用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 vs 嘉諾撒聖心
樓主: joebabb_bobo1
go

學之園 vs 嘉諾撒聖心   [複製鏈接]

joebabb_bobo1 發表於 12-7-11 17:21
就係比佢問校巴叔叔時, 知道有個小朋友上午聖心, 下午學之園(LV), 個小朋友還要住東涌TIM AR.  勁.
上午DA ...
乜依家 d 小朋友唔洗午睡咁叻架???

回復 Freshener 的帖子

不用擔心啦,也有很多是很普通不大谷小朋友的家長啦!我自己都是其中一個!
學校裡個個都一樣,我沒聽過有家長會說小朋友自卑的。就算你小朋友幾叻都好,在學校裡都不會有好多機會你show off...老師常強調每個小朋友都有自己長處,學期尾每人都會有一獎小獎狀,不會特別有個別幾個叫成績優異生…無論你是說話叻定唔叻的小朋友,都一樣要輪學號上台幫手唱歌帶体操同祈禱…聖心做的全是為小朋友,不用來招呼家長…每個小朋友都有上台表演的機會,除了運動會家長能親眼見到小朋友表演,其他的都不用家長出現(散學禮和聖誕表演等),只會有碟比番家長,家長才會知小朋友完來學了這,學了那…
當然,也要看是否好運碰到好老師。亞女剛剛的LK (K2)的老師,大家都超讚。問亞女"今日有冇小朋友曳?回覆是冇,只有xx"論盡"…因為老師不想標簽曳的小朋友,你話曳的小朋友"論盡",佢會好樂意去做番好,變成唔論盡…

有點離了題…但想你放心讓她進聖心,聖心幼稚園沒有小朋友需要陪跑的。

當然,自己確實要預備一下小朋友上小學(聖心私小會深一些),老實說,就算你去其他學校讀英普班,都是一樣要自己預備好小朋友上私小,因為就算學校教得深,都不等如小朋友受到同真的學到…

SH for sure

醒目開學勳章

回復 sheffield 的帖子

很多謝你的回覆.  搞到我有D 眼濕濕.   但我擔心的是小學 6年要陪跑.

回復 Freshener 的帖子

咩小朋友去咩學校都有機會陪跑啦。認為學校唔夠嘅,就自己花多點時間教下小朋友(但我會提建議要出去上下native speaker教的英文班,讓小朋友大點要多接觸時都不怕英文),過多2-3年至睇到小朋友真性情,願唔願做功課,專唔專心,定唔定等。到時再考慮聖心是否適合自己小朋友。比學業來得更重要的是紀律,品德和自信心的培養。

Rickylama 發表於 12-7-12 19:34
如果幼稚園有夜校,再讀多一間啦!
咁咪由星期一至星期五為囡囡安排晒 d 晚間課程, 咁咪讀埋夜校囉.

I just skimmed through the threads but seems the kid's personality was not mentioned.    My girl is at LH now.    It occurs to me that kids at LH tend to be active, outspoken and cheerful.   And, seems the kids at LH are very tall!!!   (well, yes, this is a funny and perhaps useless observation).   But I tend to think if the kid is not an active kid, LH may not be suitable for her.

GreenMaDad 發表於 12-7-13 14:59
I just skimmed through the threads but seems the kid's personality was not mentioned.    My girl is  ...
yes 呢點都好重要.我大女係D好OUT-SPOKEN既人,所以我從來無諗過比佢讀SH,細女斯文淡定,我才放心比佢入去.
不要以為入了SH KINDER 等於入埋小學,也有要waITING的例子,當然多數最後都入得番AM/PM 小學,但要等的過程也不好受.

creamsicle  請問OUT-SPOKEN既女仔適合讀邊間呢?  發表於 12-7-16 15:24

請問聖心是否無論私小還是津校都沒全日制的?  只是上,下午班的分別?

我的女兒都係超大女, 同一問題, 己解決

一條龍仲要係咁難考都入到, 放棄易考入難
超大女上到小學有一定優勢
聖心雖是一間學劵傳統幼稚園, 但英普是非常有水準, 不用擔心.

回覆:學之園 vs 嘉諾撒聖心

樓主,我女兒三年前也有同一選擇,當時我心裡喜歡LH多d,因較喜歡LH的語境,但最後也放棄LH選了聖心,因有私小back up,我和先生都不想三年後再痛苦過!
三年後的今天,我完全沒有後悔當時的決定!K3開學初私小已收了女兒,我們可以輕輕鬆鬆的不用四出到外面考學校!
雖然幼稚園程度較淺,你太太是全職媽媽,可以自己教 or 出去補!
如你target St. Mary,你可以在私小收了你女兒後,再抽St. Mary,就算抽不到也有私小back up呀!

I think SH is better...

I have a friend who spent a lot of $ and time on his child (studied in LH) but the result was not good.

回復 LyNeC 的帖子

SH! 如果小朋友考唔到小學, 要周圍撲一般學校..壓力同挫敗感仲大! 同能力無關, 競爭實在太激烈啦!

LyNeC >>> 而家好多時候考小學成事真係在天. 你個人感覺讀LH個小朋友係能力不足or熱門學校競爭太大? 對LH對佢既成長有冇comment?

CoffeeCake 發表於 12-7-13 15:14
yes 呢點都好重要.我大女係D好OUT-SPOKEN既人,所以我從來無諗過比佢讀SH,細女斯文淡定,我才放心比佢入去.
...

SH 幼稚園是否好嚴?  如果小朋友係好鐘意講o野同表達自己意見, 好主動, 又有幸SH KG 收佢, 入到去會否成日被老師"話"和要求佢安靜D?  (但佢都係會坐定聽故仔和老師講o野的人)

回復 sarubuta 的帖子

聖心一樣有這類小朋友,而且還不少呢!nc時老師會要求紀律多一點,因為小朋友表達還差一點,一般老師會單向教授多啲啲,如小朋友表達強的,就會於課堂前後跟老師講自己野(我個女nc時成日都同老師講自己野)。到LK時,上課就非常不同,很多討論時間,要小朋友發表參與,當然,基本規矩一定要有,唔理老師同小朋友話緊而搶住答,老師叫停仲唔停,又大聲叫等當然會比老師話。聖心要小朋友有禮貌,守紀律,有愛心對代別人,但不會有老師講冇小朋友講,到LK之後,小朋友非常多機會發表,參與同體驗老師所教的主題。順帶一提,雖然有書,但不常用,書只是用來帶出一個主題,但教乜都是在課堂上由老師帶收思考性的問題再跟小朋友透過小朋友的日常生活經驗去一同研習主題。是非常互動和活動的學習!

thanks

dwkw333  Thank you for your sharing...  發表於 12-7-21 21:48

引用:樓主,我女兒三年前也有同一選擇,當時我心

原帖由 SuetSuetChu 於 12-07-17 發表
樓主,我女兒三年前也有同一選擇,當時我心裡喜歡LH多d,因較喜歡LH的語境,但最後也放棄LH選了聖心,因有 ...
sh kg 上sh 私小使唔使interview 架?

sheffield  No need  發表於 12-7-22 16:24

小k,
k1位係唔洗抽籤,你留底一定有位你讀。但讀乜係要抽籤,上下午所有pn既80%既家長都想讀上午英普。但邊有咁多上午班英普fulfill哂家長既願望?! 抽籤排先後次序係好公平既做法

我都好希望我想讀邊班k1就係讀乜。但世界唔會圍住我轉

至於你有對Twins, 我唔知你點同校方傾,但我所見的LH twins都在同一班。兄弟姐妹都係同樣上午或同樣下午。我覺得你只要比啲時間,實有人離開,實轉到一齊讀。

anyways,我相信你參加咁多面試班去備戰k1,你都無心在學之園等佢地安排的了
當我無講過
‹ 上一主題|下一主題