用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望VS聖方濟各 如何選擇?
樓主: kingtex
go

德望VS聖方濟各 如何選擇? [複製鏈接]

引用:實現太難揀了。謝謝各位家長真誠分享! +

原帖由 kingtex 於 12-05-15 發表
實現太難揀了。謝謝各位家長真誠分享!
真係太難楝呀!如果唔介意女校&唔係非常著重成績的話,GH會讀得開心D,小朋友由小學加中學共十二年會好有歸屬感,唔使揀中學,小朋友&家長又會開心D,我有朋友個女讀GH,會考14分,最後都在後補名單入返讀中六。
至於SFA會好谷學生,學生同家長都會幾辛苦,但中學派得好好,每年只得幾個派去中中,但家長都要一樣咁煩,煩揀邊間英中,煩報名,煩準備策略,煩準備面試等等。。。正是你為大女所做的,六年後再做多次。
我覺得如果你個女鍾意運動同活動的,GH啦;如果佢自動波又好靜的話,SFA啦!揀一間適合女兒的學校啦,由佢出發。

引用:Quote:原帖由+kingtex+於+12-05-15+發表實

原帖由 Jackieson 於 12-05-15 發表
真係太難楝呀!如果唔介意女校&唔係非常著重成績的話,GH會讀得開心D,小朋友由小學加中學共十二年會好有歸 ...
呀,我記起有一個朋友都係畢業於GH,那些年仲係同"釆妮"同班同學添,佢就好鐘意GH,會考都幾好,英文的listening & oral仲攞A添。不過那些年可能同這些年唔同!?

大家不要誤會以為GH是一條龍或直升,其實只收返七成小學部學生。

回復 yellowyan 的帖子

想問一下GH有無呈分試?. 因我聽說中學部的學術成績已今非昔比了.  如入了小學, 到升中時, 可否考其他中學?  最後原校會吾收唔返?

Pls share.  tks a lot!

I will go for SFA.  
GH, only consider it is 一條龍.

回復 kingtex 的帖子

如果妳囡讀書店, 讀德望,到6年級時考其它學校,唔得咪讀返德望囉.
因為無壓力,起碼德望收硬佢讀中學德望.

佢讀書唔店的話,就算讀SFA, 到6年級咪又係一樣煩過.

軒軒出世5.80磅, 滿月8.13磅, 2個月11磅, 3個月13磅,4個月15.5磅, 5個月18磅, 6個月19磅

只是路過.
上面有人講過gh5係100%直升,我都識有朋友入5返.
其實如考到sfa,我想讀5掂機會應不大,這個假設正確ma? 當然都會有,會不會只是少樓或個別例子?

我選德望,一條龍,煩少很多。
SFA,有啲最後都係去德望。當然德望唔係最好,又好多唔好的消息;但其實小孩子讀書好唔好有好多因素。德望有會考十三十四分,但也有很高分的。聖保羅男女有十優,但可能也有十三十四分。無人知。
用心截培就得,很多嘢都輪唔到你控制。

Jackieson  agree!  發表於 12-5-25 11:15

As I know, GH is not really push, it's quite a system education.  Why didn't you ask your daughter.  My daughter quite enjoy her school life and she finished her homework before home in P.1.  More time for extra activities or reading at night.  Parents are more easy.  No pressure at all.

德望中學 is not good but the primary is good. You can go to the college outside and take a look.
I'll Choose SFA.

Do you guys know why the last Headmistress, Sister Leung left the school so sudden in February 2012?  
Political issues same as GH Secondary?

Babyeddie  Retirement only
don't think too much.  發表於 12-5-25 13:54
Babyeddie  Retirement only
don't think too much.  發表於 12-5-25 13:54

I am very happy to know that she retired. I believe GH will have a brighter future and my daughter will have a happier school life in primary.

parentslove  Sister Leung was a very good Headmistress with care.  發表於 12-5-27 01:04

噤奇怪既?? 又會學期中段退休, 任期不是通常一學年既咩?? 係退休都等7月先啦! 有D古怪!!

回復 LovelyBB06 的帖子

學期中段只是交接期,梁修女正式退休是今年的9月.........沒有古怪

law_panda  Oh.  ic ic.  發表於 12-5-28 16:18

我住這裏很多GH家長,GH教學上而不是當年那回事很多都是新老師最大問題是濫收生

回復 yau2012 的帖子

"揀學校要適合小朋友最重要,對我而言,近屋企亦好重要,來回差不多2个鐘,留返比佢玩又好,休息又好,上吓興趣班都好,心身輕鬆,事半功倍!"

Same same!  Therefore I have chosen the one just five minutes walk from home.....

我個女而家讀緊GH, 佢讀得好開心, 同學和老師都很不錯, 女兒英文進步了很多, 很喜歡看書, 而且功課亦沒有傳聞中那麼多, 亦沒有發現成績大倒退及濫收生的情況. 不明白為什麼討論區不時都有這些言論.

如果講谷, 一定係SFA比GH谷, 無他既, 因為要應付升中問題. GH係一條龍, 壓力的確冇咁大.

如果想近屋企, 咁就一定係SFA啦! 其實, 兩間都係好學校.

SFA for sure.....
‹ 上一主題|下一主題