用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 馬頭涌官立小學(紅磡灣 ) 幫下我好嗎? 比下意見我好嗎?
go

幫下我好嗎? 比下意見我好嗎? [複製鏈接]

我個仔派咗去馬頭涌官立小學(紅磡灣)讀小一 ,早前考到九龍禮賢學校(又一村)。兩間都係好學校。選擇邊間較好呢?大家有咩意見?
1) 我個仔係細佬,他哥哥(今年三年級)讀禮賢, 我只有2個兒子。
2) 我住黃埔花園很近馬頭涌官小(紅磡灣)
3) 我住在九龍城,若我選禮賢(深水涉綱) 五年級時可用現時地址申請九龍城綱。
4) 我想把學費放在一旁,唔計入選校條件中。(禮賢係私校) (紅馬是官校)
5) 讀禮賢(九龍塘又一村)要搭校巴,要早一小時起牀
6) 禮賢老師有愛心
7) 總括來說我希望兒子有好品德,快樂, 健康
   0    0    0    0

回覆:ericliang 的帖子

我同樣的煩惱還未解決,剛剛去紅馬睇佢地放學,學生和家長冇我想象中那個級數,明顕跟私小有分別,但紅馬近啲,細路可以瞓多一粒鐘,還未抉擇。

babyedu: are you also live in whampoa? What is the other choice of your son?

Yes, I live in Whampoa. My son got the place in SFA. I am still in the dilemma.

OH we are in more or less situation... I have a friend, his son now studying P4 in SFA. His son good in academic... he is no. 1 in his class... but my friend dislike the style of SFA... he said it is too 谷!!

我諗住註冊左先,再考慮多一陣,難然紅馬是傳統名校,但始終抽獎冇經篩選,一班裏面只要有幾個曳仔,就好容易群壞,但相比有啲派左去聖提及葛量既小朋友,就已經算好幸運。

Babyedu: 係喎

唔該比D意見

ericliang 發表於 12-6-5 09:30
唔該比D意見
紅馬啦....

請問各位家長, 農圃道官立小學好不好呢!  在下要叩門....慘! 請幫忙?

老實說,我發現細仔很專心學習,有d潛質,紅馬升中的成績好,他有可能入讀一些優秀的學校。所以我又喜歡禮賢,又想可能紅馬適合我細仔。

‹ 上一主題|下一主題