用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 哎, 我想生多個bb, 但好惊, 如果又系A仔, 咁點算 ~~~ ...
go

哎, 我想生多個bb, 但好惊, 如果又系A仔, 咁點算 ~~~ [複製鏈接]

哎, 我想生多個bb, 但好惊, 如果又系A仔, 咁點算 ~~~
   0    0    0    0

睇下是否遺傳, 如果是遺傳真係要有心理準備. 大女有AD問題6歲先發現細女果陣已經2歲. 妹妹的發展過程同大女好唔同, 妹妹發展暫算正常.
如果你仔仔唔太嚴重我覺得可以諗得過.

你大仔A得嚴唔嚴重?如嚴重真係要諗清楚

jessiechengkw 的帖子

大女有AD所以各方面真係放多好多時間落大女到,所以對細果個會忽略D呢個係其中一個問題.

回覆:哎, 我想生多個bb, 但好惊, 如果又系A仔, 咁點算 ~~~

我想問怎樣才算嚴重呀?

我在冇計劃下有咗細B,懷孕期間勉強可維持大囡日常的訓練和親子活動,但細Mui出世後少咗好多時間理大B,好怕阿女會退步,佢就快5歲都係講唔清楚的單字喳。好彩大肚之後C6變得多啲心機同耐性陪大B玩。

依家唔得閒諗細Mui係咪A,只想佢快啲進步到囚

依家剛滿月,我最想細Mui快啲介夜奶同進步到四個鐘一歺,then我才可以同大Mui去吓街上吓堂,唔得閒估佢係咪A,佢食得落瞓得着,一家人都冇病已經好好,希望個工人生性啦!

回復 muimui5 的帖子

照顧初生係比較辛苦,過渡期
加油呀!!!

回復 polly0503 的帖子

如果可預知係咪遺傳,產檢有得check
大美好了............
希望將來醫學可以做到.......

回復 apple~y 的帖子

AGREE

回覆:ChingMan1002 的帖子

我都想知

樓主, 我覺得自己衡量下照唔照顧到兩個小朋友~

第二個好好冇問題, 不過第一個已經要花好多人力物力心血去照顧...睇小眼都唔掂....

咁到時可唔可以公平地分配好時間好好地照顧晒兩個需要呢????

如果第二個都有問題...真係...............我覺得.......上帝真係考驗下我地夠唔夠愛心同耐性 (仲有金錢)...........

6299同姨媽姑姐之前成日問住我各樣產檢結果係咪ok,其實咪係驚細B會A囉!

回覆:muimui5 的帖子

但產檢系檢5到A仔,我懷孕是一直檢查都正常,仲系預產期出世,完全足月,1歲會yiyiyaya,婆婆唱歌,佢會接住婆婆唱,18個月D症狀就慢出現啦完全無諗到系自閉r

Jessiechengkw, 我囡囡同你果個好似;又係BB時十分健康活潑,約歲半便好像失去了靈魂咁,所以屋企人都唔認同佢發展有問題,壓力只有我兩夫婦知。

jessiechengkw 發表於 12-6-28 23:02
但產檢系檢5到A仔,我懷孕是一直檢查都正常,仲系預產期出世,完全足月,1歲會yiyiyaya,婆婆唱歌,佢會接 ...
我就算依家睇返大仔BB時既VIDEO 同相,佢都好正常,好鐘意望鏡頭影相,有互動,又係14個月開始唔應人,無眼神接觸...  

muimui5 發表於 12-7-30 14:45
Jessiechengkw, 我囡囡同你果個好似;又係BB時十分健康活潑,約歲半便好像失去了靈魂咁,所以屋企人都唔認 ...

依家睇番, 話系防疫針令bb, 變成這樣, 真系比佢累死
最慘番唔到轉頭

早前有新聞話MMR疫苗導致一小孩自閉,但香港打啲5合一or 6合一同MMR有雙同成份嗎?我又唔敢不為細B打疫苗,冇打針可能學校唔收。我哋啲B會唔會係注射了同一批疫苗呢?

有關免疫針,你可以看看這文章
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2420966&extra=page%3D2
係咪真係同自閉有關,現階段證實了嗎??

係香港如果唔打針,0的幼稚園,幼兒園可能唔收,因為報名時都要針卡副本
我細囡都照番健康院打針,下個月18個月大都會番健康打針和做發展監察
暫時囡囡發展唔錯,我們說話指領好多0野巳經聽得明
開始講單字,

apple~y 發表於 12-7-31 15:10

有關免疫針,你可以看看這文章

我細仔同你個囡差唔多大,仲有几日18個月要返健康院打針,但依家都未自己講單字。係有時跟我地講嘢發單音,咁算唔算識單字呀?好担心
‹ 上一主題|下一主題