用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果想轉幼兒園, 我應該怎麼做.
go

如果想轉幼兒園, 我應該怎麼做. [複製鏈接]

想知道更多資訊.我小朋友今年8月上幼兒園.
我怕如果佢唔鍾意間幼兒園. 可以點樣轉幼兒園.
   0    0    0    0

ling_0508 發表於 12-6-29 17:39
...
樂觀點,都未讀,可能好喜歡呢,如果開了課後真的想轉校,唯有親自打電話去其他學校詢問是否還有學位空缺。

回覆:ling_0508 的帖子

要了解問題所在。若是適應問題,可於開學前多帶孩子看看放學情況,多以學校為主題,與孩子傾談。不要輕易轉校,這會造就孩子過於自我。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=6

轉幼兒園最煩係兩歲人仔更容易怕陌生人,難於建立安全感。

樓主為何未返學便想轉校?有沒有幾他學校的offer?

不喜歡間學校嗎?何解未開學已經想轉校呢?

因为我唔系好清楚香港的教育系统. 想知多D如果真系有必要时有小小idea要点做.

醒目開學勳章 貢獻勳章

現時學額緊張,一般情況下,小朋友要1-2個月適應,家長最好唔好轉校,因為從頭適應仲慘!要轉就K1先轉啦!你可以9-12月報定幾間KG,睇吓其他學校係點,先作決定
恐龍家

ling_0508 發表於 12-6-29 17:39
...

好簡單.....

揾到新幼兒園收你小朋友之後, 同舊幼兒園講要退學就得 (最好提早一個月通知), 你可以寫一封退學信比舊幼兒園,寫番你讀到邊日...有D學校會比張退學FORM你填.
如果舊學校你用AUTO PAY交學費, 咁你要係下次扣數前去銀行CUT AUTO-PAY, 通常銀行要3-5個工作天理.

如果你不清楚新幼兒園是否識合你小朋友, 可以同校長講不想用AUTO PAY交學費, 想每個月以支票或自己走去銀行入數.

ling_0508  Thanks alot, the info is really clear   發表於 12-7-5 10:02
‹ 上一主題|下一主題