用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 萬分感激各位幫助^.^
go

萬分感激各位幫助^.^ [複製鏈接]

請各位幫幫我及先生, 我倆好想教好個仔, 所以請pm評估+心理醫生info.比我! Thank you so much!

可以話本身有E種病(專注力不足)之外, 他的成長都有問題既影響(家教問題、有嚴重偏食)。
由於我唔係他親生媽咪, 我教他更加有困難, 他亦未必全聽我話 ! 他就快10歲了, 日常簡單自理是可以的, 但其他就很差, 功課常欠(有做但唔交, 唔知有咩功課要做), 唔寫手冊、常欠帶課本....等等! >.<   已聘請補習, 大家一齊協助教功課,亦沒有改善!

家教問題 = > 完全不懂禮儀, 沒有禮貌 ! 有嚴重偏食 = > 超多野都唔食唔飲, 一定要有汁/湯"魯"飯, 唔岩食,可以ONLY食白飯算了!  看心理醫生, 了解究竟有咩事對他有咁既影響, 如何幫助改善他 !

萬分感激各位幫助^.^

0    0    1    0

看你簡單的描述,我不敢說你兒沒專注力問題,但我覺得這似是行為問題。由於兒童行為問題很多時牽涉成長及家庭因素,因此建議你與區內綜合家庭服務中心聯絡。

由於是分區制,請向住所區份的中心查詢
http://www.swd.gov.hk/doc/family ... 0(Chi)%20070306.pdf

好的! 謝謝你, 我會向該中心查詢了解。
‹ 上一主題|下一主題