用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇學校同我地學校一樣咁不負責任?
go

有冇學校同我地學校一樣咁不負責任? [複製鏈接]

六年級下學期成績表要10/7放榜果日先一齊派..咁我地而家點做portolio??
如果派得唔好,果日要搵學校先拎去影印??
剛剛打去學校問,果位負責的主任話好明我地家長心情,但佢地隨左6年級,仲有1-5年級好多野做wor!!!

黃巴士  學校可以分吓工作次序- 做左P.6成績表先囉. - 有點墨守成規!!  發表於 12-7-5 18:15
   1    0    0    0

我真的好明白你的心情,已經擔心,擾心,緊張咗咁耐,但偏偏學校又唔幫手喎,完全唔體量家長及學生,其實都只是一件好小的事情,都諗唔通點解學校要咁做,如果是我哋間學校就一定會提前出成績表比六年級生,因為學校比我們更希望學生能入讀到好中學.
希望你心儀的中學已收咗你的小朋友,不用再去扣門.

我間學校都係, 我知道有好多學校都係10/7才派成績表, 不知是何意思.我需 然不滿,但無奈其它家長均沒有反應, 所以不了了之.

楠 發表於 12-7-3 16:29
六年級下學期成績表要10/7放榜果日先一齊派..咁我地而家點做portolio??
如果派得唔好,果日要搵學校先拎去影 ...

我相信最緊要就係三次呈分試的成績表,其他有就比,冇就照實跟叩門的中學講,或者後補喇甚至索性唔交(視乎叩門中學要求)。激氣會容易影響小朋友的情緒。

叩門時,除了成績表之外,派位証都要影印的,一起影印就沒問題,最緊要預早搵定邊度有得影印就真。
:verycold: :verycold: :verycold:

楠 發表於 12-7-3 16:29
如果派得唔好,果日要搵學校先拎去影 ...

影印是小,未知成績,會影響對叩門學校的選擇,想預先安排叩門路線都難。其實學校點忙都好,真的早一日派都做不到嗎?

引用:Quote:楠+發表於+12-7-3+16:29+六年級下學

原帖由 ohnono 於 12-07-03 發表
我相信最緊要就係三次呈分試的成績表,其他有就比,冇就照實跟叩門的中學講,或者後補喇甚至索性唔交(視乎 ...
我係好唔明點解學校家長會要我地螞﹐中

引用:Quote:原帖由+ohnono+於+12-07-03+發表我相

原帖由 於 12-07-03 發表
我係好唔明點解學校家長會要我地螞﹐中
我係好唔明點解學校家長會要我地一早準備好哂叫門準備,但另一方面就難我地

CS0316  我嘅都要7月9日派成績表, 又唔會準備定推薦信, 我都好有同感!  發表於 12-7-4 19:53
CS0316  我嘅都要7月9日派成績表, 又唔會準備定推薦信, 我都好有同感!  發表於 12-7-4 19:52
CS0316  我嘅都要7月9日派成績表, 又唔會準備定推薦信, 我都好有同感!  發表於 12-7-4 19:52
CS0316  agreed!  發表於 12-7-4 19:51

我地學校一早派左初稿,所以一早知成績

我記得上年阿仔學校係將第二次呈分試列作上學期考試成績,並有成績表。

到第三次呈分試,學校將此列作下學期考試成績,並有成績表。

到最後的期終試,學校將此列作畢業試,並有獨立一張畢業試成績表。

所以先看清楚叩門學校的要求,因大部份學校只要求上下學期的成績表(我不清楚其他學校是怎樣發成績表,如果我地學校,係分三張成績表,所以畢業試我不當是下學期),容易處理得多。

:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

我校一年4次考試都有成績表,但最一次會有晒4次考試每科既成績,所以我只交最後個張,唔係真係用大釘都釘唔到成疊  (自行都係岩岩好,呢2個月阿仔又多幾張,我都未試仲釘唔釘到)

引用:我記得上年阿仔學校係將第二次呈分試列作上

原帖由 ohnono 於 12-07-03 發表
我記得上年阿仔學校係將第二次呈分試列作上學期考試成績,並有成績表。

到第三次呈分試,學校將此列作下學 ...
其實我同一樣都係第三次呈分當下學期成績表,畢業試當測驗分,但到而家我地都係得上學期一張成績表比番我地

最慘書局要成11點先開,最早嗰間都要10點,朋友派得唔好當日仲要跑返屋企影成績表同派位証,我心諗屋企唔係住附近咁點算好?

Snakemama  附近有冇政府圖書館呀?我見圖書館有得影印ge.  發表於 12-7-5 19:47
杰杰媽媽  所以我好彩小學近屋企,8點派野,最遲9點都走得啦掛,來回屋企30MINS, 9:30可以開始叩門之路,應該都仲好早,同埋我最多都係去2-3間.  發表於 12-7-3 23:13

回復 的帖子

是不是有直屬中學,
好多有直 屬中學的小學都有此下策

回覆:20091 的帖子

無呀...

楠 發表於 12-7-5 18:08
無呀...

我覺得你地學校d怨氣都幾重,從你描述的情景,不單只家長有怨氣,連老師都好似你急我唔急的態度,又諸多推搪,怨氣都唔少喎。

照咁睇黎在放榜當日,如果多同學派得唔好的話,官迫民反,隨時一觸即發。

回復 的帖子

叫學校幫手影唔知得唔得呢? 佢地咁遲派,幫下長手都好應該

杰杰媽媽  好難喎! 幫得你影,就要幫一百幾十人影,學校冇理由額外做咁多野& 俾你地霸住部影印機用.  發表於 12-7-5 21:01

Ivy07 發表於 12-7-5 20:13
回復 楠 的帖子

叫學校幫手影唔知得唔得呢? 佢地咁遲派,幫下長手都好應該
如果學校有為學生著想,佢地會咁遲派嗎?

杰杰媽媽    好難喎! 幫得你影,就要幫一百幾十人影,學校冇理由額外做咁多野& 俾你地霸住部影印機用.>>>>>

我諗淨係需要叩門的同學要咁急需影印,其餘不用叩門的可自行日後在外影印。如果全部一百幾十人都要影印,咁未即係全級都要叩門!

回覆:有冇學校同我地學校一樣咁不負責任?

終於忍唔住打比校長,佢嘅答覆係"一定"唔會早過10號派.我問佢我地而家做唔到portfolio , 校長話佢都同d學生講,唔使咁緊張,就算入到一間無咁理想只要努力都會發光發熱。
聽到呢度我都唔想再同佢講落去,佢講嘅野我唔係唔認同,只係做家長嘅只想為自己嘅小朋友做最好嘅準備。算啦,我對呢間學校嘅處事方法一早已經好失望。

師奶  咪係何止發光發熱仲會發癲tin  發表於 12-7-6 13:13
ohnono  如果入唔到理想學校,個校長重係度阻頭阻勢,何止發光發熱,重會發火添呀!  發表於 12-7-5 23:26

回復 的帖子

有冇吋個校長:給人方便,大家方便呀,連這道理都不明!怎麼將問題扯到派位上.

講回正題, 我問過己畢業的家長, 佢話實在要叩門的家長不會太多, 所以應該可以問學校影印, 最多是付影印費 , 而且好多中學的交表時間亦有全日時間 , 好多都是先交表後通知面試, 所以請先問清楚叩門中學的情況.不用太擔心.
‹ 上一主題|下一主題