用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 馬頭涌官立小學(紅磡灣 ) 下年四年級唔分班....
go

下年四年級唔分班.... [複製鏈接]

如果下年開始四年級唔再分精英班 , 家長們你地覺得點呀 ?
   0    0    0    0

我贊成分班制 , 這樣便可因材施教: 精英班可教多和深一些及多授課外通識 , 普通班正常教 , 補底班要深入淺出用方法教.

升上中學也要面對分band的事實 , 自小明白和習慣更好些 . 家長和學主始終要接受現實和面對自己 , 分班制是正面 , 積極 , 及各取所需的教學制度.
協恩 , BGS等傳統好學校 , 不但分班 , 而且是科科分級別 . 使學生明白和更了解自己的長與短.
傳统

回覆:yovin 的帖子

其實我都贊成分班既,我既論點同你差不多。另外,我有幾位教師既朋友,佢地其實大部分都贊成分班。佢地話對老師同同學都會有一個雙贏既局面!不過既然學校推出得呢個改革就一定有佢新意向,希望學校以一個良好既教育理念繼續落去。

學校末正式公布 , 我想只係還在研究階段吧 , 是不是? 還是已有定案?

yovin 發表於 12-4-25 01:40
學校末正式公布 , 我想只係還在研究階段吧 , 是不是? 還是已有定案?

上次聽講座 , 梁校長再三強調下學年度四年級唔再分精英班了 !

上次講座?鄧小姐哪個? 我只聽到最尾話好大可能唔分班囉.
唔分精英班也有唯一好處-------我兒有機會考番班中十名內 , 成績表好睇些.
我兒4A.  你兒\女呢?

回復 yovin 的帖子

快樂爸媽講座之後....梁校長再三強調下年唔再分班了 !
我小兒講緊2E班...

回復 kaman488 的帖子

原來只係小班教學的班級唔分, 我哋四年級以上仍然分,ABC班有三十多人,DE班会少人些...方便慢慢教o

kaman488  係呀...你又有返去聽音樂分享會 ?  發表於 12-5-17 17:28

yovin 的帖子

真是失望突然取消在下年四年級分班,不竟分班對成積好或差學生是双贏局面。

BLUEYELLOW 發表於 12-5-26 17:39
真是失望突然取消在下年四年級分班,不竟分班對成積好或差學生是双贏局面。

...

呢個已經係事實 , 不過學校既然要變就一定有佢既理據啦 ,

我地一定要相信整個紅馬教育團體.... !

究竟是下年升四年級的不分班or全校不分精英班(四升五、五升六),thx~~

ivy_lau 發表於 12-6-4 10:08
究竟是下年升四年級的不分班or全校不分精英班(四升五、五升六),thx~~

正確黎講下年三升四將唔會再分班, 因為今年既一至三已經係小班教學,
至於四升五, 五升六將會繼續分班, 因為佢地仲係行緊大班教學 ! 希望可以幫到你啦

kaman488 發表於 12-6-4 10:23
正確黎講下年三升四將唔會再分班, 因為今年既一至三已經係小班教學,
至於四升五, 五升六將會繼續分班, 因 ...

因為有家長同我講家教會話四升五,五升六都不會分精英班,好混亂,有太多說法...我又無去講座~~

ivy_lau 發表於 12-6-4 11:01
因為有家長同我講家教會話四升五,五升六都不會分精英班,好混亂,有太多說法...我又無去講座~~ ...

你好呀, 如果你小朋友今年讀四或五年級, 下年仍然會分班精英班

kaman488 發表於 12-6-4 12:33
你好呀, 如果你小朋友今年讀四或五年級, 下年仍然會分班精英班

真係架?謝謝你回應~~

ivy_lau 發表於 12-6-4 12:41
真係架?謝謝你回應~~

不用客氣 ! 我希望冇理解錯..不過如有懷疑可向班主任查詢啦
‹ 上一主題|下一主題