用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一 學數 數研 or 學林 好呢
go

小一 學數 數研 or 學林 好呢 [複製鏈接]

小女今年小一,一直都學緊enopi , 但發覺enopi d野唔係好跟到小一,想轉數研 or 學林 ,請問大家邊間好呢?
   1    0    0    0

回覆:小一 學數 數研 or 學林 好呢

我個女係數研,so far so good 但好睇個老師有無責任感,佢第一堂就問亞女攞School calendar, 話方便準備上學期小測,然後按學校進度操卷。

我大女小四, 唔使出去學數.  小三下學期買左補充在測考前做D, 效果唔錯.
我細女小一, 我lum住買d小一練習, 得閒做d, 應該ok, 不竟係小一jei, 留多d時間比佢休息同玩, 我lum會好d.

I also think that if a child could manage well by doing extra exercises , then going to tutorial is not needed . However, some children somehow couldn't manage it without personal teaching.

我囝囝KG時學e nopi,一上小一轉學數硏因是跟學校進度去教同做練習so far囝囝數學都keep到。

小學,數硏有用啲!

daisy17772   Agreed.  Enopi doesn't suit HK local primary.  發表於 12-9-14 12:04

回復 vforangel 的帖子

2間都唔好,好多人讀左冇耐就走左

引用:回復+vforangel+的帖子 2間都唔好,好多人

原帖由 anna59 於 12-09-14 發表
回復 vforangel 的帖子

2間都唔好,好多人讀左冇耐就走左
我两間都讀過,之後都係走。先講數X-優:規定上限1對3。缺:卷無深度,過於平鋪直敘。

引用:Quote:原帖由+anna59+於+12-09-14+發表回復

原帖由 旦仔 於 12-09-15 發表
我两間都讀過,之後都係走。先講數X-優:規定上限1對3。缺:卷無深度,過於平鋪直敘。

...
而X林,優: 卷出得極好,一份夾雜多種類思考,文字題,很出色。缺:1個老師可對無限個學生,少的話就單對單,多的話就1對8, 而且夾雜不同級別的學生,另X林除一至兩間是單獨補數外,其餘全都都補習社為主,只搭單用X林卷補數。

引用:Quote:原帖由+旦仔+於+12-09-15+發表我两間

而X林,優: 卷出得極好,一份夾雜多種類思考,文字題,很出色。缺:1個老師可對無限個學生,少的話就單對單 ...
以上只個人意見,不過如你遇到好老師,就那間都不是問題。而以上两間老師都盡責,如果可用學x卷,配數x的行政方法教導就完美了。

我都覺得好睇老師

多謝你地ge 意見呀

我女女小四,補過學林, 但係無咩進步,轉左數研後進步左

Hi mrlmrl,

可唔可以話我知係邊間數研 ?

Thanks !
chmanpong

我仔升左小一就停左 e.nopi 數..想轉其他, 都唔知邊間好..

回覆:小一 學數 數研 or 學林 好呢

數研好。雖然卷不是太深,但勝在師資較好,小朋友做做下就會對課題熟。我囝囝進步了及keep到成績。

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

引用:Quote:原帖由+anna59+於+12-09-14+發表回復

...
對,數研題目太平鋪直述 ,對小兒學校數完全沒幫助,反而給坊間補充習作之數學題目更好。小朋友在宮塘上,地方細,學生太擠迫,感覺很流水作業。

回復 chmanpong 的帖子

north point

回復 旦仔 的帖子

係,佢之前1個對6個, 佢D TUTOR 都跟5到

SO XX 既卷較淺, 不過佢每次完左, 都會同家長講吓, 小朋友既情況(學林就無), 家長要留意小朋友既地方,  SO XX 都有深D數, 只限舊金龍船樓上那間, 學費要比普通數學班貴.

學XD卷,有D題目類似奧數, 要考吓思維, 不過學生人數就唔限, 時間又可以長D, 因有時同一時間太多人一齊補.

不過我覺得好多小學D卷, 有淺有深, SOXX  同數X好難概括所有小學.
有時見到A SCHOOL, D數學卷淺到無論, 又多時間做卷, B SCHOOL D數又深, 一望落去, 就知時間好唔夠.

有時去D街坊補習班, 專做某小學, 會好些, 而且比以上兩間平,
近年以上兩間學費加得"西"利,真係好唔抵讀, D卷又十年無MUG點變.

我以上兩間都讀過幾年,不過E+加得勁, 唔讀啦.

還有SOXX, 成日問D家長拿測驗卷, 學X就一定唔會, 不過有家長提過SOXX, 有D數佢地學校之前都出過, E+ 同SOXX 既卷一毛一樣.
‹ 上一主題|下一主題