用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK 的 student visa
go

UK 的 student visa [複製鏈接]

請問申請的手續,文件,地點及要特別注意的事。
   4    0    0    0

回復 火柴人 的帖子

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/countries/hong-kong/?langname=UK%20English

1)最近28日內既銀行帳戶簿或月結單(一定要正本同副本,兩樣同時帶哂),一定要足夠一年既學費同生活費! 大約30萬到!
2)出生證明書 (正,副本都要拎齊)
3)家長同意書 (正本)
4)校內成績單及IELTS / PTE / TOEFL 成績單 (正本及副本)
5)學位確認信 (CAS)  (正常應該學校SD左比你,記住CHECK清楚CAS內面既內容有無錯,因為內容同你D資料唔岩,有可能唔批你VISA)
6)入學證明 (OFFER)
7)一年或以上有效期巴護照,要係有一頁或以上空白作簽証之用(正本及副本)
8)香港身份証 (正本及副本)
9)白色底彩色近照一張 (SIZE: 35 mm X 45 mm)
10)己簽署的簽証申請表
11)己簽署的自我評估表
12)簽証費用只係接受用信用咭或EPS方式比錢

火柴人 發表於 12-5-22 17:52
已找到學校而沒有經agent的,請問申請的手續,文件,地點及要特別注意的事項,是全完没有方向,請幫忙。 ...

1)最近28日內既銀行帳戶簿或月結單(一定要正本同副本,兩樣同時帶哂),一定要足夠一年既學費同生活費! 大約30萬到!
2)出生證明書 (正,副本都要拎齊)
3)家長同意書 (正本)
4)校內成績單及IELTS / PTE / TOEFL 成績單 (正本及副本)
5)學位確認信 (CAS)  (正常應該學校SD左比你,記住CHECK清楚CAS內面既內容有無錯,因為內容同你D資料唔岩,有可能唔批你VISA)
6)入學證明 (OFFER)
7)一年或以上有效期巴護照,要係有一頁或以上空白作簽証之用(正本及副本)
8)香港身份証 (正本及副本)
9)白色底彩色近照一張 (SIZE: 35 mm X 45 mm)
10)己簽署的簽証申請表
11)己簽署的自我評估表
12)簽証費用只係接受用信用咭或EPS方式比錢

本人也有一些問題,請兩位幫忙。謝謝。

回復 hommeb 的帖子

hommeb,

UK Boarder Agency 是不是只有兩份表要填 - Personal Details 和 - Self-assessment ? 即你提及的 10) 和 11)項。如是網上申請,已把個人資料填妥上載,親身辨理時,還要把表格Personal Details再遞交嗎?

有幾項是不明白,請說明。

3) 家長同意書 : 是甚麼? 我沒有idea,抬頭給誰? 內容是什麼?
5) 學位確認信 (CAS) : 是學校的admission letter嗎?
6) 入學證明 (OFFER) : 是甚麼? 跟CAS有分別嗎? 我沒有,學校只有admission letter。

謝謝。

Ronald媽媽 發表於 12-5-30 18:20

hommeb,

其實你上網申請左已經okay,不過最好係帶埋過去,我驚到時佢話你無personal details之後又refuse你既apply!!!所以唔好理,有咩都帶哂過去先!!!

其實首先最大既問題我係想知道你小朋友/你去讀幾耐?幾多歲? 之後你上番呢幾個網址去睇番你係邊一type既visa,之後我再教你 :)

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/countries/hong-kong/fees/?langname=UK English#resultTableAnchor
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/visas-immigration/studying/

hommeb,

我只是上網填好表,還未發出,想再confirm後再出。

小朋友11歲,去讀中1。他應該是(Tier4) Child。

回復 Ronald媽媽 的帖子

你知唔知要上網比錢?最好READY多幾張信用卡,我整簽證我媽咪足足試左4次,第4張信用卡先用到!
你仔仔過去讀幾耐?
因為如果超過2年先整TIER4(無記錯的話)
其實你有信用卡READY好就OKAY!
你上網填完FORM之後,就要PRINT佢出黎,
之後就ONLINE PAYMENT同堆BOOK時間,每次成功左都要PRINT佢張野出黎,
由其是BOOK時間戈到,BOOK到一定要PRINT同準時去到,
如果無PRINT戈張野佢有可能唔比你入去!

你個小朋友因為太細,未過18歲,所以就要家長證明書,
大約內容係同意你仔仔去英國讀書,
之後要有齊DADDY同媽媽既簽名

hommeb,

半年課程是不用申請簽証,所以仔仔是需要申請,網上了解後,好似個簽証不用每年申請,可以cover到中五,中六中七再申請一個証,沒錯嗎?

網上申請,我已把資料上載,還未click到payment,要網上付3XXX港元後,然後pint cofirmation。

請問家長同意書,抬頭給誰? 學校? 內容可否詳細說明?

謝謝你。

hommeb,

還有你提到的入學證明 (OFFER) : 是甚麼? 跟CAS有分別嗎? 我沒有,學校只有admission letter。

你好,請問你有e-mail嗎?這樣較方便!

pls check PM.

check pm :)

Ronald媽媽  pls check email.  發表於 12-6-7 19:47

hommeb,

I have sent you a email. Please check.

I will not accompany my son.

Thank you very very much.

hommeb,

我已依你的電郵發件,請查閱。

請問申請當天要不要帶小朋友同行?

醒目開學勳章

Ronald媽媽 發表於 12-6-18 20:38
請問申請當天要不要帶小朋友同行?
要帶小朋友同行的,因為一旦接納你的文件,小朋友要打手指模和拍照。
[img][/img]

回復 DoReMi媽媽 的帖子

Thank you.

回覆:Ronald媽媽 的帖子

我囡9月過英國讀year 8,Agent話學校今個月會寄CAS和入學資料比我,收到後可預約領事館做簽証,有無JM已為子女申請咗簽証,我想知大約幾多日有得攞? 係咪要交埋guardian資料,文件要由guardian發出的?依家我乜資料都無,好怕趕唔切。

miffy3005  需要7 - 10 個工作日  發表於 12-6-26 17:00
‹ 上一主題|下一主題