用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴一級係唔係學耐啲好?
go

鋼琴一級係唔係學耐啲好? [複製鏈接]

小朋友5歲開始學琴,第一個老師教了年半一級,第二個老師又轉第二啲一級既書,繼續教一級。請問有無問題?是否可以打好個底?係唔係唔使教完果級既書才考試?

bebebe12345  年半沒進度,似乎是打死個底機會大D。  發表於 12-6-9 11:58
   0    0    0    0

小朋友平時有無練琴呀?
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:鋼琴一級係唔係學耐啲好?

有,約半小時/日

那你有沒有問第二位老師為何仍然要繼續學一級呢?通常老師心中都會有些想法和計劃的。 同老師傾下啦。

我大囝考完三級轉跟新老師,雖然阿囝考試成績好好,但老師嫌佢基本功唔好,都要佢再學三級。不過4個月左右就過到老師那關了。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:lillymarie 的帖子

老師無答到我,只係話可以幫佢報出年考二級,但仍繼續教一級既書。

回覆:lillymarie 的帖子

老師無答到我,只係話可以幫佢報出年考二級,但仍繼續教一級既書。

咁平時覆琴,過唔過到老師o個關?

回覆:marcuscyrus 的帖子

一級書即糸乜書?其實每本分級都唔同。

其實如果想小朋友繼續學上去既,打好基本功真系好緊要架

回覆:鋼琴一級係唔係學耐啲好?

如由零開始,教一個5歲,每星期半小時上課,每星期2-3首歌,每星期覆到琴,練習不太辛苦,的確要1.5年時間。底子會學得幾好,數拍子同看譜都會穩陣。

‹ 上一主題|下一主題