用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際幼稚園grade 2學甚麼?
go

國際幼稚園grade 2學甚麼? [複製鏈接]

細女(11月出生)暑假後將升local school K3, 9月需入紙上家姐的英文小學.  因資質關係, 很大機會會跟不上, 不想重讀K2 or K3, 現考慮轉國際幼稚園grade 2, 希望她至少能pick up多少英文(中文再補習), 到時教她無咁辛苦.

有家長知道國際幼稚園grade 2教些甚麼嗎?  因收生是 3.8 yrs to 5 yrs, 細女入學時差不多5 yrs, 學的東西會否很淺?
   0    0    0    0

回覆:bowra 的帖子

你指international kindergarten? 依家先報8月入學讀K2?
接近5歲的話,好少會再讀int'l kindy的K2吧!其實有些int'l kindy有開辦K3, for一些未入到國際學校的幼童在幼稚園讀多一年再找銜接學校。但倘若你目標是要孩子讀local sch, 而又擔心他是細仔競爭力較弱,不如實在地repeat本地K2吧,無謂要小朋友轉來轉去影響情緒。又或要面對現實,子女特質不同,應該找適合他們自己的學校就讀。

你意思係咪八/九月入最後一年國際幼稚園? 我個仔情況一樣, 佢係2007年年尾, 不過我比佢做大仔, 否則佢八/九月就入小一, 全班最細, 我比佢讀多一年幼稚園.  

一般情況下, 國際學校幼稚園唔會好大壓力, 小朋友會好開心.  至於深淺, 你係咪指寫字計數呢d?  大部份IS幼稚園都唔會擺好大effort係呢方面, 呢d要到小一(即k3)先做.  當然都有例外, 不過而家申請, 恐怕可選擇唔多.  最重要係, 你會唔會考慮遲d將佢轉返出來主流學校, 如果會, 就唔好轉 IS 啦.  

回復 elmostoney 的帖子

多謝兩位回答, 現計劃繼續讀 local K3, 另半日上國際幼稚園的 K2 (or K3 若有開班, 學校要7月先知 K3 是否申請成功, 因長期不夠學生開班).  因女兒已沒有午睡的習慣, 國際幼稚園就當是每天給她嬉戲的地方吧.
‹ 上一主題|下一主題