用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問退修M2對升學有何影響?
go

請問退修M2對升學有何影響? [複製鏈接]

阿仔係F.5理科生, 老師話M2無咩用, 叫學生退修M2, 用多D時間放喺其他主修科度, 請問家長們有咩意見?
   1    0    0    0

回復 kam2007kam 的帖子

他將來入大學想修那些課程,如果唔需要M2可以退修,如果真的需要M1/M2可以選M1。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

除了科大有D課程收生會考慮M1/M2成績外,大部份大學收生都不會特別
考慮M1/M2。 如認為放多些時間係其他科目後可提升成績,絕對讚成退
修M1/M2,不要浪費時間。

CityU 都睇

換句話說,選科攻略即對正下藥?他朝女兒跟我商量時,一定要自己留意!

kam2007kam 的帖子

三大都有部份科目要讀M1/M2既,如果第時想報就唔可以drop。仲有海外大學只當Maths係半科,要加埋M1/M2先算一科,如果想去外國要留意。假如小朋友應付到M1/M2,又唔使太刻意要drop咗佢,除非好吃力。

唔該哂咁多位, 其實未諗過大學會修咩科, 佢PHY最好, 我見佢F4考M2唔及格, 阿仔話好多同學都drop咗M2, 又話老師講M2無咩用, 所以佢都想drop.

讀PHY唔好DROP M2啦, 讀得掂PHY M2 應該冇問題, 唔好話冇用, 工程一定睇M1/M2, 有著數架, 努力D啦!
菲媽 =^_^=

回覆:請問退修M2對升學有何影響

唔好咁易放棄!
我大女係舊制,F4有修A-Maths,第一次考試肥咗,佢有諗過drop但老師鼓勵佢,多一科多一點入U機會

‹ 上一主題|下一主題