用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 用口答就識,用手寫就五識
go

用口答就識,用手寫就五識 [複製鏈接]

口頭女女問佢數學加減乘同英文文法就識答,但做練習考試默書就五識,一係諗好耐,搞到成績差差地,五明點解會甘,有d擔心

0    0    0    0

超級版主 醒目開學勳章

poppypang 發表於 12-6-1 21:21
口頭女女問佢數學加減乘同英文文法就識答,但做練習考試默書就五識,一係諗好耐,搞到成績差差地,五明點解 ...
試下寫些題目給她練習一下~
唵嘛呢叭咪吽
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

回復 poppypang 的帖子

佢聆聽較好!!要佢習慣睇字!!可能佢睇書較少!!!對文字句子理解較弱!!!暑假睇番多D故事書!!!做練習要佢自己慢慢做!!盡量要佢讀句子比你聽!!!多做,多寫,多讀-要佢讀得大聲D!!較容易入腦!!努力!!!努力!!!

唔該晒你地呀~~ 其實佢自己有睇書, 但佢理解出黎既野同我理解出黎既野係唔同, 有時睇完(個樣真係好認真甘睇緊, 唔似抄睇), 問返佢個故事講咩, 佢講唔出, 好似冇睇甘.....

你從小有冇伴讀?你同佢一齊睇!!!睇一陣又問吓故事內容!等佢容易專注D,間中問佢生字,互動多D!每個字用手指一個一個指出讀出來,速度不要太快!!等佢眼睛容易跟着容易記!睇書係長期作戰!!!慢慢曰子有工!!大家加油!!!

做過評估沒有?
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

有無做過讀寫障礙評估?樓上亦有人說得對,長期的伴讀不能缺少.

讀寫冇問題呀, 我每晚都有同佢講睡前故事, 好似上次做題, 有個女仔叫ANN 既一星期活動, 佢唔明點解係答SHE HAS 而唔係 I HAVE, 大多數都係錯D 類似既野 , 呢D 係咩問題呢...

係唔小心!!大D會好D!!好多小朋友都係咁!!
‹ 上一主題|下一主題