用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴同根德園邊間好?
go

劍鳴同根德園邊間好? [複製鏈接]

2    0    0    0

peko5 的帖子

KM 有兩歲班,KV 無兩歲班。Nursery 只可選KV 啊!

MissMusic 的帖子

只可選KM 先岩

回覆:MissMusic 的帖子

回覆:peko5 的帖子

這兩間都難入,收先念啦!

回覆:外星人媽咪 的帖子

For me,  considering there's no Net teacher + Mandarin in KV, we picked KM and declined KV offer (真的,要放棄兩者其一都會好唔捨得...)

KM 咁好架咩

Km未必收回上k1,如果唔收反上k1又要找學校

請問邊間貴啲 ?

其實係咪真係咁好?? 我估各家長心目中都會有自己喜好既, 而每間學校也有自己的優/ 缺點的。我們選擇得 KM, 一定是覺得好 &  適合先會揀啦!!

有關未能直上 K1 真是一個大問題,因今年的 N 班 WAITING 也好像很難入返 ...不過再諗深一層,如果真係好想入 KM 既, 直唔直上並不需考慮啦..梗係 N 班開始試下啦,如果好彩入到 N 既,都叫半隻腳入左 KM 啦!! 反正樓主都係講緊 KV vs KM 的K1 之嗎!! 又唔係 LH N 班 vs KM N 班!! 考左收先算啦!!

整體學費 &  雜費也是 KM 貴 "d" 的,因為 KM 的活動確實不少啊呀!

兩間都是超大熱和難考,收左再考慮都未遲。

回覆:Mbbbs 的帖子

回覆:劍鳴同根德園邊間好?

當年我個仔我都係放棄KV留番喺KM讀K1. 原因鍾意KM小班教學,一班20人雙班主任vs KV一班30人。另外鍾意KM 有net teacher。同埋阿仔較活躍怕KV 太嚴
到阿妹,同樣PN 開始讀KM, 好多開熱門女龍校都有offer. 好唔捨得KM, 但有小學back up 好吸引!

My elder son went to KM for nursery n K1 then pui Ching kindergarten.
My young son attended kentville n will go to dbspd this sep
They are both good ones but high competition
Good luck

兩間都好,視乎家長想要甚麼,其實每當遇到某校vs某校的問題時,應該先把自己的要求逐一列出,如學費/語言/課程/功課/學生人數/路程等等,再比較會好一些
‹ 上一主題|下一主題