用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大學文憑的重要 ?
go

大學文憑的重要 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

有位媽咪問我 : "點解一定要小朋友讀到大學 ?" 佢係想放棄,因為唔想個小朋友咁辛苦。

我用心地想過呢個問題 ! 點解呢 ? 我答 : "我唔識答你,不過我個人會覺得,大學文憑已不是單單我對孩子的要求,那是社會對孩子們的要求。我們都想小朋友唔好咁辛苦,但行得辛唔辛苦我們可以參與、可以幫助她們。然而無左大學文憑,而家咁多大學生,將來條路可能會好辛苦。"

作為父母,我只係覺得,如果有能力,我會盡力比競爭力自己個孩子,讓她幫助自己成材。
   0    0    0    0
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

Smiile 發表於 12-6-25 10:24
有位媽咪問我 : "點解一定要小朋友讀到大學 ?" 佢係想放棄,因為唔想個小朋友咁辛苦。

我用心地想過呢個問 ...

辛苦?讀書都話辛苦?
讀唔上係一件事 ( 讀唔上大學,可以讀 ive ),放棄又另一回事。

大學文憑、現代社會屬基本教育。但香港高等教育不足,大學學位難求。

普遍而言,有大學文憑的可多從事食腦工作,否則要食力而為。

少壯不努力,可能勞碌終生。

manmanchubb  Totally agree  發表於 12-6-30 10:38

醒目開學勳章 貢獻勳章

係 ! 條路真係會仲難行 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

我都有想過呢個問題。因為學歷高不等於成功,而且未必每個人都係文人旣材料,有d人天生係武狀元但揸筆非強行為何為一紙文憑奉上所有青春?多元化社會是否可多元化發展,文不通則武,可能有更好發展。可能我天真,我認真相信條條大路通羅馬,行行都有出頭天。我不怕孩子辛苦,走一條難行既路;我只怕孩子做羊群欠獨立思想不懂進退。
過去亦遇上過好多無大學文憑既人成功開創自己既天地,比起我呢d只有大學文憑無膽量既人事業上更成功。當然佢地亦付出過不少努力啦。

Snakemama  同意。  發表於 12-6-29 01:23

有位媽咪問我+:+"點解一定要小朋友讀到大學

回復 awah112 的帖子

睇你點讀啦,如果天資真系唔夠人離, 死挫爛挫死都要First Hon就辛苦死, 最好都可能得個Second Up

should tell the kids , if you dun study now, ur future is even harder life

uni grad is only an entry ticket for good job. its only a starting point ...

回復+awah112+的帖子 睇你點讀啦,如果天資

http://hk.news.yahoo.com/大專生領綜援-4年增逾倍-224606237.html

Nowadays, is the uni qualification still the only entry ticket for a better career?
If some of these young people develop their own techinical skills at the early stage instead of spending all their time on acadmic study. will it make their life easlier?

妈妈的意见应该是从幼儿园到大学所走的学习路很辛苦!

agreed, I did enjoy my uni life.
I studied Architecture, we always work overnight at the studio, spend few days in studio rushing for project without a sleep; making model with bleeding fingers....
life is hard but memorable.

awah112 的帖子

唔讀大學比人睇小架

好重要 !
*****藍藍天空掛著我的夢*****

回覆:35C9 的帖子

對凡人重要,但對超凡的人不重要,例如:蓋茨,朱克伯格等。
對有些擁有智慧的長者如倪匡,施永清,黎智英等不重要。
但要達到以上人的成就,仲難過AL 考五個A.
所以,都是讀書條路易行些。

而家即使大學畢業出黎揾份可觀少少既工都唔容易,
人生路咁長,條件無咁好既條路唔易行架

冇學歷的確差d既

回復 Caduceus 的帖子

唔讀大學比人睇小架
不知谁人会'睇小唔讀大學的'!  我想那位不知是'何者人也' 兄台的意见, 是完全可以置若罔闻的.因此这点完全不必是念书的因由吧!

回復 annie40 的帖子

agree
‹ 上一主題|下一主題