用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 時間表
go

時間表 [複製鏈接]

我女兒今年升K2, 知道競爭激烈, 所以成日黎BK 睇下補習下. 有d野唔明想問下各家長.
係統一派位乙部大抽獎交表前, 你地知道直資及私立學校既申請結果未架? 通常直資/私立派位結果幾時知呢? (知道間間唔同, 大約想知係交表既前定後)
我知道好似一月份先要交大抽獎志願果張表, 如果要附上任何地址證明,  要幾耐之前既單呢? 三個月/半年? 我正計劃應何時搬屋呢...謝謝各位指教.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

1) 直資學校 - 大部份在自行派位的前後出結果,但通常either在10月底前,因學校要交名單給教育局在自行申請當中抽返出來,唔好影響其他沒有申請直資的家長
or在自行派位的前一天開始公布..咁你有權在自行(如果派到)及直資學校間選擇了
不過也有例外的,如英華.....一年比一年遲,今年好似去到3月
也有一些會在統一派位後有第2輪 - 陳守仁
2)私校 - 沒有定的,如ICQM第一輪可以早至6月出結果(比入學早一年),可以遲至12月份才申請(培正),更有如民生(因等幼稚園部確認後才放餘額出來)在統一派位後才申請
3) 地址證明 - 不是在統一派位,是在遞交自行時,由學校幫教育局核實的,所在在9月底前要交,如果在之後搬屋改地址,要自行去小一入學組交文件核實

BBTao    發表於 12-6-13 17:12

回覆:時間表

請問一搬要什麼地方文件才接受?銀行信得唔得?

唔該哂, ziyi.
咁即係話係填統一派位時, 大約都知道有無私校或者直資做back up 啦?!

引用:請問一搬要什麼地方文件才接受?銀行信得唔

‹ 上一主題|下一主題