用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請各位身經百戰的家長指教?
go

請各位身經百戰的家長指教? [複製鏈接]

我有朋友的小朋友整天補習,做練習,考公開試。小學時成績也一直名列前茅。但是,到中學時成績便一直往後退。你問是哪裡出了問題?補習,做練習是否在香港學制下的正確學習方法?我的小朋友只是初小,我盡量讓她多看書。但成績只是中游。如要補習,做練習根本沒那麼多時間看書。我的方法是否錯了?

1    0    0    0

It all depends whether you have short-term or long-term targets.....

回復 frenchfries 的帖子

行「操練+補習」,就不要忽略學習動機和自學的學習能力,依靠補習,很視乎補習老師的能力,而這並非有效的自學能力的培養,要以其他方法去提升學習動機。行「閱讀」,最難是有效評估。你要有方法去估量孩子學到幾多,並有系統地去修正學習方向和策略。育兒係無身經百戰的專家,大家都只會有一至數名的子女,一切要靠你自己去摸索。

回覆:Yanamami 的帖子

我是看'long term target', 所以才在小朋友初小時請教小朋友已高中的你們。現在的讀書現象從小已與我們以前不一樣了。我想在她小學時找對學習方法,打好基礎。不想到了中學才後悔。

你可能捉錯用神!

若果你孩子在小學因為優秀成績,所以入到精英學校,同學都是其他學校精英,一山還有一山高。不論你是所謂"操練派" 或"讀書派" 或 "多元智能派" ,都要接受"一山還有一山高" 的事實。

你可以安心,只要在中游或以上,在本港或海外升學是沒有問題的.....

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ChiChiPaPa 的帖子

Chichipapa, 我相信你是很會教育小朋友的,請問怎樣"提升學習動機和自學的學習能力"。如行閱讀又怎樣"估量孩子學到幾多,並有系統地去修正學習方向和策略"呢?請指點!

frenchfries 的帖子

我其實唔係咁buy補習,除非小朋友自己要求,即表示佢自己都想進步,我先會比佢補習。中學同小學唔同,小學可能記性好,死背書就容易攞高分。去到中學就要講求理解同表達,要懂得思考同自學。

大女從來冇去補習,中一時覺得中史好難讀,因為以佢記性咁好,都冇辦法將七八十頁嘅課文記入腦,當時咁啱見到有個記憶班,就由爸爸陪佢上堂,一齊睇下有咩奧秘。結論係佢教人點樣寫筆記嗰部份係最有用。所以阿女每科睇完課文,理解之後再將精髓寫喺筆記,考試只須讀筆記就事半功倍。而且佢唔係搬字過紙,而係要自己諗個heading,等如諗埋考試點樣問,佢就答呢堆筆記。初中用呢個方法的確幫咗阿女唔少,不過佢自己有鬥心要keep住成績亦好重要。

讀書要講求興趣,有興趣自然讀得好。語文基礎亦相當重要。我自己初中開始睇金庸小說,衞斯理小說,睇得唔同類型嘅書多,唔多唔少對中文嘅理解能力同寫作技巧都掌握得好啲。英文除咗grammar,我覺得vocabulary 都好緊要,我自己初中學vocabulary 嘅方法係做puzzle,我會為咗揾答案將本字典逐個字查,覺得有用嘅字我會抄落記事簿,但凡英作我會揾下記事簿有冇字啱用,因為只抄唔用係冇用嘅,用得多就會記得,特別係一啲轉承起接嘅字眼,如moreover ,nevertheless 之類,能提高文章可讀性,真係要用下。

當然多寫亦係好重要,鼓勵下小朋友做作家,寫下日記,小說,短評,對佢都有幫助,但家長勿太認真或當功課咁迫小朋友做,隨意就得啦。中學生有自己嘅一套,你只可以建議,唔可以硬要小朋友跟你意思去做。希望可以幫到你。

chunyatmama  very good!  發表於 12-10-17 13:13
hagupit    發表於 12-9-18 11:30
hagupit    發表於 12-9-18 11:30
smallfoothk  very agree  發表於 12-9-17 04:36
hongkeikei  這些功夫要孩子自發去做,旁人很難勉強,所以如你所說:要對學習有興趣才成。  發表於 12-9-17 01:31

ANChan59 發表於 12-9-16 11:34

你可能捉錯用神!

你可以安心,只要在中游或以上,在本港或海外升學是沒有問題的.....

您哩句好多媽咪睇到可能會好開心,

但請問您是講緊 S.1- S.6 都是中游或以上程度呢 ?

我真糊塗, 你小朋友原來只係初小, 我仲以為係初中添. 小學生就梗係最好睇多o的書, 尤其是英文故事, 大個咗就唔會對住o的textbook瞓著覺. 参加下o的辯論班都好過補習班, 起碼小朋友可以轉數快o的. 甚至學下奧數, 我覺得都好好玩, 可以訓練思考. 小學時我會每星期帶o的女去書局, 同佢地一齊揀書買. 我會故意買一套書入面既一本, 例如老鼠記者 (肯睇英文版更佳), 引佢地睇, 下次佢地自然會一本一本咁追落去, 唔使我迫. 如果小朋友喜歡, 買多o的推理書, 瞇語, 數獨一齊親子下都唔錯, 千祈唔好搞到個小朋友冇晒學習興趣.  多o的鼓勵好重要, 你可以每睇一本書就獎佢一個貼紙, 又可以睇佢o的故事書, 同佢講下劇情等等. 總之要培養正確學習態度最重要.

回覆:khmama 的帖子

Khmama, 好多謝你的提議。我的小朋友很喜歡看英文書。但由於她的中文水準比英文差,所以很抗拒中文書。而且淺的中文書都很説教,相對英文書悶。所以很難鼓勵她多看中文書。其實,在我內心深處是怕她習慣了看中文書後難再令她喜歡看英文書。因為中文是我們的母語,她在中文小學就讀,中文要追上英文的程度是遲早的事。我們看書報時很自然地會選擇容易的語言來看。在現今社會英文好比中文好重要。但中學的中文又好像不容易,我又怕她到時中文DSE考得不好,真的很矛盾。請問你認為我應怎樣做?

khmama  其實有好多翻譯小說都好好睇, 可以考慮下.  發表於 12-10-17 22:27

~~~~````

回復 DJM629297 的帖子

如果你講緊同一個補習老師, 佢既然可以令你個女grammar兩個月內進步, 你應該信任佢既教法. 英文包括聽讀寫講四部份, 做閱讀理解都重要, 唔單止可以增強閱讀能力, 亦可以學到人地既寫作技巧同生字, 係百利而無一害. 我覺得你請得補習, 應該要result oriented, 咪鬼理佢點教, 只要教到你囡囡對學英文有興趣, 成績有進步已經得啦.
‹ 上一主題|下一主題