用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 vs 嘉諾撒聖心
樓主: joebabb_bobo1
go

學之園 vs 嘉諾撒聖心   [複製鏈接]

回覆:joebabb_bobo1 的帖子

你只需要同太太講
1)我只會比阿囡讀一間學校
2)我自己偏向聖心多D
3)最後話事權依然係你(太太)到
咁佢揀邊間都冇所謂啦!

註:我個仔係PN學之園㗎!嚟緊會升K1, 我對學校好滿意!不過如果係囡的話,我一定揀SH!

回覆:學之園 vs 嘉諾撒聖心

樓主,如果你去LH,但P1唔考慮直資私校,咁你就要有心理準備只有條件報那些20分差不多穩入的學校如聖家。

你冇私校在手eg SH 正常你都冇本錢咁進取拎住20分去抽SM或Holy angel。

咁你老婆又甘唔甘心咁安排?

當然,如果你老婆心口寫個勇字,3年後環境咁駭人都夠膽冇任何backup私校係手攞20分去抽MCS SM Holy angel, 咁就冇野好講。

睇以上的意見,似乎一面倒支持sh,但現在是父母為小朋友做決定,因為除咗父母,明白個女的個性,優點,缺點,去挑選家庭能力範圍內最適合的,其他人只能從旁比較學校,不會知你個女適合那家,亦冇人可以為你個女負責。作為父親,丈夫,這個責任免不了喎。不如平心靜氣,不設前題,甚至抽離一點同太太商討。甚至同個女講下,可能佢都有preference 呢。

好易,請你太太去eK小一選校果邊睇下呢個月的環境,佢會好快make 到decision

siden    發表於 12-7-11 21:17

stinkyrabbit111 發表於 12-7-11 20:27
好易,請你太太去eK小一選校果邊睇下呢個月的環境,佢會好快make 到decision

睇埋上個月至夠淒厲啊  

回復 w_y 的帖子

Yes, sorry, what I really mean should be June, when all the"action" happened.....

我係你一定選聖心,雖然我囡都讀學之園!,

聖心啦!請盡快放位,其他人等得好苦呢!

引用:Quote:oooasis+發表於+12-7-11+17:07+一定

原帖由 joebabb_bobo1 於 12-07-11 發表
我都估唔到佢咁LIKE LH.
可能情意結.  佢本身英文寫/睇都幾OKAY, 但因為較內向, 所以講/聽都唔係話好好.  ...
既然係性格內向,其實係要訓練個人自信而已。外國人不會介意對方oral有任何grammar mistake。其實樓主要考慮清楚邊間學校可以幫你女兒性格有正向發展。即使小朋友成績很好,但因性格問題令interview失準,結果就錯失機會。

樓主: I understand what your wife now thinks about coz I have the same experience bf.  My gal gets offer from SH, KV and other Int'l schools.  At the beginning, I thought of letting my gal to study at one Int'l school in am and study at SH in pm.  But it is not possible coz too harsh to kids at 3-6 age.  It is not worthwile to do so.  At last, I gave up KV and other Int'l schools due to the following reasons:

1) SH is already a very famous kg, primary and secondary (many ppl 恨都恨不到) You can check the excellent P6 enter to secondary school result of SH.  Nearly over 80% gals enter to SH secondary, others are St Paul Co., Marymount, MC, DGS, St Francis, etc.;

2) For good language environment, I will let my gal to have some English/PTH courses in learning centres outside;

3) Apart from academic, moral education is also pivotal and SH sure ll be good for moral education;

4) Keen competition for DSS/Private primary school, even kids of St Cat and KV have no offer;

5) SH has private primary school for backup.

Hope you and your wife will make a good choice for your gal la!  But can't hold too long la coz it ll not be good for your family and other kids awaiting the offer.

回復 sammama88 的帖子

點解? 可唔可以講多啲學之園等樓主分享吓?

回復 joebabb_bobo1 的帖子

亞樓主, 你住邊區? 我覺得都要consider 車程要幾耐去決定.  

其實兩間都係好學校, 我會考慮遠同近!
我自己曾經過海返中學, 而家又係過海返工都覺得好辛苦, 又要早起身, 車程時間又耐....。
小朋友得幾歲人仔, 咁細個就要過海返學, 真係好慘!

回復 joebabb_bobo1 的帖子

不可能啦!去西九的只有一班保母車,回到澳海城都要12:35-40分。車上也沒有小朋友是單程放學的…除非佢找到別的保母車…如不只是做只做聖心的,不可能約12:30返到奧運地帶…返唔到去海帆HL,更冇可能返青衣HL…

引用:我係第一次起呢度問問幫,+希望各位幫幫手。

原帖由 joebabb_bobo1 於 12-07-11 發表
我係第一次起呢度問問幫, 希望各位幫幫手。
小囡好好彩有兩間幼稚園收了.
但老婆到現在還心大心細.有時傻 ...

聖心for sure, 你睇下學之園考到乜直資私校先啦。

回復 jeremyphlam 的帖子

再睇埋有幾多考唔到大家心目中的好學校…

當然,最重要都係睇小朋友性格啱邊間…

回復 sheffield 的帖子

LH近幾年銳意改革,勁谷學生,連星期六都要上堂,希望擠身入名校之列。是否好事,見人見智....

引用:樓主:+I+understand+what+your+wife+now+th

原帖由 happy3988 於 12-07-12 發表
樓主: I understand what your wife now thinks about coz I have the same experience bf.  My gal gets o ...
同happy3988一樣,我既囡囡PN 讀York 可以直升K1,以我既情況,錢方面我可以應付,我最著眼囡囡既英文。York 在BK有家長評價 英文train 得不錯,我也如此認為!但現在SH 也收了我囡囡,我亦因此而放棄了York 的學位,主要是100%上好既小學難求,聖心有私小、津小兩邊,只要有誠意,收到機會好大好大,至於英文方面我同樓上happy3988一樣會俾佢出面學,加埋在家用教材,應該ok .
有小學back up ,去玩興趣班都唔特別考慮D有証書的課程,就算上都可以輕鬆D只爲學好英文就夠,亦可以真係就住囡囡興趣而選擇其他興趣活動。

以上只是我的個人分享,給你參考,希望幫你同家人選擇!

(p.s.我也是教徒同你一樣20分,亦有屋天神嘉諾撒網將來可考慮抽。不過,如果有得選擇我並不想將小朋友的前途放在沒把握的抽獎上,這只是個人意見)

回復 jeremyphlam 的帖子

星期6上堂的是小一啟迪班吧,即小一面試班。收得咁嘅學費都要安排番d野啦!其實佢地提供比小朋友的studying material唔差,但如家長唔好好利用(在家幫小朋友用和練習),就算學校教得幾深,小朋友都吸收唔晒…至於是否過深,這又是見人見至…
這只是我個人想法…不喜勿插…

回復 sheffield 的帖子

不好意思,看漏了…你說的是LV campus,那就不是西九線了…
‹ 上一主題|下一主題