用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 特殊教育工作者
go

特殊教育工作者 [複製鏈接]

本人的小女有專注力不足及學習比人遲,因此希望找一些在職有特殊教育工作經驗的工作者幫我小女補習.小女現時在主流小學讀二年級.
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

小女有視障和讀寫障礙,以我的經驗,特殊教育的經驗可以很濶,有些接受過特殊教育訓練的老師,有的都只不過是知道大圍的理論,未必有你孩子所需的教學經驗,反而找一個有愛心,耐性和能善用較靈活的教學方法的老師,再加上與家長多溝通,了解孩子的情況,從而調整方法,讓孩子愉快學習才是良方。我相信沒有人比父母更了解自己孩子的需要和特性。

我個人較喜歡有創意和愛心的老師,多於自稱有經驗的專家,因他們較欠缺了靈活性。

回復 sunflowerykh 的帖子

你好呀,唔好意意,想問少少題外話,你話你女係視障,即係點,睇野唔清楚?? 因我女而家9個月都唔肯望人,都唔知佢睇唔睇到野,之前眼科醫生話佢眼球冇事,提意照腦,照左mri 個腦冇問題,而家排緊睇政府眼科

回復 sarahkyu 的帖子

我個囡是因有先天的眼病導致中度弱視,日常生活無問題,但讀書有時要靠放大儀器輔助。醫生無理由孩子已九個月還未找出原因和作適當治療,你是幾時發覺孩子有不妥的呢?
我個囡的眼科醫生當年話嬰孩的視力在出生後六個月內會迅速發展,所以務必在六個月前完成治療,減低弱視的程度。另外,一般小孩的視覺發展也要在六歲前才較易矯正。

回復 sunflowerykh 的帖子

我女整體發展都慢,其實佢bb時都有斜視,但而家大大下就冇咁明顯,我都想早d知道咩原因,早d醫,上次睇個醫生,我問佢會唔會係弱視,(因我自己係弱視,驚違傳),佢答我弱唔弱視呢個問題係正常小朋友諗,而家(當時)係諗佢會唔會個腦有事, 咁就去照,照左腦冇事,其實對眼既問題照腦照唔照到出黎,我都唔知,而家希望政府果邊搵到原因!
唔該晒!!

‹ 上一主題|下一主題