用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Cat 畢業生叩門津校通常成功嗎?
樓主: el123
go

St Cat 畢業生叩門津校通常成功嗎? [複製鏈接]

SC 今年有700個K3,一定有好有唔好。

parentslove2 發表於 12-7-1 12:28
The quality of SC students are very good if they're really followed their teaching.  Overall, the st ...
This is my personal comment and experience!  I believed good education starting at the beginning.

醒目開學勳章

阿囡個班2x 個同學考得幾好( 英普班 ), 全部都幾 ok , 差不多全部都算係熱門直資和津校.

回覆:BOBO128 的帖子

我囡囡果班都係,得一個小朋友要去叩門,不過好快收咗

SC knock 津小的人本身不是太多, 加上目標又是難個D, 所以成功knock 到官津的率可能因此不高..

我個仔個班現時為些我知D offer 都幾好, 好多選熱門的私立直資, 有個叻的好似in 左間間都收, 最後入邊間我就未知, 應該是DB多, 好似冇咩人等knock 津小.

原來真係好多小朋友出去學野,中、英、數,仲話數學去到三年級程度,朗誦又拎獎,游水又有奬,鋼琴三級仲有學其他樂器,一個六歲小朋友有係唔簡單,唔怪得 啦,呢個先係原因,根本唔關讀唔讀St.Cat事啦!!

原來真係好多小朋友出去學野,中、英、數,仲話數學去到三年級程度,朗誦又拎獎,游水又有奬,鋼琴三級仲有學其他樂器,一個六歲小朋友有係唔簡單,唔怪得 啦,呢個先係原因,根本唔關讀唔讀St.Cat事啦!!

引用:原來真係好多小朋友出去學野,中、英、數,

原帖由 wykman 於 12-07-02 發表
原來真係好多小朋友出去學野,中、英、數,仲話數學去到三年級程度,朗誦又拎獎,游水又有奬,鋼琴三級仲有 ...
全對!

如果咁training, 唔讀kg都考到dgx.

萬獸之王 發表於 12-7-1 12:13
我做幼教的朋友接觸過好幾個St Cat的學生,都說他們的程度,中、英都不怎麼樣,與普通幼院出差不多。而與我 ...
我識嗰班都係…

I know one girl only has SFA and 荃官 offer.

咁點解中英數去到 P.2 程度或以上, 唔去叩 P.2/3 門, 又去叩 P.1? 咁味浪費左一兩年?

如當日表現失準,唔答問題,  就算你十項全能,加麥麥cert. 又如何 ! 去到叩門地步,學校多考慮小朋友表現,一定唔會睇咩學校,st.cat學生叩門一樣要考,唔會因學校有特別優待的。

有好多其他學校的學生,中英數都好勁, 唔一定只有st.cat n Lc, Lh

回復 Angelakibb 的帖子

KV, LH, THINK K2中至下學期教的東東... SC K3上學期才教到...
另... KV, LH, THINK K3下學期教的東東都真係好深...
LH K3學期尾要背默....
讀SC 真係HAPPY好多.. 致少冇默書 同少功課(不過自己要進補追番都好辛苦)

zoesychan  sc k2 2nd term 有默書架  發表於 12-7-5 14:58

回覆:Angelakibb 的帖子

K3 要背默?咁小朋友就真係幾慘。

回覆:St Cat 畢業生叩門津校通常成功嗎?

St.Cat一定冇默書,只係鼓勵小朋友自己造句子(中英都係)女女近排拎咗一疊圖畫紙番嚟,入面係佢班小朋友創作嘅簡單故事,每頁有畫畫同䇦文句子,最後由家長喺最後俾comment!我真係冇想過六歲人仔寫故仔

manmanchubb    發表於 12-7-5 11:41
HaYi  係呵, 睇到佢地的故事好開心!  發表於 12-7-5 08:51

回復 polarbearlee 的帖子

背默是LH .. NOT SC ..
SC基本上唔駛温書... 因為就算評估... (跟據阿女講)都係平日做開的功課差不多

回復 wykman 的帖子

係AR, 係關乎小朋友面試表現同家長點培育俱多

我覺得冇人知來自名校 / 學多D野 / 有多D証書 會不會加分, 但應該不會扣分, 此點在2個面試 表現差不多的小朋友可能已有分別.   

manmanchubb  agree  發表於 12-7-7 20:55
‹ 上一主題|下一主題