用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣小vs九龍真光
go

九龍塘宣小vs九龍真光 [複製鏈接]

本人幫女女報了這兩間小學的插班試, 但竟然同一日同一時間考, 唔知去邊間考好? 有冇媽咪知道兩間那間對升中好些?
九真有中學, 但不是直升, 可知會收幾多九小的同學呢? 請比些意見.
   0    0    0    0

yktso 發表於 12-6-6 17:54
本人幫女女報了這兩間小學的插班試, 但竟然同一日同一時間考, 唔知去邊間考好? 有冇媽咪知道兩間那間對升中 ...

一定是宣小, 升中是最好.

插小五最著數,讀兩年便可拿到前人種下的果.

小女正是插小五, 如去宣小考,怕難入些,但升中好. 如考九真,可能較宣小易些,又有中學做back up. 不過我唔太清楚中學是聯校即是有多少%或人有機會升上中學. 如在校升不上, 那抽獎自行分配或派位可否入回九真中學呢? 請賜教!

引用:小女正是插小五,+如去宣小考,怕難入些,但升

原帖由 yktso 於 12-06-07 發表
小女正是插小五, 如去宣小考,怕難入些,但升中好. 如考九真,可能較宣小易些,又有中學做back up. 不過我唔太 ...
我都正在了解九真,你試下過去九真果邊問,應該會多d參考回應

九龍塘宣小

我揀宣小, 因為程度夠高, 就算無直屬等學校, 小朋友都有實力考到理想既中學.
‹ 上一主題|下一主題