用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 請問SFA的老師有愛心嗎?
go

請問SFA的老師有愛心嗎? [複製鏈接]

請問SFA的老師有愛心嗎?學校是否注重品德教育
   4    0    0    0

成績好就有愛心~~成績5好就放埋一邊由佢自行發現

kat828 的帖子

吓!唔係卦

回復 ballgii 的帖子

老師也很留意學生的情緒,因為這裏實行資優教育很久,會多了解學生的需要,同時也有2位教育心理學家輔導,已比一般學校優勝。

同意

可能我真係非常唔好彩我小朋友係因為資優由心理學家推薦入聖方濟既,原本我地從來冇想過比佢入名校,所以小朋友係一間普通既中文幼稚園畢業,英文水平底,第二日返小一預備班已經比老師用英文係全班同學面前問佢:有冇帶個腦返學?講左兩次見我小朋友唔明白,佢再用廣東話講多一次~~成班同學都笑佢,之後所有英文既書佢就連睇都未睇就話唔識,因為咁我就搵學校既心理學家幫忙,會談幾次之後都有改善,但仲係好冇自信,同埋周時同我地講(自己係永遠都冇可能好似其他同學一樣,因為佢係全班最失敗既一個),我地不停鼓勵佢都作用唔大,佢其實最希望得到英文老師既認同,佢原本係一個好守紀律既人,一年級中文默書完全唔需要我地同佢溫習,佢自己攪哂仲可以有97分,於是我決定用呢個話題同佢英文老師溝通,希望老師可以憑佢係中文科既自學表現,套上英文科上鼓勵一下小朋友,點知得到既回應係:(我唔相信講一句說話就可以令到你個小朋友突然好鐘意英文囉),我小朋友最初英文默書0分到40分到90分,連一句鼓勵既說話都冇講過,唔緊要因為我會講大話同小朋友講,英文老師打比我讚揚過佢,佢開心到不得了,我見到心都痛埋,我地已經一個星期5日都搵人上門補英文,不過英文成績都未可以達標,所以我地又在外面搵心理學家幫手,當心理學家問佢係預備班老師同佢講過D咩,小朋友即時喊到連野都講唔出,事隔7個月佢都有咁大反應,佢根本仍然放係心入面~~(我地從未係佢面前提過呢件事)心理學家要佢去面對呢句說話係正確?定係錯誤?嗰次面對之後小朋友明顯開朗左好多,我地都感覺到佢對英文既態度改善左好多好多,換言之一句冇心之失既說話係絕對可以影響到小朋友既自信心,而家小朋友英文考試成績都係唔合格,所以英文老師將我既小朋友掉位,掉左去一行只有兩張枱,座佢後面既同學仔係全班都認為係最百厭既一個小朋友,仲要經常拍打我小朋友,咁做同放棄我小朋友有咩分別呢?不過我對呢間學校仍然有信心既,因為校長好好抽左好多時間去了解我小朋友既需要,同埋好長細咁同我地去分析,所以我地決定留底,希望同學校合作可以幫到我既小朋友提升返自信心啦~~

我見到你地對老師咁信任~~我預到既應該只係個別例子~~係我既小朋友唔好彩姐

Hi kat828,

你小朋友幾年班?  除左英文, 其他科OK嗎?  其他老師對他好嗎?  新校長係未比較關心小朋友?

我見到你地對老師咁信任~~我預到既應該只係

原帖由 kat828 於 12-06-05 發表
我見到你地對老師咁信任~~我預到既應該只係個別例子~~係我既小朋友唔好彩姐 ...
聽你咁講,我覺得好難過!點解會有老師帶頭取笑小朋友,真係做壞榜樣!

係個別老師還是眾多老師都係咁樣?我相信是位教英文的老師,為人師表,態度

回覆:請問SFA的老師有愛心嗎?

回復 ha! 的帖子

我兒也說英文班有2位老師,其中一個開學後便見不到了,應是外面的老師,相信SFA的老師不會這樣做。

回復 kat828 的帖子

Hi Kat828,

希望您同您小朋友都可以克服呢個困難,更希望您小朋友因為呢個老師的一句難聽說話,將來英文反而有所成就。

呢個老師風格比較似官校,有好有唔好,唔比 d 壓力,點會有進步。
不過如果小朋友唔夠 tough,就一定好難受。

好多謝你地既支持~好感動~嗰位唔係外面既老師~~因為囝囝話仲有見到佢係2年級既班主任

希望妳仔仔可以慢慢將自信建立番黎,
還是先令他明白, 要比較的,
應該是以今天的我和昨天的我去比.
每個人都有個人之處,他不斷的努力,進步,
校方同妳好欣賞,認同

回復 kat828 的帖子

其實呢位老師只係迫您即時面對您小朋友既英語問題。

總好過將問題拖長多幾年才解決,見您都願意投放資源落您小朋友,相信不到幾年英語一定大有進步,到時您同您小朋友都會感激呢位老師。

那位老師係唔啱 ..
但一世流流長... 可以有好多"HURT"位...真係要學識點樣去面對...
如果唔係下下被身邊人一野打沉.. 點成長呢?

Meei    發表於 12-10-23 23:36

呢個都係老公選sfa的原因, 佢話去sfa磨練下亞仔。 而家d人太保護新一代, 好唔健康.  

回復 leoyim 的帖子

在這個問題上, 我想我可以俾到D較忠懇既意見各位家長 (特別係想小一入讀此校的家長), 因為在聖芳濟各這6年褭, 小兒曾遇到過最好(有愛心)既老師亦曾遇到過最差(鬧人罰人唔使本)既老師, 好既老師對小朋友有正面既鼓勵作用, 可以令小朋友更加投入校園生活, 更努力學習, 成縯可以突飛猛進, 而差既老師就會令到小朋友失去對返學既的動力, 感覺好似由天堂跌落地府, 成績係可以一落千丈, 更甚者係會對自我失去信心, 因為差老師既一句說話係會直接可以傷害到小朋友既自專心!

我只可以話, SFA係一間可以俾學生讀到書既好學校, 但絕對唔係一間有愛心既學校 (當然亦有好老師, 不過可能10個中只會遇到1-2個囉, 睇你好唔好彩), 我個人認為, 要選擇讀SFA小朋友既IQ同EQ一定要高, 而家庭一定要有Backup 及 Support (跟到貼最好), 我指既不但只係經濟上, 還有對小朋友情緒及精神既支持上, 要多些關心及多留意, 因為呢間始終係一間好傳統既私小, 一班有成40幾人, 就算有愛心既老師想顧都顧唔到咁多啦, 所以家長自己要俾多D愛心同鼓勵子女, 發現小朋友唔妥就要即刻同有關老師聯絡查詢一下, 若唔好彩遇到個係差(無愛心)既老師/班主任, 投訴後未能改善, 就要直接向校長反應及作出投訴 (當然係要有理據情況下啦!).

值得一提既係: 依家個新校長比舊時個校長處理呢種事情既效率及成效好左同快左好多, 以前個校長, 唔係唔理, 只係好似無牙力, D家長投訴完, 去埋校長室大家三口六面當面對話, D老師既態度都係你有你投訴, 我做事照舊 (甚至因此而更加以針對其小朋友), 親身看過有家長因此而轉了校.  而我算好彩, 小兒遇到那個極差老師時, 新校長已上任, 所以在這問題上才得到了好既跟進及處理, 小兒才可以順利地在此校讀到畢業, 算是不幸中之大幸.        

最後一句, 若你小朋友係個種肯讀書, IQ高EQ好, SFA係一個不錯既選擇,  若果你小朋友IQ普通, EQ高都可以考慮, 若你小朋友屬IQ高, EQ低, 就真係要三思, 再加上若性格較內向, 自信心不強的, 就奉勸升家長千萬不適宜選擇, 如果唔係, 小朋友同家長就真係會無好日子過的!

回復 BB0628 的帖子

最後要補充的是 : 在小朋友心理及心智未成熟階段, 用一種高壓及反剌激既方法, 只會適得其反, 對小朋友係百害而無一利, 磨練有機會只變成磨蝕, 磨蝕了其自信心.........
‹ 上一主題|下一主題