用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 急 ! K T S VS 馬頭涌 (褔馬)
go

急 ! K T S VS 馬頭涌 (褔馬) [複製鏈接]

我朋友KTS 己經收咗,但係叩門馬頭涌 都收,現在唔知點算,佢問
中學校綱係咪同一區呢,邊間係最好呢,我自己就覺得vote  K T S  ,請大家
比 D 意見,THX
   0    0    0    0

我先申報,仔女係KTS

學校Banding KTS 較馬小高.

回復 vforangel 的帖子

中學校網係同一區,即九龍K3。

大家都係同一區中學校綱,咁邊間好d 呀
我又聽人講過, k t s 會有機會派去沙田,唔知係咪呢

Yanamami  多自行考入心儀沙田中學.  發表於 12-7-16 12:43

vforangel 發表於 12-7-16 11:55
大家都係同一區中學校綱,咁邊間好d 呀
我又聽人講過, k t s 會有機會派去沙田,唔知係咪呢 ...
兩間都有人派入沙田,皆因校網有沙田區中學可選嘛!

小學成績兩者相差幾大就唔清楚,但派位兩間其實差唔多。
兩間派往(正確D應該話考入)直資名校的都唔少,至少知馬小派往港島名校的,今年一手都數唔晒(但直資佔多)
九龍塘學校就應該過20添。(大部份係直資)

課外活動又係差唔多,不過馬小唔少活動會篏入課間空閒時間(第7/8節),令放學時間無乜延遲,KTS就放學後一小時。

順帶一提,師生比例方面KTS佔優好多,
KTS: 53老師 vs 24班學生
MTCGPS: 50老師+2TA老師 vs 30班學生
愛收集舊書包、背囊的傻人

回復 jessc 的帖子

睇下你想唔想比6年學費,如果比得起就揀私校,福小都好好.你唔讀快放位.
哲哲寫真 哲哲私相集

如果兩間都好,我朋友就煩啦,佢都唔知點算好,我會將你地意見話比佢聽

引用:Quote:vforangel+發表於+12-7-16+11:55+大

原帖由 jessc 於 12-07-16 發表
兩間都有人派入沙田,皆因校網有沙田區中學可選嘛!

小學成績兩者相差幾大就唔清楚,但派位兩間其實差唔多 ...
課外活動差唔多,是指成績、項目、種類或是從那方面比較??

吡多兩方面樓主比較,就是KTS係普教中,福馬不是。外籍老師(英語為母語)KTS有四個,福馬唔清楚,可上網頁查看,因這兩方面好多家長會看重的。

KTS 每個學生都要INTERVIEW.
福馬就係大抽獎入.
咁你話有無分別?

回復 HIN2003 的帖子

可否講明白 些, thx

回復 sukitelfold 的帖子

聽你咁講,好似你都覺得 k t s 好 d ?

回覆:vforangel 的帖子

利益申報:小女九月會入讀KTS,另外有一朋友叩門入了福馬,亦是我極力推介的,聲明兩間都是非常好的學校,嘗試不要比較那間好,試試比較那間比較適合你的小朋友。
你可從以下各方面睇睇自己需要。1) 學費-福馬W,2) 學校環境-KTS。W, 3) 中一派位KTS。W, 4)課外活動,無論成績、種類及學校支援。KTS。W, 5) 學生整體平均水平,KTS較平均。6)英文及普通話水平亦是KTS優勝,因外籍老師數目,家長支援等,普教中亦是一關鍵,但福馬校長亦熱愛普通話,校長的普通話亦說得很好,最後希望幫到你小朋友找到一所適合的小學。

回復 sukitelfold 的帖子

多謝你的意見,結果 k t s 係最多win
‹ 上一主題|下一主題