用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 傳統教學既小學,一天有幾多功課要做呀? ...
樓主: careysum
go

傳統教學既小學,一天有幾多功課要做呀? [複製鏈接]

你地既小朋友一天有幾多樣功課要做呀 ?  6-8 (中英數一日各兩樣+另加改正及讀/背書)
通常要做幾多個鐘先做完呢? 30-45mins (不過d字唔靚, 我要佢改, 同唔包背書)
一星期有幾多次中英文默書架? 正式默書兩星期一次, 非計分默書就隔日
幾耐會有一次測驗or考試呢? 1測4考, 10月, 12月, 3月, 6月
每日仲有幾多時間可以比小朋友玩架? 2-3 hours, 放學後(3:15)到我放工返屋企前(7:30), 除左做功課, 全部都係佢自己玩的時間...

3-5樣

有咩方法能更快做功課速度呢???計時?獎勵???

marcuscyrus 發表於 12-5-4 22:58
認識一些學生,每天放學仲有興趣班要上,再加2小時做功課,真的沒時間剩
...

marcuscyrus:同你係課外活動講完音樂,又係度講吓功課,小囡在傳統女英小唸一年級,每天四十五分鐘內一定完成功課,有時更快,學校不重抄寫及反覆練習,寧願小朋友多看書.
家姐唸六年級,不可以計幾多樣功課或時間,因為功課性質不同,不時做project or presentation,,例如網頁設計,你話幾耐才做妥?視乎小朋友有幾花心機.

回復 MC1128 的帖子

希望我仔可以爽手D
‹ 上一主題|下一主題