用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 有事想請教一下
go

有事想請教一下 [複製鏈接]

本人都想幫自己個囝囝讀呢間小學,
因為仔仔都未夠一歲, 本黎唔想咁快睇學校果D,
但先前同其他媽咪傾過, 佢地話都要開始搵下資料,
而且搵幼稚園最好搵D出名D既, 咁搵小學會有利好多...
本人都明白以上道理...但真係一頭濛水...因為係第一個囝囝, 無咩呢D經驗,
我想問, 如果想入讀呢間小學, 有無話讀邊間幼稚園有利D咁呢??
或者有無其他需要注意的,
唔該晒~
   0    0    0    0

貢獻勳章

喇沙小學係政府津貼小學,依據政府統一派位方法去派學位,與讀邊間幼稚園無關。有來自九龍塘所謂名牌幼稚園,亦有來自所謂屋村幼稚園;有父母係醫生律師,亦有父母係新移民。

或者你先行上去EDB 教育局網頁望吓,如果真係有唔清楚,再問都唔遲。

話晒都係自己個仔,學校都建議各家長深入了解一下,唔好盲從附和,一定要選擇一間適合小朋友的學校。

Chirley  多謝提點,都唔知你答我>< 我對九龍區學校真係唔多了解只知有幾間學校,現努力了解中,thx  發表於 13-2-16 00:32

唉...呢幾日見仔仔悶, 想幫佢報下playgroup出去玩下, 但原來...係要排最少半年...好多地方都係咁...真係唔知咩世界=.=""

Chirley 發表於 12-7-10 11:40
唉...呢幾日見仔仔悶, 想幫佢報下playgroup出去玩下, 但原來...係要排最少半年...好多地方都係咁... ...
要排半年咁誇張? 係唔係出名的pg? 應該總有些唔洗排咁耐的

Chirley  果時報TT係要咁耐,後來我去玩其他pg, 易就得多,玩幼潛都ok可以學自理  發表於 13-2-16 00:20

回覆:rainbowcov 的帖子

一歲冇乜 play group 好上。比較好的有 KinderU 及 Little Dynamite . 着重右腦發展及認字。不失為訓練專注力的好方法。玩一 or 半年先上 PN 會好少少。

Chirley,

If you really want to study at this primary school, there are 2 things you can do (I assume your husband is not an old student):

(1) Either you or your husband try to get a job in this primary school, then your kid will definitely get an offer, or

(2) Move to district 41, and go for the lucky draw, but chance is just 10% (heard from some other parents, dunno whether it is true).

Good Luck.

回復 mimame 的帖子

多謝意見, 不過我同老公嘅職業都無乜機會係學校揾份工, 而且樓價咁高無能力係41果區買樓,最多只能問我大姑奶借地址。但最近同大姑奶個囝傾開 (佢讀男拔中學,識朋友係ls 讀), 講左少少學校情況俾我知,我發覺自已對間學校知嘅太少,正諗緊係咪岩囝囝讀, 如果唔岩就唔駛搞咁多野先…

回復 geraint 的帖子

多謝提議,經過半年的爬文,社交,實習, 終於開始知道點去開始幫囝囝揾野玩,我未試過你所講嘅,不過之前去左玩基督教幼潛同埋其他媽媽介紹的pg,
著重阿囝自理多過佢學知識先…都有幫佢報n班不過佢係細b,
難少少…遲d再睇下其他, 或了解下你所提議的再俾囝去玩

Chirley 發表於 13-2-16 00:28
回復 mimame 的帖子

多謝意見, 不過我同老公嘅職業都無乜機會係學校揾份工, 而且樓價咁高無能力係41果區買 ...

借地址係犯法架...讀書啫, 唔應該做唔合法既事...一切隨緣啦!

Chirley  而家知道啦~~~  發表於 13-3-27 11:11

Agree, God will guide you and let your son enter a school that best suits him...

好多謝各位既建議同留言...
係呢大半年以黎我由一個新手媽媽,
係搵學校呢方面乜都唔識既人慢慢開始叫識少少...
以前我唔知原來借地址都係唔得咖 (因為見到好多人都係咁做)
唯一較為好彩既係, 因為我早去開始睇呢方面資料,
故仲有時間俾我去試, 但當然最重要都係睇阿囝本身係個點既人,
佢適合D咩學校...
我喜歡LS, 因為以前返學成日經過, D小朋友好似都好開心咁, 校舍又夠大...
雖然我唔係一個教徙, 但我都相信命運自有安排...
再次THANKS 咁多位...

Viva_Pataca  Good Luck!!!  發表於 13-3-27 22:09
‹ 上一主題|下一主題