而好似而家呢間幼稚園,活動教學,做project..好多出外參觀...佢去完一次好多野都記得,搵下資料都好開心~

而我細個係讀  陸慶濤(個時仲係政府),傳統學校,勁多功課!
d老師又惡,我個一,二年級都仲有體罰,到而家都記得老師個樣架,哈哈~~

就算而家轉左直資,校舍都好舊了!!

直上羅氏,我睇過d資料,中四有成績唔好又西人走...上一級又係,甘緊係永遠keep到band 1~而且甘做法亦唔見得佢咩叫"有教無類"?!!

如果直資,我稍為考慮,播道吧~

如果資助,區內會諗"梁潔華"/港澳信義會/"宣基"/聖安德肋......

區外便是"基顯",而直資便是"福附"

第一次搵小學,真係好苦惱....好煩惱....><

littlestar_2009 發表於 12-4-20 17:06
在寶林區~我心儀是王余家潔同 陸慶濤都不錯~ 但想知道英文方面...王余家潔有足夠的支援嗎?~~例如net teache ...

1.  報陸慶濤, 立志入羅氏 - o.k. 不呈分, 外闖難, 保証入英中 - 羅氏, 陸壓力不少
2.  英文, 王余學生公開考試評核, 表現良好, (多透露一點 - 校監對提升英文水平的方案, 積極支持, 東華強而有力的後盾,
     資源豐厚)  學生有足夠參與機會
3.  我小朋友憑英語會話, 獲面試外籍老師讚賞, 而成功入讀名校英中
4.  外籍老師, 當2個半吧,  其實香港學校, 大部份出色的英文老師, 反而是香港本土人氏
5.  約1半屬 band 1, 60~70名是 band 1 邊沿, 自行很難說, 但統一抽籤, 所有 band 1 都有機會抽英中
6.  新移民有, 但為數不算很多

BABY@CHAN 發表於 12-4-21 00:13
馮晴係網上同出面d家長都話小朋友讀得唔開心!

而將天係好谷既傳統學校!
區內傳統小學較多, 而且辦學成效顯著
活動教學, 公開試成績, 尚待証實

王余家潔 活動 及 參觀外訪 很多, 不愁寂寞

宣基最熱, 其次 梁, 港, 王 彼此相約,  梁潔華結龍後, 對 band 2, 3 生有保障
福附現時壓力不少,  基顯, 我不清楚

BSCYL 發表於 12-4-23 13:49
1.  報陸慶濤, 立志入羅氏 - o.k. 不呈分, 外闖難, 保証入英中 - 羅氏, 陸壓力不少
2.  英文, 王余學生公 ...
呂潤財好似係 中文中學黎!!
但梁潔華,我唔鐘意佢中學係上 鄭裕彤! 但小學我幾鐘意佢校風,因為我以前住新都城,成日見d小朋友都比較c文!

甘多人爭,特別我小朋友個年勁多人出世!

將軍澳我只會報呢幾間,睇上天安排囉^^

呂是中中, 但學術成績排名已是緊貼在四大英中之後
梁潔華的一條龍, 鄭是中中, 若果小朋友是 band 1, 可以另考其他中學
粱潔華亦是不錯的選擇
不過注意要選定其中一間, 自行, 甲1, 乙1 選同一間, 以便日後叩門顯誠意

多謝你既分享呀~~但我睇陸慶濤家長講而家既 陸慶濤家長話老師有愛心同課程有系統(是傳統課程)~~就係校舍比較舊~但軟件做得很好~~不過如果你怕太谷..可能會不適合~~ 我只係睇中佢一條龍上羅氏~~邊到搵到羅氏西走 學生的info~咁又唔係幾好wow~ 為保band 1 ~要踢走跟唔到既學生~
介唔介意分享下你讀邊間幼稚園?~~其實我要planing小朋友將入讀幼稚園~~但八掛來這區看看tko小學的情況~謝謝!!

回復 BSCYL 的帖子

多謝你詳細的解答呀~~其實我唔係好明~~ 為何每間小學 既band1 既數量係點得出來?例如 馮晴 ,,將天 考入band 1中學人數會多0的~~但我睇呈分既準則係用校內試再同其他小學既學生比較~~咁又唔係公開試...大家校內考試程度又不一~究竟個統一派位係點玩架~我指小學升中學...因為現在planing既小學同將來升中既校網有很大的關係~我見好多朋友係tko都要誇區讀小學...成日都話tko個校網唔好...希望得到多0的既info..tks so much

BSCYL 發表於 12-4-25 13:12
呂是中中, 但學術成績排名已是緊貼在四大英中之後
梁潔華的一條龍, 鄭是中中, 若果小朋友是 band 1, 可以 ...
你意見真係好好...
我都係諗住 自行, 甲1, 乙1 選同一間,所以好頭痛><

想再請教你,
如果 基顯,佢有宗教信仰要20分先入到!
我係咪應該 自行, 甲1, 乙1,而基顯就直接去叩門會比較好??
‹ 上一主題|下一主題