用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問怎樣知道學校所屬banding?
go

請問怎樣知道學校所屬banding? [複製鏈接]

謝謝!

0    0    0    0
一個非常著緊囝囝學業的媽咪 :-D :-D

回覆:jiwawa 的帖子

係中學banding,教署有冇正式嘅公佈?唔該晒

教署唔會正式公佈 BANDING
學校BANDING 係睇有幾多BAND1 生而計出該校的BANDING. 教署當然會知啦! 但唔會講. 就等如有些學校話唔分精英班, 但你估學校知唔知貴子女的BANDING呢?

ohnono  學生的banding就係官府攪出來,但一樣都係唔會公佈。  發表於 12-4-20 14:34
Unclejt  學校banding係民間搞嘅嘢,教育局如何公佈?  發表於 12-4-20 14:27

好易姐........

上e度問咪知囉.......

都係靠估, 但差無幾

只有學生分BANDING, 學校係冇BANDING的

ANChan59  講到口幹,d家長都係被誤導,真救命!!!  發表於 12-4-20 23:32

回覆:禮媽媽 的帖子

Try this http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2141081&extra=page%3D1

Thanks
Mo-ma

回覆:請問怎樣知道學校所屬banding?

多謝各位回覆

jiwawa 發表於 12-4-20 13:07
係中學banding,教署有冇正式嘅公佈?唔該晒

教署當然不會正式公佈。
教署一公佈,Band 3尾的中學還會有人報嗎?

banding係指小學生成績, 2006後禁學校公報.
http://www.life.mingpao.com/htm/ ... on/competition4.htm

回覆:Ms.Mak 的帖子

謝謝!

jiwawa 發表於 12-4-20 12:03
謝謝!

你只要知道自己小朋友的Banding就夠了, 負責任的班主任都應該讓你知道.

回覆:JustAParent 的帖子

我是在想如果祇知道仔女的banding而不清楚所揀學校的banding,填表時會不會因錯配而鑄成大錯?如果有相關學校的banding參考便不會出現揀錯學校的情況了

jiwawa 發表於 12-4-20 23:31
我是在想如果祇知道仔女的banding而不清楚所揀學校的banding,填表時會不會因錯配而鑄成大錯?如果有相關學 ...

跟本教局既制度就係亂七八糟.

回覆:請問怎樣知道學校所屬banding?

好頭痛呀!我都是靠問靠估!我好驚揀錯

引用:好頭痛呀!我都是靠問靠估!我好驚揀錯 +

原帖由 安安的地盤 於 12-04-21 發表
好頭痛呀!我都是靠問靠估!我好驚揀錯
咁連學生嘅banding都冇話,要家長靠估咁點揀呀?!

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

回覆:totoro 的帖子

就系lor!我再問老師都話吾講得,但我話有其他學校講wor,佢話咁佢地違規,教署會查。最慘就系佢講䇿略同我睇完khmama既分享完全吾同(例如若band1應填哂band1先)。唉,點解要咁煩,咁神秘?真系好討厭,而家都吾知點算!

Thanks
Mo-ma

引用:就系lor!我再問老師都話吾講得,但我話有

原帖由 mo-ma 於 12-04-21 發表
就系lor!我再問老師都話吾講得,但我話有其他學校講wor,佢話咁佢地違規,教署會查。最慘就系佢講䇿略同我 ...
學生嘅banding都唔講?咁點樣㨂適合嘅學校吖?唉,辛苦讀咗6年,都係想知道自己嘅位置啫!

引用:就系lor!我再問老師都話吾講得,但我話有

原帖由 mo-ma 於 12-04-21 發表
就系lor!我再問老師都話吾講得,但我話有其他學校講wor,佢話咁佢地違規,教署會查。最慘就系佢講䇿略同我 ...
學生嘅banding都唔講?咁點樣㨂適合嘅學校吖?唉,辛苦讀咗6年,都係想知道自己嘅位置啫!

回覆:jiwawa 的帖子

你小朋友的學校是否有直升中學?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題