用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 急! 如有讀或無讀公文數都請進入?
go

急! 如有讀或無讀公文數都請進入? [複製鏈接]

我女是5 升六年級, 她公文那邊仍然做緊五年級下學期的數, 另外在下星期開始又學六年級數學, 如CUT 了公文數好不好?? 我想知六年級係學D咩...........因公文數只是做做做, 沒有加上圖形及文字體, 聽聞五至六年級的學公文數學是沒有用處, 好似話中一效用大些, 家長們你地點睇!
   0    0    0    0

如果你不快點做做做到中一數學,效用大又關你乜事呀

antia  中一先再算啦!  發表於 12-7-11 16:05

antia 的帖子

你當初又為咩報呢

antia  因為她數學很差同做數很慢, 才給她報公文!  發表於 12-7-11 23:28

我個女就來升小三,才上公文半年左右,是好粗心,識做但大意,之前數學考60十幾,這次大考考了86,不知同公文是否有直接關系,只是看卷是細心左,計數也準確左,學校的課程公文有很多都沒有,公文是不跟學校課程,公文自己有一個升級標準,到現在還沒追平學年。

yangyang448 發表於 12-7-12 19:08
我個女就來升小三,才上公文半年左右,是好粗心,識做但大意,之前數學考60十幾,這次大考考了86,不知同公 ...

你女成績進步左咁多, 咁就要學啦..........我女就一時時啦, 第一次(未學) 有63, 學左第一次有84, 第二次就拿76(退步了), 我見佢有學緊其他數學班, 但同公文唔同, 係有文字體, 但公文就無, 9月開始是六年級, 唔知比佢學唔學好? 但本身精數班 我一要join!

我仔仔未返公文之前用手指數,學咗2個月之後,已經自己懂的加數基本模式,計數快準.放學後第一件事系做公文.
BB - 12月29日 - 重6.9磅. :-P  :-P :-)  :-)

回覆:急! 如有讀或無讀公文數都請進入?

其實數學都係做做做o者, 我仔全班同學都一唔係公文, 一唔係學林, 對於我黎講, 邊度近咪去邊度囉.....

好似真係唔見比較高年級學既?? 有無D 5 OR 6 年級的係學緊, 成績好, 可否分享下??   

中一或以上都可以!!

公文數是靠操卷,才有成績的。而且和香港教育局所編的課程是有所偏差,有一些題材是沒有的。既然是這樣,為何要辛苦小孩呢! 本人的囝囝在高班時學公文數學到小一程度,就沒有學。因操數太辛苦了。十分鐘做200題數,錯2題。而且現在的數學文字題又古惑又刁鑽,不如省返六佰大元去書局買樂思補充練習和學林練習給小朋友做吧!囝囝現在已升小四,數學一夕keep 到八十幾,九十幾。有時操數都要睇教材。以上是本人的經驗和見解,希望幫到你。

MimiCactus 發表於 12-7-17 11:34
公文數是靠操卷,才有成績的。而且和香港教育局所編的課程是有所偏差,有一些題材是沒有的。既然是這樣,為 ...

學林數是否只有文字題?  是用什麼形式? 買咩出版社的數學excrise 才有幫助??

但我阿女就唔知係咪成日操, 所以數學形式大有進步, 所以會絡她只讀p.1-p.5, 打了底, 現在是升小六了, 我反而著重文字體!! 所以暫時停止了!

回復 MimiCactus 的帖子

絕對同意你的講法!我看見我的朋友[的囝囝日日都喊晒口,唔想做公民數,但亞媽又迫佢做,次次見襯佢吃飯,都拿D數出來做,攪到我都無晒心機吃飯!唉!

回覆:ella18 的帖子

我兩個小朋友都有學公文數,初小的做緊高小數,高小的做緊高中數;其實小學階段的公文數是訓練純熟運算,例如成數表好多小朋友識背,但抽問時點解有人可以即答,有人要背返個表先答到呢?這就是熟練不熟練的結果。
高中數要求高度理解,這是公文教材入面缺乏的,需要學生自己先上網或尋找課本自行領悟有關概念,才會融匯貫通公文教材,當然可上堂時請教老師,但公文不是一般補習社,是以自學作為核心理念.
希望以上可以幫到大家考慮自己小朋友是否適合學習公文數.

由由20 發表於 12-7-29 21:46
我個仔5,6年級都有讀呀,我又唔覺得冇用,因為佢習慣左每日做D,我又唔會無啦啦比佢停..,
見佢成績一路都keep ...

我女剛剛無讀..........停了1個月, 我諗住操佢其他較WEAK 的科目, 其實現在又心思思想佢讀返.......點好??

由由20 發表於 12-7-29 21:46
我個仔5,6年級都有讀呀,我又唔覺得冇用,因為佢習慣左每日做D,我又唔會無啦啦比佢停..,
見佢成績一路都keep ...

老師話3個月內讀返都可以, 仲可以跟返之前的進度tim!
‹ 上一主題|下一主題