用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 問:Waiting List係咪等於冇希望?
go

問:Waiting List係咪等於冇希望? [複製鏈接]

真係想知道係咪waiting list就等於冇希望,
因為我今年pn考左12間,
有4間offer...
8間waiting list,
個個都叫我等到6月7月8月,
我有時心急打電話去waiting list既幼稚園八卦問下...
成日都叫我等下啦...
終於早幾個星期我打電話去cannan同啟思問,
佢同我講全園滿額已經冇位叫我唔洗等...
仲有幾間係度吊住我條尾...
煩=.=
我其實係有offer果間已經留左位,做埋校服同書包...
其實可以講係已成大局...
但係個心仲係好渴望有kg打比我話...
你等到啦,waiting有位啦...
會唔會始終有人等到,,,
定我家下只係發緊夢=.=?
大家討論一下喔~~~
   0    0    0    0

引用:真係想知道係咪waiting+list就等於冇希望,

原帖由 cat8141210 於 12-05-14 發表
真係想知道係咪waiting list就等於冇希望,
因為我今年pn考左12間,
有4間offer...
你這樣好辛苦呢!放開一點!其實想真d..最重要係小朋友健康及開心!

其實妳 HOLD 咗位個幾間,妳終有一日都會放番個位出嚟㗎喇,到時學校米會 CALL WAITING 囉!有好多家長都係乜費都交,等到 Aug / Sept 臨開學先去做決定。可能妳心儀果 D 學校,D 家長都係咁。有冇諗過,妳 HOLD 咗位個幾間學校,就算幾普通,都有一 D 家長都係等到心急如焚㗎?如果大家肯盡早放出果 D 一定唔會去嘅學位,噤就有多 D 冇位嘅家長可以鬆一口氣喇!

bingbingo 發表於 12-5-14 16:02
其實妳 HOLD 咗位個幾間,妳終有一日都會放番個位出嚟㗎喇,到時學校米會 CALL WAITING 囉!有好多家長都係 ...

所以我咪話我手上淨係交得一間留位費加做埋校服囉...
我又冇理由位都唔留去等心儀果幾間架嗎...
另外有一間我之前比左留位費都決定唔去註冊架啦...
我都係打算一換一,
唔想HOLD住人地D位...

cat8141210 發表於 12-5-14 16:10
所以我咪話我手上淨係交得一間留位費加做埋校服囉...
我又冇理由位都唔留去等心儀果幾間架嗎...
另外有一 ...

hahaha......... sorry for my poor reading comprehension skill.  When I read this "有4間offer...
我其實係有offer果間已經留左位,做埋校服同書包...", I mistakenly thought that you have paid for all the 4 schools.  Of course, all parents will at least fully paid for at least one school so as to guarantee a PN place.  Hope you can finally get a place at your most favourite school.  Be relaxed.  By the way, which school is your first choice?

Please kindly accept my sincere apology if my words have made you unhappy.  Cheers.

bingbingo 發表於 12-5-14 16:50
hahaha......... sorry for my poor reading comprehension skill.  When I read this "有4間offer...
我 ...
傻啦唔洗SORRY...= =
大家傾下計姐...
同埋可能係我表達得唔好姐...

我淨係比左一間先啦...
真係驚冇PN位架家下..
我又唔會顛到比晒4間咁誇張既,,,
哈哈...

bingbingo  Even can't get a PN place in the number 1 dream school, it doesn't mean that your child will not have a rosy prospect when he / she grows up.  Add oil for a K1, P1, F1... place then.  發表於 12-5-14 17:09
bingbingo  Many friends told me that when the school term is going to commence or has commenced, there will be quite a number of places released in many schools, including those popular schools.  發表於 12-5-14 17:08

回覆:問:Waiting List係咪等於冇希望?

其實已有學位的你不用太着意其它後備位了,學校再聯絡你才考慮吧!不要給太大壓力自己,我們還有很遠的路要走!

我考幾間都係屋村pn,都係waiting, 擔心無得入學。

回覆:問:Waiting List係咪等於冇希望?

我覺得waiting 中的機會係有,但唔高。又唔知wait 第幾,點等?當冇算啦!

sarubuta 發表於 12-5-15 08:58
我覺得waiting 中的機會係有,但唔高。又唔知wait 第幾,點等?當冇算啦!

...
係多數都唔知waiting第幾...
但頭先我問到有一間知道自己排第幾,
不過機會都應該唔係好大...
有一間就話一定係冇位叫我唔好再等,
另外兩間就話要等到7月家長會先知有冇人唔要個位...
另外一間就話暫時所有學生都留左位冇人放位出黎,叫我寫求位信比佢地...
求位信...?有用嗎?

我今年幫仔仔報左兩間,一間boxhill收左,另一間LH waiting. 後因我先生話BOXHILL學費太貴,所以我地放棄左唔讀,只好等LH回覆, 期間有媽媽教我嘗試寫求位信到學校,於是我抱著一試,分別寫左兩封信去,一封係收到waiting letter之後寄出,另一封係知道新生註冊前的前一日親身到學校交的(我請左門口正在清潔的姐姐幫我放晌校長枱上),結果皇天不負有心人, 晌30分鐘前我地剛剛收到學校電話, 取錄我呢個8月份嘅細仔了。
所以千萬不要氣餒, 做到幾多咪幾多囉, 其他只能平常心了。加油, 祝妳好運!

retriever  請問你申請LH時是不是指定只要AM位... 所以你其實係WAITING AM 位呢? 點解WAITING 都有AM 咁奇怪?  發表於 12-5-24 10:38

jijincat 發表於 12-5-15 15:58
我今年幫仔仔報左兩間,一間boxhill收左,另一間LH waiting. 後因我先生話BOXHILL學費太貴,所以我地放棄左 ...
哇!!
好佩服你呀媽媽
但係我有好幾間心儀既都開到口叫我唔好等,
機會緲茫咁話...
咁SEND信去仲會有可能?
人地都冇叫我SEND求位信添呀...
唉...
都唔知可以點,,,
如果求位信真係得既...
我諗我要認真咁同我老公傾下有冇需要求位...
因為我個女本身已經有OFFER架啦...
不過人總係想追求最好的=.=

我以往一些朋友是waiting, 最後也收左

matsushima 發表於 12-5-15 17:05
我以往一些朋友是waiting, 最後也收左
希望係咁啦...
冇都算了...
家下收左我女果間幼稚園我都鐘意架啦..
‹ 上一主題|下一主題