用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今期 Kiss 介紹York
go

今期 Kiss 介紹York [複製鏈接]

睇完今期 kiss 介紹 York, 好似好吸引呀,英華同陳守仁至愛喔!

andrewyipph1030  agree  發表於 12-4-25 10:24
   3    0    0    0

回覆:今期 Kiss 介紹York

邊度可以買嚟睇?

東方新地附送副刊

等陣都買先~ thx!

andrewyipph1030  agree  發表於 12-4-25 10:24
I love to teach piano!!!

簽名被屏蔽

剛剛買咗。原來個校園咁大。

York難入嗎?

manmanchubb  不難  發表於 12-4-24 21:25

我睇完之後懷疑東方o既記者係上黎EK揾料做訪問,佢地問校長o既問題都係呢度家長成日討論york o既話題, 例如話york好易入呀, 好多考試報呀……

可能以前係易入,但今年PN好難,好多人冇PN offer or 只係waiting,而且一直都未call waiting,我見有啲學校都call 左最少一輪waiting,York話要5月先有機會call,仲要唔係好多位放。我見到大家成日話易入,咁考唔到的家長會唔開心啲。當然我明白York唔收唔等同冇書讀,但自己小朋友就好像俾人比下去咁。
申報:我係York PN waiting,雖然我好欣賞自己小朋友,但我見大家咁講,我有少少唔舒服。

我都買咗本kiss嚟睇,真係好吸引!

回復 namkaman 的帖子

唔好唔開心啦, 佢班數多, 收既小朋友數目相對多左, 甘入既%咪高囉. 有時真係估唔到學校有咩收生準則..我今年雖然有YORK International K1 offer, 不過我最後決定讀另一間. 唔係因為York 唔好, 我朋友小朋友讀緊K2, 佢都話好, 不過我覺得另外那間更加合適我小朋友同我的要求. 其實每間KG 各有優點與缺點, 如果有完美既, 點會有家長俾的小朋友讀2間..最緊要選1間岩你小朋友的..加油喔!! N 班只是一個開始...

回復 jvcfamily 的帖子

THX! 我會耐心咁等waiting的,只係成日見到啲人話York易入,忍唔到咪出吓聲囉。

jvcfamily  都係個句,容易入唔代表個小朋友差過人,難入亦唔代表小朋友好出色.我覺得歲幾人仔可以唔喊去In, 個個都好叻..你唔需要理其他人點講.希望你有好消息  發表於 12-4-25 11:50

namkaman 發表於 12-4-25 07:04
可能以前係易入,但今年PN好難,好多人冇PN offer or 只係waiting,而且一直都未call waiting,我見有啲學校 ...
我都以為York好易入好多人當佢backup, 所以當初收到PM offer仲大安旨意諗住遲d SC KM LH出哂offer果陣實大把家長放棄york既offer, 咁實好大機會轉到上午班,點知上個月已經收到電話話轉唔到,今年真係好癲

leungsiupig  Same same! fail to switch to am class!  發表於 12-4-26 21:49
joanna1388  York's waiting list for their old boy bother or old girl sister.....ah  發表於 12-4-25 23:01
bingbingo  Did they call u last month?  I didn't receive any call from York wor!!  When I wrote to them, I also thought that the chance of changing to a.m. class is big.  Competition is terrible this year!!  發表於 12-4-25 16:45

引用:Quote:namkaman+發表於+12-4-25+07:04+可能

原帖由 mrschiang 於 12-04-25 發表
我都以為York好易入好多人當佢backup, 所以當初收到PM offer仲大安旨意諗住遲d SC KM LH出哂offer果陣實大 ...
mrschiang, 我囡都係PN的p.m. 班,冇機會轉a.m. 。想問下你會唔會搭校車,一程定來回。我想搭回程因c6話等囡可以試下同小朋友一齊坐車。於是我諗住返學工人帶,放學坐校車

mrschiang  我會搭校車呀,因為我係working mother同埋住得遠  發表於 12-4-25 17:36
mrschiang  我會搭校車呀,因為我係working mother同埋住得遠  發表於 12-4-25 17:36

namkaman 發表於 12-4-25 07:04
可能以前係易入,但今年PN好難,好多人冇PN offer or 只係waiting,而且一直都未call waiting,我見有啲學校 ...
咁你有無York嘅K1 offer呀?

回復 smile_w99 的帖子

有,不過係雙語,唔係國際班。如果到最後都係wait唔到pn offer,我就寫信申請轉k1國際班。

我都係pm 班,會搭校車!

回復 namkaman 的帖子

I see!
Or maybe you should write to them now as it seems that chances for PN places are slim!

回復 smile_w99 的帖子

我有寫呀!已經寫左好多封。

YORK幼稚園全部係小班教學(少於20人), 咁老師先可以專注自己班小朋友的進度!!  我仔仔有來年AM國際班OFFER, 但可以講的是, 得來不易!! 考試內容唔係咁簡單, 我仔仔PASS咗真係佢自己叻仔!! 考試過程中全部用英文對答, teacher 指住個圖問圖中有什麼, 記得仔仔要答有飛機, 輪船, sky, ocean...另外記得問圖形加顏色, 最深刻係我當時才知道我仔仔識得oval, purple, black, triangle....  眼見其才2組小朋友都答不出來.....但要讀這間學校的最大掙扎係, 佢實在太貴, 學校加車費加雜費, 大約都要6千一個月, 但到K2, K3 加埋課外活動, 尖子班, 我朋友個仔剛畢業, 佢話要萬一蚊一個月呀...... 我仲有個細仔呢, 點應付呀>>>>>>
‹ 上一主題|下一主題