用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家長會----老師咁樣講是真的嗎
樓主: cheung0314
go

家長會----老師咁樣講是真的嗎 [複製鏈接]

Snakemama 發表於 12-4-25 09:59
Agree! 之前爲選校問題和阿仔個班主任傾過。發覺學校的立場和家長的大相逕庭。我爲我兒着想,他為學校著想 ...

百分之百...     

回覆:瑄婷 的帖子

delete

--deleted--

引用:回復+瑄婷+的帖子 我地學校200人,+1-120+B

原帖由 mscma 於 12-04-25 發表
回復 瑄婷 的帖子

我地學校200人, 1-120 Band 1, 中間 Band 2, 尾10 Band 3.
一級怎樣分band我也不清楚好似間間學校也不同

回覆:家長會----老師咁樣講是真的嗎

咁都得?!

安安的地盤 發表於 12-4-25 15:48
當然間間學校也不同。

回復 cheung0314 的帖子

學校應該誠實,將整個圖像、選擇利弊告訴家長(well-informed),讓家長及小朋友自己抉擇;家長亦要因而為自己的抉擇負責任。若學校真的為了首三志願數字,做靚條數,是很不負責任的行為!

kwongck 發表於 12-4-25 17:16

學校應該誠實,將整個圖像、選擇利弊告訴家長(well-informed),讓家長及小朋友自 ...
十分同意你的意見

隨機號碼真是隨機的,但靚號碼派位會派得好d。學校有資料

未打完就send左。

學校有資料邊間中學約有幾多學位提供比該校,老師就要考慮學生既成績派邊間比較穩陣,成績好選擇自然多,但邊緣位置既就比較煩,例如band1尾band2頭,如果隨機號碼靚,派到band1機會自然大,但如果叫家長擇band1中學,但原來學生隨機號碼差,派band2,但band2頭的中學,早已派左比果d選第一志願的學生,結果呢個學生就可能派得好差,所以有些老師的提議會比較保守。

你地都好...  我個囡間小學就咩banding 都唔講...  問非所答!!  我個心15 / 16 都唔知點算.......

lovebbb 發表於 12-4-25 17:49
未打完就send左。

學校有資料邊間中學約有幾多學位提供比該校,老師就要考慮學生既成績派邊間比較穩陣,成 ...

學校真的知嗎,但已問過先生,佢話唔知.
問佢我小朋友是否屬band1中,不是邊緣人, 佢一時話肯定係band1中,見到我第六志願先選band2學校時又話可能係邊緣,
一時又話係band2頭, 我問點解佢地咁唔肯定, 唔係跟過往記錄及上前年pre-s1結果再估計既咩又有話學校有d過往數據分析左, 但問佢時佢又話唔知, 如果第二.三志願已選band2學校,咁呈分試讀得咁辛苦做物,
如果已介別為band1, 又要咁早選band2學校, 到最後又要辛苦個小朋友去叩門, 唔知點解唔可以坦白d.
問佢跟據我個女個名次, 以往是屬於band1 中/band1 尾定band2 佢又話唔知, 年年都唔同, 比佢激死,

kwongck  我信老師也很無奈,真係唔知!  發表於 12-4-25 21:56

回覆:muimui2005 的帖子

咁我誇咗少少。但是都是95%以上。

因為有時家長想進取小小,都會被老師善良地提醒"再考慮吓,揀間啱小朋友的學校啦。"

快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

冇可能不知banding. 現今笑话大話太多了.

每年升中資料學校一定有多少人入英中定知. 怎可說不知學生名次在那個banding.

不是100% 也有8 or 9 成啦  對不對

老師不稱職 你吹他嗎?

還大话連篇害死學 須知敢就一世啦  多少个能叩門成功呀!

痛啊!!!!!!!!!!!!

安安的地盤 發表於 12-4-25 15:48

YES,要看過往派BANDING 1的記錄,去估今年派BANDING 1的人數

lovebbb 發表於 12-4-25 17:49
未打完就send左。

學校有資料邊間中學約有幾多學位提供比該校,老師就要考慮學生既成績派邊間比較穩陣,成 ...

中學唔會有特定的學位比某某小學, 除了自行可以自己揀學生外, 所有都係電腦派.

簽名被屏蔽

talent2000 發表於 12-4-26 11:29

相信呢間小學係好小學,有擔當的老師。好少人夠擔直接話你知。 ...

好少人夠擔.....那是甚麽的說話!!!!

老師的專業操守何在呀????

古語說得好: –曰為師, 終身為父

父母能這樣嗎? 置學生之前程不顧.....枉為人師也!!!

就是工一份也不稱職

學校一定知學生的Banding, 老師推算一下上年及前幾年的同學派位結果就知道.
有些邊緣人就不能肯定.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題