用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有資優+adhd小朋友的家長請分享
go

有資優+adhd小朋友的家長請分享 [複製鏈接]

小一男仔,剛剛又確定是adhd,真是很唔開心,老師著眼點當然𣎴是在資優上,因為學業成績並非最突出,老師多重視課堂discipline, 當然呀仔的表現都是老師和同學投訴的目標,上課表現都還可以的(偶有失手),但轉堂,recess and lunch time就出事, d大動作經常被同學誤會為唔友善,衝動 , 攻擊.......呀仔覺得唔開心,冇朋友,成日被捉去照肺,小息冇得玩......做父母的當然好心痛.....醫生話觀察下先,參加社交小組改善,暫不用吃薬,唉,但我相信用藥是遲早問題
我想問
-你們的小朋友有冇食藥?如是資優,用薬後的成績是不是會好top?
- 他現在成績不是很差,有8,9字頭,我現在比較關注的是情緒和社交,有冇參加社交小組?有幫助嗎?
-你們的小朋友的情況怎様? 有其他東西可以做來help this kind of gifted ADHD child?

可以互相交流下嗎?真是希望可以在這裡找到一點支持去照顧這個gifted ADHD child
   1    0    0    0

回復 joanthony 的帖子

在資優教育學院做iq test

回復 giftedpig 的帖子

我個仔今年k3,同你仔仔一樣,唉9月升小一,又係驚佢成日比老師罰.......佢係幼稚園已經比老師罰過,所以唔种意返學,今日見左心理醫生,只是有少少問題,再觀察,等仔仔讀小一一個學期,再返去....

我大仔小二又係好難攪, 成日吾抄手冊, 上堂吾做堂課, 咩都甩甩漏漏, 不過佢成績幾好, 默書次次100, 今次仲考第六, 我D FD叫我CHECK下佢, 大家有咩途徑呢??

回復 giftedpig 的帖子

有冇同路人可分享呀?救命呀,呢排老師成日打來反映呀仔係學校的情況,好煩呀,所有report 已交 class teacher and social worker but seems no practical action plan can be arrived.

giftedpig 發表於 12-5-16 02:25
小一男仔,剛剛又確定是adhd,真是很唔開心,老師著眼點當然𣎴是在資優上,因為學業成績並非最突出, ...
我個仔仔今年小二,情況和你仔仔一樣,小一下學期時醫生已建議食藥,但我們有點抗拒,加上成績不差,我只安排佢上社交班、EQ班、親子班,但小一完結已未能改善人際開係和情緒行為。到小二時,就決定開始食藥,亦有繼續上社交班,情況到下學期就開始改善,成績亦自動大躍進。
照顧資優小朋友時,需要很多的愛心和容忍,他們不停想方法去試探你的底線。

灣仔小童群益會有個資優課程比家長上,都幾好呀!

回覆:有資優+adhd小朋友的家長請分享

我小朋友都有類似問題,K3老師建議Check下,話寫form俾我去健康院,係咪要等好耐?定係我應該去私家check呢?仔仔就升小學,我擔心到時佢的情況更壞,人際關係更差。

回覆:hfcsum 的帖子

請問你睇的心理醫生是私家嗎?幾錢一小時?

‹ 上一主題|下一主題