用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村同崇真, 如何取捨?
go

又一村同崇真, 如何取捨? [複製鏈接]

又一村全日班同崇真英普班, 你會如何取捨呢? 不知崇真英普班是可課程很深呢, 小朋友易適應嗎? 謝謝
   0    0    0    0

嚟緊呢年, TT轉咗制, 無咗全日班!

你有無人湊? 又或者諗吓會讀咩小學....
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/missing_joe/my_photos][/url]

豬油妹,你的女兒也是英普班同學仔,知唔知有幾多人一班呢?

引用:豬油妹,你的女兒也是英普班同學仔,知唔知

原帖由 Moon1 於 12-05-26 發表
豬油妹,你的女兒也是英普班同學仔,知唔知有幾多人一班呢?
註冊日見到 4 group , 一 group 25 人

不過之前平均 28-31 人一班,ik2 , ik3 full day 就 25-27 人甘上下

引用:又一村全日班同崇真英普班,+你會如何取捨呢

原帖由 Moon1 於 12-05-25 發表
又一村全日班同崇真英普班, 你會如何取捨呢? 不知崇真英普班是可課程很深呢, 小朋友易適應嗎? 謝謝 ...
個人覺得崇真唔叫深,ik1 小朋友入學三個月度就會適應度架啦

如果人手許可,我建議你揀 TT

Whether there're lot of homework to do in main stream class of TT?  I am concerned that my daughter(being a small B in the class is hard to catch up?

chickenwing2006, 謝謝你. 我知今年cut 左全日, 即上ik2冇全日所以有o的煩. 其實唔係好想靠晒姐姐睇住阿仔.  又一村的設施真的好好而且是全日, 而祟真著重聖經及德育培訓, 課外活動又全面, 又有小學, 實在心大心細. 你仔仔也是英普班嗎?

chickenwing2006,+謝謝你.+我知今年cut+左

chickenwing2006, 謝謝你. 我知今年cut 左全日, 即上ik2冇全日所以有o的煩. 其實唔係好想靠晒姐姐睇住阿仔. ...
其實就算TT有全日班都唔保證一定入到。如果全日對你咁重要,咁只有揀又一村。

引用:chickenwing2006,+謝謝你.+我知今年cut+左

chickenwing2006, 謝謝你. 我知今年cut 左全日, 即上ik2冇全日所以有o的煩. 其實唔係好想靠晒姐姐睇住阿仔. ...
係呀,我仔之前 waiting 尋日收到 call 有 ik offer , 好開心

引用:Quote:原帖由+Moon1+於+12-05-26+發表chick

原帖由 leung-baby 於 12-05-26 發表
其實就算TT有全日班都唔保證一定入到。如果全日對你咁重要,咁只有揀又一村。

...
又一村我有朋友 k 2 插班入,佢自己覺得某 d 課程偏淺,不過佢 k1 開始有全日又係幾吸引既

joanna1388  My friend son also said 又一村課程偏淺, and then he change to other KG.  發表於 12-5-31 11:29

回覆:Moon1 的帖子

兼顧唔到,返全日係非常好的選擇,仲可以學好啲治理添

baba987 發表於 12-5-28 07:46
TT 係一間非常非常好嘅學校,這個價錢我可以肯定全港無一間好過佢(小兒讀過victorica, 迦南),TT英普德育都 ...

真係咁好? 我都好期待!

引用:TT+係一間非常非常好嘅學校,這個價錢我可

原帖由 baba987 於 12-05-28 發表
TT 係一間非常非常好嘅學校,這個價錢我可以肯定全港無一間好過佢(小兒讀過victorica, 迦南),TT英普德育都 ...
你囝囝現讀TT 英普班?
如果唔計錢,只比較課程,師資,語文,小朋友返學有幾開心,會點比較TT英普,TT 主流,Victoria 同迦南?

引用:TT+係一間非常非常好嘅學校,這個價錢我可

原帖由 baba987 於 12-05-28 發表

baba987 謝謝你的回應, 請問你仔仔k1時要幾耐先適應呢? 我已決定了選擇TT, 因TT各方面的配套都十分完善, 而且是基督教學校, 真的很感恩呢.

引用:Quote:原帖由+Moon1+於+12-05-26+發表chick

原帖由 chickenwing2006 於 12-05-27 發表
係呀,我仔之前 waiting 尋日收到 call 有 ik offer , 好開心

...
請問TT英普班,將來是否升番上TT小學國際部?唔可以轉主流班?

leung-baby  之前有人講過話上小學時可以揀番主流. 不過兩者都係要再interview架, 但機會比街外人大D.  發表於 12-5-28 15:43

baba987 多謝你呀, 我仔仔都有上N班, 希望佢會快o的適應la. 你仔仔小一會報主流或國際班呢?
‹ 上一主題|下一主題