用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 大仔固執性格
go

大仔固執性格 [複製鏈接]

想問一下。我家大仔好固執。有時餵佢食飯。中意就係咁食。唔中意就一啖都唔同尓食。有時程願肚餓係要堅持飲奶。如果俾著你係我。你地會點做。俾d意見我呀

0    0    0    0

kenny_hk 的帖子

push

唔關固執事,正常小朋友都會架啦,有奶飲洗咩食飯,你試下奶都無,佢唔食先算.生理問題肚餓自然乜都食架啦.佢唔食飯你又怕餓親佢,咁睇你有幾就佢.....佢又忍得幾多餐................

pollybell 的帖子

琴日妟就冇開奶就訓左妟教了

我同佢介咗奶,吾食飯試過餓咗12個鐘,本來死都吾肯自己食,第二日開始就自己搶住食啦,so far 個幾月都起麻自己食6-7成,後面先要喂少少。中間試過吾食咪又收起,lur食其他嘢都吳比,跟住果餐一定食得好快。最緊要夠忍心。

ppmommy 的帖子

即係夜晚訓教前個餐奶都唔俾佢飲?

醒目開學勳章

kenny_hk 發表於 12-6-11 15:23
想問一下。我家大仔好固執。有時餵佢食飯。中意就係咁食。唔中意就一啖都唔同尓食。有時程願肚餓係要堅持飲 ...

你小朋友係咪a仔?

如果係a仔, 你要小心處理佢日常生活流程 唔好俾佢成為一種習慣 因為佢哋真係好固執 好侷限 唔輕易改變

我會介奶 因為佢遲早都唔會飲奶為正餐 所以我會train佢食飯 因為食飯先係正餐 將來返學都要食飯 冇學校幫你開支奶俾佢飲 所以呢個習慣要改 可能你唔明我講乜 我講個例子俾你聽

好似去洗手間咁 我唔會帶我仔去女廁 因為佢哋好固執 好侷限 冇彈性 佢哋習慣咗跟媽咪去女廁 佢哋大個咗都要跟你入女廁 如果唔係就會發脾氣大吵大鬧 既然明知大個咗係一定要去男廁 我哋又明知a仔又固執又冇彈性 唔輕易改變 咁點解一開始就俾自己踩落個氹度....... 所以而家咁細個就已經跟爸爸去男廁 或 同我一齊就去殘廁

‹ 上一主題|下一主題