用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 港島區跟KV程度相約的幼稚園?
go

港島區跟KV程度相約的幼稚園? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我細仔9月將在KV升K3,
由於哥哥將會在港島區讀小學,
所以一家可能會搬去港島區居住
為免小朋友舟車勞動,
請問港島區那間幼稚園的程度跟KV相約?
   7    0    0    0

回覆:qoo_pooh 的帖子

玫瑰崗算比較著重學術,不過唔知夠唔KV咁深。

回覆:sunnygirl 的帖子

KV K2 尾時中英數學了些什麼?我可以比較下。

回覆:港島區跟KV程度相約的幼稚園?

醒目開學勳章

Gerard 發表於 12-7-11 18:43
KV的殺手𢵧就是mental。老師口講題目,小朋友自己計,有中有英。試過K2 深少少的有簡單的連環加、減 ...

Agreed! KV mental 真係train小朋友train得好好 - 專注力, 記性, 理解力, 心算............... 仲要寫得快

醒目開學勳章

feiji 發表於 12-7-11 17:12
KV K2 尾時中英數學了些什麼?我可以比較下。

KV K2
中文 - 配詞, 相反詞, 學部首, 同音字等等
英文 - 串3至5個英文字母的字, 開始寫句子等等
數學 - 50以內的順數, 倒數, 單數, 雙數, 10以內的加, 減數和3個數連加或連減

flopsybunnies    發表於 12-7-20 11:24

wah...... so difficult, my girl learning something really simple now...... oh..... headache! I have to train up my girl!

Any Braemar Hill parents can share?  According to me very limited knowledge the kindergarten with the most rigorous curriculum is Braemar Hill on the HK side.

維記難唔難.?
以我所知....靈糧堂/聖大, 都唔會勁到好似 kv 咁.....
但既然你點都要搬, 又唔怕冇小學收....港島區間間都好好~

picture  維記 well-known for being super easy  發表於 12-7-25 21:18

唔怪得 叩門P1 ,如果考written test,當中 實有 KV學生考到。
阿女K3 先學

qoo_pooh 發表於 12-7-12 09:04
KV K2
中文 - 配詞, 相反詞, 學部首, 同音字等等
英文 - 串3至5個英文字母的字, 開始寫句子等等
KV K1中英數學了些什麼呢?

回覆:港島區跟KV程度相約的幼稚園?

咁深程度的,應該沒有學卷的幼稚園才做到

引用:咁深程度的,應該沒有學卷的幼稚園才做到 +

原帖由 carson_ma 於 12-07-19 發表
咁深程度的,應該沒有學卷的幼稚園才做到
Rosaryhill K2:
中文:配詞、重組句子、找錯別字, 寫句子
English: 重組句子, write sentences
Maths: 1 - 8 內加數,單數、雙數

引用:Quote:原帖由+carson_ma+於+12-07-19+發表

原帖由 feiji 於 12-07-20 發表
Rosaryhill K2:
中文:配詞、重組句子、找錯別字, 寫句子
English: 重組句子, write sentences
玫瑰崗是否都有分學券同私校

回覆:zuzu888 的帖子

Rosaryhill kindergarten 有學劵,小學是私校。

寶馬山那間應該是指寶山,搬了去渣甸山
另,聽聞明我程度都深的

回復 ahnew 的帖子

明我K2:
中文:要看圖寫字, 認字, 簡單句子
數學:加減數, 1-50順數, 文字題
英文: 串20個生字, 要看圖寫字

回覆:asww181207 的帖子

港島區明我應該算最深。

‹ 上一主題|下一主題