用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Repeat 同一個游泳班仍未能合格,如何好呢? ...
go

Repeat 同一個游泳班仍未能合格,如何好呢? [複製鏈接]

小孩子四歲,在ymca學游泳,repeat同一個游泳班仍未能及格,是時候轉往另外一間學,還是他真的仍細,留待五歲才重新學游泳呢?你們有這情況嗎?可否分享經驗?”泳天”是否好選擇?謝謝!

0    0    0    0

回覆:Repeat 同一個游泳班仍未能合格,如何好呢?

是不能升級定點呢?咁細個同一級repeat兩三次不出奇,緊要有無進步,average學一年至年半可學到自游泳.大個些學會快些。

簽名被屏蔽

他有幾項不達標,但他告訴我識游泳(以為自己識),還說喜歡游水。最重要是他有興趣繼續學,當然不讓他知道未達標,他的自尊心很強,don’t want to kill his interest.

聽其他家長講,YMCA一班係比較多人,教練對每個小朋友的attention和指導時間可能不足,咁可能學得無咁理想。樓主有無同小朋友一起上堂,情況係咪咁?

另外,4歲小朋友係比較細,在一大班人中,專注度會差d,聽和執行指令都吳及大d的小朋友。好似我大仔一班4、5個小朋友學,5、6歲果d係pick up快好多。

如果好想小朋友學得快,單對單教的成效係最顯著,我出年等亞仔4歲幾都可能會one on one

簽名被屏蔽

我既一對仔女之前都係ymca學,我覺得進度比較慢.因為佢地將每個級別分得太細,而且課堂中間,hea的時間比較多.佢地學左一年多d(期間仲上埋假期密集班),阿女淨係游到5米,阿仔3米(根據佢地既級別計算).
之後問番一些朋友,佢地既小朋友在出面泳會學了三個月左右,就已經基本上識呼吸及游自由式.所以,今年暑假俾佢地參加泳會,上課hea的時間很少,進步亦大好多.

回復 ming2 的帖子

明白你的意思,我也想過告訴他未能達標,所以要努力。只是,衡量過利幣和他的性格,暫時的取向是鼓勵為主。

YMCA一班的人數的確太多,未必能給予每個學員足夠的專注和支援。不是導師不好,而是班的結構可以改善。當導師教其他小朋友,其餘的人只是在水裡hea。兒子第一次在這裡學游泳時,表現很好,老師說可以跳級,之後便學得很慢。可能人數比例少一點會學得好一點。

其實喜歡在ymca學,交通方便又熟悉,但也會試試其他,找最適合的班。

我都有類似経験、不過不是YMCA,是ESF,同一個COURSE,REPEAT 3次、女女就一D都不介意、只同我説尽了力、反而是我覚得有問題、教練教幾都教唔識蛙式。 蛙式游得不好、無得昇、結果我決定転泳会、試堂一次、就已経明白了錯在哪裏、即堂已経游到(前進到)。 所以要衡量是INSTRUCTOR問題、定小朋友問題。 BUT現在女女没有太大進歩了、主要是因一星期只游一次(一小時)、是自己問題、又同INSTRUCTOR無関。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

簽名被屏蔽

我地都在YMCA游左好耐,超過兩年,除左升班慢,泳姿也不大好。有次它維修泳池,我地就參加海天,在海天年多了,阿仔無論泳姿同速度,都有很大進步。雖然人數比例差不多,但海天教練很細心,留意到各小朋友不同泳式的強弱,全程無得 hea,阿仔初初都有 d 吃力。相反,在YMCA 曾問教練阿仔問題在那,佢講左後下一堂話比我知 d comments 唔係講我個仔,又無特別意見比我地,只係話游多 d ,都幾失望!

我囝都係4歲, 在ymca學了兩個level, so far都有進步, 但真係比出面慢, 但亞囝熟習了環境同老師,要佢轉都有困難.  之前都問過史x福, 又好似唔多好評, 煩惱中.
‹ 上一主題|下一主題