用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想學小提琴
go

想學小提琴 [複製鏈接]

小女(4歲半)未學過任何樂器,佢話唔想學鋼琴,要學小提琴,請問是否有D難度? 得唔得?

0    0    0    0

Violin is more difficult than piano but everyone with 10 fingers can learn.

可以, 我個囝4YRS 開始學, 現在學左1年多... 不過要預家長要跟得緊..
我在屋企同他練琴, 威迫利誘咩都出齊
同埋最初進度超慢 (1個月先學到一首小星星)....另外, 如果小朋友夠定和專心有著數.... 同他老師話阿囝算定..好好教 .. 有些小朋友會無端端哭... 週圍跑....發夢.. 教到 嘔血 (畢竟只有4YRS 多, 事實也很難要求企定定半個鐘).

你可以試幾堂先...睇下小朋友鐘唔鐘意..(睇和學) 係兩件事....  
url=http://www.TickerFactory.com/]

回復 tammyhw 的帖子

..(睇和學) 係兩件事

AGREE﹗﹗﹗

回復 hkpwong 的帖子

問題不在於有無學鋼琴﹐而是在於孩子的年齡﹐天資﹐能力和興趣﹐還有家長的態度和可提供的輔助。四歲半孩子的家長打來查詢的話﹐我一律要求待孩子滿五歲才安排約見。

我囡囡由未夠3歲開始學, 轉過1個老師, 而家4歲半, 按我的經驗, 我覺得過了3歲半至4歲就可以學.

學小提琴家長亦要一齊學, 否則平日在家很難跟他一起練習, 我囡囡第一個老師我是不準入房的, 完全唔知佢學左什麼, 返到屋企又幫唔到佢練, 佢咁細根本唔可以靠佢自己練, 轉了第二個老師之後, 我可以跟埋入房係旁邊睇住佢學, 知道佢既進度同埋返到屋企我可以同佢練返.

我都係一齊學左半年,最少知佢啱唔啱
url=http://www.TickerFactory.com/]

感謝大家的提

一點經驗,我大女同個仔都在學習中,任何一种樂器乃至一种技能的掌握皆需恆心毅力,小朋友還需要家人的不斷鼓勵支持.我支持家長跟隨著上堂的方法,我也是這麼做的,初時未習慣持琴對于肌肉的產生的壓力,不可強迫時間,免生厭,以后慢慢會習慣,也可在平日加強上臂肌肉練習.另如可以,家長完全可以買個練習琴同練,親子之余在后期也會深明有時指位變化的難度所在,大部分都是學習條崎的書,正常進度為平均一年一級,我女(10歲)四級在學,仔(5歲半)就今年開始,不過他很喜歡練習,所以第一本已基本學完,平日所見到的曲譜,比如校歌,兒歌,唱詩,他會自已試著用琴拉,此類譜多為鋼琴譜,囑他昇高一個八度即可.幼兒初學者,至重要是保持興趣.建議五歲后學習.
‹ 上一主題|下一主題