用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 哎, 我想生多個bb, 但好惊, 如果又系A仔, 咁點算 ~~~ ...
樓主: jessiechengkw
go

哎, 我想生多個bb, 但好惊, 如果又系A仔, 咁點算 ~~~ [複製鏈接]

回復 BKVIP 的帖子

我細囡都係近呢個月開始講有意思單字,baba,包包,bye bye,洗白白會講白白
daddy日日放工番屋企,入屋第一時間主動指住大大聲叫baba,哥哥都無0甘主動
媽媽,哥哥未講可能個音未識發,但要kiss媽媽或哥哥細囡就知道邊個打邊個唔會攪錯
18個月大健康院係語言發展方面會要求講到十個單字
見細囡好多0野都聽得明,指身體部位,鍾意手指指,所以唔擔心
最重要你細囝聽唔聽得明你講0野,和簡單指領??
不過因為哥哥關係,我都打算2age番健康院做發展監察,

jessiechengkw  細女會令你開心d, 同埋有番做人父母的快樂(因有互動), a仔就系少咗呢樣嘢  發表於 12-8-1 13:27
fatpam  agree! 互動反應應該最明顯睇到好唔同。  發表於 12-7-31 20:14

其實哥哥都有互動,呢幾年都有進步,不過主動性同細妹比就弱0左小小
好似叫哥哥拿電話比我用,妹妹都會快哥哥一步比我
好容易見到分別

十個單字咁多.... 咁細佬一定唔得,我打算叫佢俾我排CAC。其實我覺得細佬同哥哥有D唔同,但又有D一樣,所以都唔知佢有無問題。佢唔鐘意KISS我地或被鍚鍚,但抱或身體接觸就得。依家仲好似唔係好聽指令,叫佢俾嘢XX做唔到,好鐘意咩都拖落地,鬧佢佢會睇面色。仲有佢又係好似哥哥以前咁成日手拎住D玩具唔係玩。但叫佢名一次都會望我地,有手指指但唔係經常,跟到我地指既方向。眼神接觸有但不持久,無情緒問題,無重覆性行為,所以我都知佢咁係咪都有問題

我覺得你又唔使0甘擔心
細仔對你們說話,指示都有反應
你幾時番健康院
如果係擔心排定cac都無壞

Deleted

你細仔番0左健康院未呀??最後有無排cac呀?
你係咪都係健康院打針??我諗緊同細囡出去私家打水豆針
哥哥當年都有打

回復 麻煩 的帖子

關唔關打針事,真係無得驚0甘多
身邊個個朋友的bb都有打針,個個精靈活潑
只係我大仔有事,個答案可能到我死0個日都唔知,係天意同比考驗我
‹ 上一主題|下一主題