用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問你地點發現小朋友資優??可返健康院嗎? ...
go

請問你地點發現小朋友資優??可返健康院嗎? [複製鏈接]

我小朋友k3 發覺越黎越唔對路
同教書既朋友傾完 佢懷疑仔仔係資優
請問點先知係米? 健康院係米有得test?
   1    0    0    0
你健康快樂既成長, 就係我最大既成就
我的小天使,媽咪會記得你曾經存在過,永遠記得2008年5月16日,我知總有天你會回來我身邊

what do u mean 越唔對路 ? 健康院 don't have IQ test, normally you need to pay from outside.

佢開始成日唔肯做功課又挑戰人 佢平時博咁都快 博到我答唔到 同佢情緒起伏好大 有時好似失控咁 但我感覺唔係發脾氣個隻 似病態個隻 佢自己都控制唔到
你健康快樂既成長, 就係我最大既成就
我的小天使,媽咪會記得你曾經存在過,永遠記得2008年5月16日,我知總有天你會回來我身邊

引用:佢開始成日唔肯做功課又挑戰人+佢平時博咁

原帖由 jazzcnl 於 12-04-24 發表
佢開始成日唔肯做功課又挑戰人 佢平時博咁都快 博到我答唔到 同佢情緒起伏好大 有時好似失控咁 但我感覺唔 ...
我仔都好易歇斯底里,最後我都係帶佢去私人機構做韋氏4

回覆:請問你地點發現小朋友資優??可返健康院嗎?

點解會覺喺資優?

回復 jazzcnl 的帖子

可能係亞氐保加. K3 仲有得改善. 快D 打去健康院問. 或者 下葵涌智力中心.

韋氏4 去邊度做? 有冇介紹?
我d朋友都成日話我大少似資優...

回復 kmmum 的帖子

what is 亞氐保加?

回復 panda_ruby 的帖子

http://www.ttmssd.org/CP/Publication/08/09/article.php

亞氐保加症(Asperger’s Disorder)是一種社交溝通的障礙,與自閉症同屬廣泛性發展障礙(Pervasive Developmental Disorder),但亞氐保加症與自閉症不同之處在於患者並沒有自閉症者所呈現語言發展及智能問題,有些患者更有中上或資優智能。研究顯示亞氐保加症是由腦部發展失調或遺傳因素造成。............(please read the article)

如無記錯.  bill gates 都係.

亞氐既問題係'記性好+固執+情緒難自我控制' =情緒急燥, 如外人不明白他的意思,脾氣會很差.
小朋友記性好.所以對事件執著.  

my son looks like this...

社工話'亞氐'好大機會是遺傳 我研究左成年.  其實不用太擔心, 只要搵適當方法去教導小朋友'怎樣處理/表達'個人情緒, 便無問題.  
亞氐, over age 4,便可以做評估.   我曾問社工.(老公都好似係, 但點解他能控制自己?)
社工答'learn from experience'.  其實小朋友慢慢長大, 問題會有改善. 但現今社會,學校. 未必'包容/接受這些聰明但態度不好的學生'.

係咪打去以前去開果間健康院問,佢地就會幫你安排?

囡囡兩歲果陣,去健康院見姑娘 , 同姑娘講個case. 再排健康院醫生,
下葵涌會send 問卷俾家長及學校填..(學校填阿囡問題極多, 極需要做評估.所以,半年左右._下葵涌安排見兒科醫生/言語治療師.  現在亦排左check 亞生. 12年年尾.

你小朋友比較大. 可能要先打電話去下葵涌問下'情序'

協康會/HKU 都有得做評估. (FOR AGE 4).
CU 就要AGE 6 做資優.

我唔係去CHECK 俾什麼資優.  而且怎樣去處理及改善囡囡情緒問題.

因為我擔心阿仔有問題, 而且我現在好難教, 所以想去 check 下...

CHECK 左先. 我個囡現在易教好多. 因為,慣左'獎罰分明'. 平時,佢做得好. 我會讚讚讚.
但唔聽指令. 就會即罰.  加上小朋友長大左, 理解能力好左.  無咁勞氣...

thx!
‹ 上一主題|下一主題