用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 傳統教學既小學,一天有幾多功課要做呀? ...
go

傳統教學既小學,一天有幾多功課要做呀? [複製鏈接]

催谷型既學校,你地既小朋友一天有幾多樣功課要做呀?通常要做幾多個鐘先做完呢? 一星期有幾多次中英文默書架?幾耐會有一次測驗or考試呢? 餘下,每日仲有幾多時間可以比小朋友玩架? 煩請提供資料,謝謝!
   1    0    0    0

每年2測2考, 每個月有評估, 每星期有中英默書及背誦唐詩, 每天8-10樣功課
每日大概用2個鐘做功課, 30-45分鐘hea

fw9166  每天8-10樣功課  發表於 12-5-7 17:06

10樣8樣 只用兩小時,咁你小朋友都幾叻喎!

回復 hugub 的帖子

請問你小朋友現在幾年班?

marcuscyrus 發表於 12-5-4 10:26

請問你小朋友現在幾年班?

P.1
中文通常做1張語練工作紙 , 詞語8-10行 , 筆順練習, 作業, 寫作練習 , 每天大約2-3樣功課
英文做 Writing , Worksheet, Grammer, Workbook , 每天大約2-3樣功課
數學做大概5條數學簿, 作業 , 補充, 思考工作紙 , 每天大約2-3樣功課

有時另加常識功課 , 成長列車 , 聖經 , 普通話 , 每天大約1-2樣功課

嘩...高年班怎辦?

唔知... 高年級至算,到時辛苦d law, 壓力再大d

csy_ma  嘻嘻,我囡既經驗係:最辛苦小一,到高年級,習慣咗,放學前已做咗好多  發表於 12-5-4 12:41

王國會長

careysum 發表於 12-5-4 09:08
催谷型既學校,你地既小朋友一天有幾多樣功課要做呀?通常要做幾多個鐘先做完呢? 一星期有幾多次中英文默書架 ...
我囡讀一般型既官立小四, 每天中英數常每科平均兩樣, 一般1~1.5小時內做完.
每周中或英文默隔住. 二測二考.
佢平時做完功課唔多溫書, 每日都有1~1.5小時玩架

瑩瑩老豆 發表於 12-5-4 13:34
我囡讀一般型既官立小四, 每天中英數常每科平均兩樣, 一般1~1.5小時內做完.
每周中或英文默隔住. 二測二考. ...

我同你差不多, 唯一不同就是功課要二至2.5先至做完, 再加溫習, 每日有一小時休息時間就不錯了
因為他晚睡一點就可以多休小小
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

其實每個小朋友都唔同,有些快又有些慢.
在我兩個女兒來說,讀同一間小學,小一來計,大女要用0.5-1.5小時做功課,但細女呢就要用1.5-3小時.
因為大女做嘢好快,好似打仗咁,但細女就剛相反,好似慢鏡頭!! 總之就是你急佢唔急,但我已學識齊齊唔好急. HaHa

marcuscyrus 發表於 12-5-4 11:47

嘩...高年班怎辦?
唔駛驚, 我囡係hugub囡囡嘅師姐(而家二年級), 同樣功課量一個鐘頭(平時)至個半鐘頭(星期五)一定做晒, 學啲媽咪話齋, 大大吓習慣咗就得架啦!  平時通常5:30所有嘢(包括温書)都搞掂啦, 之後一個鐘頭就睇書同玩.

hugub  yes....agree  發表於 12-5-5 09:36

認識一些學生,每天放學仲有興趣班要上,再加2小時做功課,真的沒時間剩

每天5-7樣....   

P1, 每天5-9樣功課, 4時回家, 佢食嘢hea到5點幾先做, 我7時左右回家, 食完飯同佢對功課, 教佢唔識做的, 佢9:30pm睡, 好彩就有45分鐘玩, 唔好彩就冇得玩架喇!

現在下學期, 做功課快了, 似乎熟習了流程多了。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

回覆:傳統教學既小學,一天有幾多功課要做呀?

唔好諗到咁恐怖!

一般傳統小學手冊上寫所謂6-8樣功課,入面可能有兩、三樣都係改正。

如果有比心機做每日嘅功課,根本甚少需要改正!甚至唔駛改正添~

即係所謂6-8樣嘅功課可以打個七折(少咗改正)

careysum 發表於 12-5-4 09:08
催谷型既學校,你地既小朋友一天有幾多樣功課要做呀?通常要做幾多個鐘先做完呢? 一星期有幾多次中英文默書架 ...
你地既小朋友一天有幾多樣功課要做呀 ?  Eng, Chi, Maths, GS daily
通常要做幾多個鐘先做完呢? 1 to 2 hours
一星期有幾多次中英文默書架? Chi dictation once per week, Eng dictation once per week
幾耐會有一次測驗or考試呢? x2 Test plus x2 Exam per year
餘下,每日仲有幾多時間可以比小朋友玩架? around 1 to 2 hours

More, every Sun is 100% free family day, reserved for playing, travel, visit relatives or friends, buffet or park ... pure rest day.

我大女小一時比較辛苦,做得慢,每日約做6份功課,做2-3小時,每隔星期中英默書,2考2測

到現在小二做功課快了很多,平均少於1小時已完成,因為有部份功課在小息或自修堂時已完成

每日有1小時多給她休息,上網做練習或跟細女玩

回覆:傳統教學既小學,一天有幾多功課要做呀?

肯做的話放學返屋企比佢休息陣,四點半開工,五點九前多數都完成晒功課。

大慨4-7樣,但多數約5樣.
‹ 上一主題|下一主題