用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 升K3轉校, 搬入沙田區, 請問嘉德麗、博士山(火炭)同康傑 ...
go

升K3轉校, 搬入沙田區, 請問嘉德麗、博士山(火炭)同康傑邊間 [複製鏈接]

如題, 請指教!
   0    0    0    0

邊間好呢?

回覆:升K3轉校, 搬入沙田區, 請問嘉德麗、博士山(火炭)同康傑邊間

Box hill english training the best, but Chinese not too adequate for primary.

Good health is good. Curriculum can connect to primary well. Chinese and English training adequate.

Not sure about 嘉德麗。overall 口碑Good health is better than this.

趙榮德對嘉德麗評價較康傑高,此校程度深,重品格教育,每天有中、英、普三語教學,但校園小。
康傑在家長中的口碑很好,校園很大、設施很好。博土山英語很好,各有優點,看你想去那些小學。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

如題,+請指教!

原帖由 fannylee911 於 12-06-01 發表
如題, 請指教!
嘉德麗,學生無禮貌,老師無愛心,無outdoor playground, 廁所喺臭嘅

以我所見,嘉德麗的學生很有禮貌,學校老師班主任有愛心,小朋友很喜愛上學,自理及語言均進步很快,課本程度很好,N班已讀Oxford Story Tree Level 2。校園細、舊及有怪味是事實,如果重視校園硬件的話,嘉德麗一定不及boxhill及康傑了。

若以一兩個小朋友或個別老師的表現而以偏概全,對學校及所有小朋友很不公道...每間學校也有人說好或不好,即使是boxhill及康傑。要有獨立思考判斷,親自與老師接觸,選一所合適自己小朋友讀的,最重要是令他喜歡上學、主動學習、有進步。

我個仔讀緊康傑N班。
我個仔係細仔,呢大半年係學校都好開心,上至校長,下至姐姐都有禮貌、有愛心﹗我個仔會同我講佢鍾意邊個老師、姐姐...佢連隔離班的老師都鍾意﹗
昨日接放學,我見坐校車的學生,都好鍾意個司機叔叔
康傑係位置差D,但真係幾好﹗

回復 MiniCooperS 的帖子

MiniCooperS 可否話我知康傑多人爭學位嗎 ? 程度如何 ? 每日有幾多時間係用英文上堂 ?

感謝, 我今年要考N班啦!
Tomorrow is better

Elona 的帖子

n班一日25分鐘英文!
8月開學的n班好爆,問過主任,無細b!都幾多人爭!

n班一日25分鐘英文! 8月開學的n班好爆,問

原帖由 MiniCooperS 於 12-06-07 發表
n班一日25分鐘英文!
8月開學的n班好爆,問過主任,無細b!都幾多人爭!

...
仲有…程度都算係偏深的!

小朋友不是讀上面的kg,
全部都係朋友既comment!!

boxhill....有火炭及MOS, 火炭新校,用家覺得boxhill程度好, 佢個女讀左n班, 之後km 及hkps都有收佢個女. 不過 boxhill 主力行IB, 好多小朋友之後係上國際學校!

康傑.....用家話老師校長都有愛心,心靈教育做得好, 用家覺課程不比九龍塘的學校差

嘉德麗.....用家滿意課程,N班已中文認字咭,有net,用pth 教弟子規, 不過如上文咁講, 校舍偏細,無戶外地方, n班係第一城某幢樓地下, k班去返另一校舍,不過校舍既另一邊係第一城街市!!

Boxill 不是行IB。其實近一兩年唔係好多小朋友讀國際學校。因為競爭大左。

康傑我小朋友讀過,校長,老師真係好有愛心,而課程也不淺的,活動也多,我好滿意

may123 發表於 12-6-9 09:57
康傑我小朋友讀過,校長,老師真係好有愛心,而課程也不淺的,活動也多,我好滿意
...
agree, 我個囝讀緊青衣康傑N 班, 老師嬸嬸都好好. 又多活動, 而且學到好多野.

回復 jvcfamily 的帖子

係呀﹗今個月我個仔....
泳衣fashion show、玩水槍、玩沙、帶雨具返學校玩﹗
一定好開心﹗

Agree,

Good Health not much extra fees, quite a number of educational activities. Headmistress/teachers/clerk/assisting staff all nice. School environment organised. And most important, curriculum not easy and not unreasonably difficult.

If can afford, is a good school.

回復 MiniCooperS 的帖子

哈哈, 岩岩選完的相. 佢的活動經濟又生活化, 寄信俾長者, 表示對長者的愛; 去商場買野, 學決定性及學俾$; 水果日, 認識唔同水果及分享水果; 去公園, 玩各種遊戲; 賞春雨, 學季節, 認識雨具等; 還有放紙飛機, 船等...囝囝返左N班後, 學校幫手教介片真係無得頂, 囝囝唔夠2星期完全學識..甘耐以黎其中只係第一個星期其中一日瀨過一次, 因為玩得開心得滯唔記得去toliet..haha..而且有字咭, 學緊認人,手, 花, 草, 車, 等... net teacher 又係無得頂, very professional and nice...真係一間用心的學校..

回復 jvcfamily 的帖子

係呀﹗講戒片...老師真係好好﹗而家我個仔係學校瞓覺都唔用片了﹗
我個仔係11月先入學,因為已經開始涼,所以無一開學就戒。但年頭天氣一開始回暖,學校就主動開始戒了﹗

回復 vinvillalee 的帖子

係格?! 不是IB?!
我朋友當年仲咁同我講, 佢話因為IB先報, 方便佢個仔之後讀ESF! (因朋友只考慮國際學校)

所以我以為係IB!!!
soli, 提供錯誤資料!!!hehe!!!
‹ 上一主題|下一主題