用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 st cat係米靠自己谷架
go

st cat係米靠自己谷架 [複製鏈接]

人地話st cat的學生都係靠自己在家請私家教師谷的,唔知係米真的呢. 唔該
   12    0    0    0

其實好睇個別家長,我沒有特別催谷小兒,給他的課外活動只是音樂、游泳和美勞,因他對phonics特別有興趣,才替他安排上letterland phonics。雖然他並沒有考上那些超級名校,但也有數個不俗的直資和私小的offer,我們也覺得相當滿意。

回覆:elytis 的帖子

通常家長谷小朋友,只係想學校教嘅野早D比小朋友學到。基本上坊間教嘅課程(中,英,數....),st cat都教曬!
但st cat有教嘅野,你係外面係搵吾到嘅!

回復 JassChow 的帖子

例如呢?有怎麼是外面沒有的呢?請指教,謝謝

回覆:littlecheuk 的帖子

St cat 嘅小朋友,K2 嘅小朋友已經學到好多野!特別係每年兩次嘅設計活動,有次我個女話要帶拖鞋返學,原來成班小朋友自己決定穿鞋行fashion show!
K3仲勁,返黎用英文同我數八大恆星。英文堂教緊名詞,動詞,形容詞!中文生字今日寫緊節約.......
其他學校可能教嘅課程可能比st cat 仲深都吾定,實情我無比較所以吾知。但撫心自問,自己識四個恆星嘅英文名,都係小學睇美少女戰士學返黎!幾歲人仔學到呢D野返黎,仲要點!

我有比小朋友在外上堂, 而課外活動數量不多, 都是持續了2-3年的, 我並覺得算不上是催谷.

回覆:st cat係米靠自己谷架

看看妳自己想要甚麼?因為考傳統名校的策略很可怕

回復 happybb86 的帖子

u mean prepare for primary school application, so parents have a scary plan for children??

回復 happybb86 的帖子

happybb86 ,可否分享有什麼考傳統名校的策略?

回復 Li'sfamily 的帖子

Thank you very much, Li's family.
請問有沒有校英文朗誦老師或training centre介紹?可以留言給我嗎?

我小朋友會在9月升讀K1, 想了解下ST CAT學校活動/親子活動多不多?
學校有沒有課外活動參加? 我見好似KM, 星期六都有D活動比學校小朋友。
另外, 想了解下K2之後, 是否沒有英文老師做班主任, 我見K1是一個中文一個英文班主任跟班。那對學習英語有影響嗎? 如英粵班, 國語堂是否一星期只有一次? 上多久呢?

謝謝指教

colabobo 發表於 13-3-26 15:18
我小朋友會在9月升讀K1, 想了解下ST CAT學校活動/親子活動多不多?
學校有沒有課外活動參加? 我見好似KM,  ...

親子活動有旦唔多,不過好過KV,佢地連畢業禮家長都冇得參加。有限量既課外活動都有,都貴,仲要抽籤架~

引用:Quote:colabobo+發表於+13-3-26+15:18+我小

原帖由 sadsam 於 13-03-27 發表
親子活動有旦唔多,不過好過KV,佢地連畢業禮家長都冇得參加。有限量既課外活動都有,都貴,仲要抽籤架~ ...
可否分享吓有什麼親子活動和課外活動給參考?謝

學校旅行、開放日、安排家長到學校講故事/做helper,家長都可以參與。

St Cat係咪活動教學?著動成績嗎?上小一辛苦嗎?

lazysheepsheep 發表於 13-4-5 00:01
St Cat係咪活動教學?著動成績嗎?上小一辛苦嗎?

相對德德園ST CAT算活動教學~

宜家讀緊既小朋友上小一多數冇問題。前幾年呢,中文都唔夠其他幼稚園~

想問SC係學校係用那套教材教Phonics?

回覆:TeriAnla 的帖子

SC 係用自己的教材。

‹ 上一主題|下一主題