用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 如大機會有主流幼稚園/小學收,你會現在讀特殊定repeat ...
go

如大機會有主流幼稚園/小學收,你會現在讀特殊定repeat K3 [複製鏈接]

小兒07年3月出世,讀緊s位(最後一年)要報下年入小一,

佢現在的程度-speech 小小單句-各樣中最差,脾氣差/stubbon,其他無大問題,包括智能,因打機叻過我,好多野特登晤做跟住發脾氣(可記住幾個月),s位老師認為佢未得,因佢係學校多數小組perform晤到又脾氣差都晤係好學到野,但係home上堂的ABA老師(3lesson/week - 3 hours / day)就學到好多野,又唱歌又數到100, 而家都教緊中文部手,佢都OK, 我估做評估時因新環境,一發脾氣都未必perform 到,都應該會叫佢讀特殊,如題,你會點揀?

(1) 讀2年特殊(輕中度)穩定d打好根基,再靠人事repeat P.2 主流(即9-10歲)?
(2) Request Repeat K3 + shadow teacher 一年,再試主流小一 (即7-8歲)?

謝謝!請比意見,因太煩惱又時間緊迫!!
   0    0    0    0

your case is very similar to mine. my son is one month elder than your son, he is also speach delay and  "脾氣差,其他無大問題,包括智能,因打機叻過我", also "學校多數小組perform晤到" but one to one training (3T)  is quite good. This Sept, I finally arranged my son to continue his study at the Special center during the morning session, and study at K3 of a 主流幼稚園 during the afternoon session.  My son is quite enjoy to study at 主流幼稚園 and I observe there are some little positive changes on my son during these 10 days (from sept 3 to sept 12). Just my feeling, difficult to give you the solid examples..

回覆:powersuit 的帖子

Hi powersuit,
特殊中心比上午返特殊、下午返主流嗎?我問過唔得喎!除非cac評估左可以返主流而家長又想試,學校先可以有這樣安排!

Capricorn2521  你問佢就一定話吾比,可以搵倒幼稚園後同中心講下午出去做training。  發表於 12-9-14 12:15

回覆:Esther-Hailey-J 的帖子

簽名被屏蔽

我覺得你個小朋友是學到的,盡可以就讓他回到主流學校。因為到成人個陣一樣同整個社會一齊生活,而且你已經係屋企有教導他。而脾氣差係可能小朋友未學到如何處理情緒,有時轉左小學的環境就有機會發展得好些。但你一定要搵間包容好少少的學校。我仔仔之前有類似情況,但我最後決定唔repeat k3 直上小一,最初小一個陣亦同老師交代左個問題,也有位愛心姐姐再跟他,而家已經剛升中二啦!!算讀得ok 啦~~ 你都要加油啊

咁會唔會係特殊打好根底一兩年先,等佢大d情緒/各樣ready d 先轉出黎主流(e.g repeat P.2), 因為屋企有人事入去d主流(有愛心/support)的學校?遲d入都得,但只得一次機會,費事搞到人,又搞到個仔既情緒/if in case 未ready, 佢一憎在去一道地方,可以同你糾幾個月都晤肯去,真係好煩架!! 

回復 powersuit 的帖子

Powersuit,

有無人跟埋個仔返下午主流?佢同同學相處點呀?會晤會大脾氣老師搞佢晤惦?thanks!

回覆:如大機會有主流幼稚園/小學收,你會現在讀特殊定repeat K3

我聽講係要入特殊學校難,要入主流易。特殊學校要經過評估,而且主做基礎訓練。但係如果入主流,好多學校都聲稱會做,做得唔好,無所謂嘎,最後同你講你小朋友唔適合啊。
小朋友越細越重要,在主流等幾年先發覺唔得,特殊學校亦無責任為我地尼的任性嘎家長負責啊。大家參考下啦。聽言語治療時講如果語言得單字,其實得3歲左右能力,同人地6歲同上堂,得唔得各位家長自己心知啦!

不如試左重讀主流K3, 睇下跟唔跟到, 先再諗小學, 如K3可以, 咁咪搵間小班些, 無咁大壓力的小學, 如相反, K3跟不到, 咁就去特殊, 免得小朋友轉來轉去, 每次轉校佢又要適應, 對佢也不太好

Esther-Hailey-J 發表於 12-9-11 14:35
小兒07年3月出世,讀緊s位(最後一年)要報下年入小一,

佢現在的程度-speech 小小單句-各樣中最差,脾 ...
如果評估分數高既而皮氣控制吾到,可考慮特殊既名校"基順--觀塘""沙田--沙公",比小朋友適應小一生活,再䡛重讀小班和程度淺小小既小學。九龍福德和x山都吾錯(主流)(能力是否應付小學程度問下班主任和高級老師)

回復 12312 的帖子

咁知晤知荔景-匡智張玉瓊,好晤好?

Esther-Hailey-J 發表於 12-9-17 13:28

呢間吾清楚

回覆:如大機會有主流幼稚園/小學收,你會現在讀特殊定repeat K3

其實好睇家長自己準備好未,同埋小朋友有學習力架!!!如果二方面可以就當然上小一,因為情緒問題大小小會慢慢控制到架!!

‹ 上一主題|下一主題