用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真 vs York
go

崇真 vs York [複製鏈接]

對於TT,有2點concern:1. 怕幼稚園較淺,若以後讀其他功課深的小學吃力。2.TT的中學好似不是很理想。
York在很多人眼中好商業,學校好進取,不論課程同課外活動都很豐富,但學費真的好貴。也不能保證一定考上好的私校或直資(相對崇幼上崇小的機會)。

所以想請教大家意見。謝!

jvcfamily  check PM  發表於 12-5-29 09:50
   0    0    0    0

回覆:崇真 vs York

richwong 發表於 12-5-25 17:53
對於TT,有2點concern:1. 怕幼稚園較淺,若以後讀其他功課深的小學吃力。2.TT的中學好似不是很理想。
York ...

但我又好少聽人講TT係好淺喎, 我朋友反而話我知細妹D功課比當年大哥個D多同深.
不過如果同好谷個D幼稚園比, 我估TT一定唔係佢地個種啦.  

可能我係懶媽, 我真係唔想幼稚園生涯係要我日日返屋企睇功課, 鬧仔!!  

我同你Similar case, 不過TT vs Think...

身邊啲人話, 讀國際學校第日唔駛驚無學校要, 因為好多小學都睇你係咪讀名牌幼稚園...

睇吓你第日想佢讀邊類小學啦....經過搵幼稚園呢一役, 我唔敢三年後又煩過...

我反而有啲擔心TT啲蚊, 同埋個女咁細個要搭咁遠校車囉
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/missing_joe/my_photos][/url]

Hi 2Fats, 你知唔知,朋友仔仔班同學升小學,升得好唔好吖?

豬油妹,你意思你會揀Think,就唔駛驚無學校要?

引用:我同你Similar+case,+不過TT+vs+Think...身

原帖由 豬油妹 於 12-05-25 發表
我同你Similar case, 不過TT vs Think...

身邊啲人話, 讀國際學校第日唔駛驚無學校要, 因為好多小學都睇你 ...
蚊我大囡係日日貼蚊貼番學,都 ok 頂到既

其實Think嘅口碑真係唔差, 學業同紀律都幾好, 我上次去完佢地個新生簡介會都有少少心動...但三年後又要再作戰過,,,

TT..其實係我首選, 因為語言環境好, 又有學劵, 我地又係基督教, 同埋三年後我都可以安安心心...

之前見得Waiting, 先去考Think...(我仲要好遲先報)...諗住買個後備...

但睇吓你心態啦...你目標小學係咩...如果係DBS, DGS嗰類, Think一定有優勢 (At least知你唔會窮得太犀利)...
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/missing_joe/my_photos][/url]

請問各位,有無TT考小一成績的資料可以分享下嗎?

leung-baby  你入TT個討論區睇吓之前有媽媽分享過架.  發表於 12-5-28 12:46

我大仔係上年TTK英普班畢業.  今年小一, 佢同佢D同學仔追中文幾辛苦.  英普都OK.  我個人認為課程淺.  上小一後佢中文比同班同學也差些.  

考小一成績, 由於英普班加埋都成100人.  當中一定有考到好學校, 好伕英華, 陳守仁, 聖芳済各.......都有

richwong  WinkyLee, 請問你仔仔是否升上崇小?  發表於 12-5-29 11:36

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

baba987 發表於 12-5-29 08:32
不論讀邉間kg,好多家長都會再幫小朋友報讀其他課程,如果York 加出面course一個月洗費會勁貴,亦唔包考到 ...

我就係聽朋友講話呢一兩年由K1開始加深/多咗功課, 唔知同WinkyLee講嘅原因有無關係. 可能加以改善中.

不過教多教少, 教深教淺, 都要睇吓小朋友吸收能力. 教得深但發揮唔到一樣弊.

leung-baby, 請問你聽講時崇幼加深左課程了嗎? 因為我也聽說崇幼中文,數學淺, 系concern 之一吖。

leung-baby  因為朋友大B讀緊崇小, 細B而家喺崇幼, 細B而家學野係比當年大B深. 而功課量都多咗呀.  發表於 12-5-30 09:50

baba987, 你小朋友而家K幾吖,你的資料應該Update的。
真系見過唔少Post話淺以至於上小一追的好辛苦,所以都有D擔心。

回復 richwong 的帖子

Thanks!!

baba987 發表於 12-5-29 17:51
richwong: 其實我唔明點解大家會覺得崇幼淺??
係唔係因為有學卷就覺得淺?
我小朋友k3數學教雙 ...

我亦有同事小朋友今年讀緊主流K1, 佢話下學期已經開始'寫字練習", 功課量適中.

真係最緊要'適中', 太多的話係我驚係我自己處理唔到.....(因為我係要返工的懶媽)

baba987, 你話‘學校唔係教得淺,只係無不停操練抄寫等…’,呢個反而系我Buy的教學方法。
多謝你地的Post,令我對TT的信心增加左。

‹ 上一主題|下一主題