用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果想去其他津小叩門,是否一定要給入學證給已派的學校? ...
go

如果想去其他津小叩門,是否一定要給入學證給已派的學校? [複製鏈接]

我個小朋友派到唔好,而家有一間私小在手,假如我去了私小註冊,乃想去其他津小叩門,是否需要給入學證給已派位的津小?有無媽咪可以答我?萬分感謝!
   0    0    0    0
[img align=right]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/46558/ticker4.png[/img]

回覆:如果想去其他津小叩門,是否一定要給入學證給已派的學校?

我都想知

Yes一定要交左先,如另一間收左才去完本嗰間取回小一派位証

回覆:如果想去其他津小叩門,是否一定要給入學證給已派的學校?

無論係咪心意小學,都一定要5、6號到所派學校註冊左先!

我已經打了電話給教育局小一入學組,負責職員說我已有私校back up,假如我一定唔去讀我派位的津小,我唔需要去那間津小註冊,假如將來我心儀的津小叩門成功,到時先俾註冊證那間小學.這樣,我便不用走多轉,直接去私校註冊先,再等津小叩門面試.
[img align=right]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/46558/ticker4.png[/img]

tamama_babyyan 發表於 12-6-2 11:46
無論係咪心意小學,都一定要5、6號到所派學校註冊左先!

如果你沒有打算讀這所學校,無需註冊.

當年我都係有私小back up,所以大抽獎亂填,甲部跨區12網擇間超名校,乙部16網頭3位都係區內有名嘅,結果派咗去第五志願,都唔知乜嚟!一心諗住讀私校,但又學人去叩門,仲係叩唔係自己區,而係搏下去12網,點知真係入咗!所以一試無防,唔叩就一定無機會,大家加油呀!

回復 princessally 的帖子

之前發生的跟你有九成似,希望也有你一樣的好結果。
‹ 上一主題|下一主題