用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 走足惜!!!
go

走足惜!!!   [複製鏈接]

今天中午去了一間所謂香港十大名校之一交申請表,只是一般文件要求但是我花上兩小時(中

途放棄時間,未計全部過程)等交表!我對這感覺太舒服加上其他支持者說面試日也要孩子這

樣呆企,我梗加對這間學校列入我心中的黑名單!我想如果一開始就這樣對待家長,難想像它會

怎樣對待我的孩子!!到了這刻我沒有後悔中途放棄交表!

也慶幸自己非常清醒沒有麻木追尋一間所謂名校!

bb86    發表於 12-9-18 10:41
chunsamyuen   都唔明點解要收表攪咁耐,無D效率.  發表於 12-9-18 09:51
MATTMIA    發表於 12-9-18 00:38
   0    0    0    0

引用:今天中午去了一間所謂香港十大名校之一交申

回復 alanwong238 的帖子

The school (dun ball clock)!!

回覆:走足惜!!!

行落山去培x仲差,總之為咗D小朋友,做父母幾辛苦都願意嘅!但以往經驗話我知,最最最差是培x,無論攞申請表、交表及面試,都唔當D父母係人,差差差...........

都唔明點解唔可以郵寄或網上申請?

引用:行落山去培x仲差,總之為咗D小朋友,做父母

原帖由 stacygreg 於 12-09-18 發表
行落山去培x仲差,總之為咗D小朋友,做父母幾辛苦都願意嘅!但以往經驗話我知,最最最差是培x,無論攞申請 ...
絕對同意,因上年親身體驗過

其實感受到有些傳統名校, 或根本不算上什麼名校,都只是想做勢出來催谷一下或顯示一下有人外面列隊. 可以虛榮下.

正如大家所言, 根本有些程序可以簡化及善待家長及面試的孩子, 除非學校本身的行政也不大有序.  

回覆:cctung 的帖子

which school?

chunsamyuen  男拔  發表於 12-9-18 09:52

今又點,如果收你個孩子,你會拒絕嗎?

回覆:vestzs 的帖子

我唔清楚大家所提係咪真係培X,我見只有少過50個位俾大家去撕殺。又要個鼻大,要家長親身去交form,我都都棄唔報了。

回覆:vestzs 的帖子

樓主就夠絕走頭,直情唔比機會佢收自己小孩!咪唔洗煩收咗讀唔讀囉!

我点半到(2点開),三点走

Which school?  So far, we have hand in application to 5 schools.  Some have long queue but so far acceptable to me.

chunsamyuen  DBS  發表於 12-9-18 09:53

"勢"不是學校裝出來的,是家長"造"出的!有家長可能是要交完表趕返工,有些家長卻是早d交有著數而一早去排…無論是什麼原因,都是家長自己去排,而不是學校要求幾點前到才有機會,正如有家長點半去就3點走…
每間學校都有自己policy和方法去選適合的小朋友(和家長)。聽說有某學校收到的申請表太多,校長直情通知老師,如見到小朋友撩鼻,un腳和著得"撈舊"等的都唔收,求其in in就算以快速西敢d人走。我相信,如某學校是家長心目中的首選,就算要等上半天家長都會等,又如這校不是某些家長杯茶,而只是人報我又報,收左都未必讀嘅話,咁就無謂side時間排啦!你又可慳番報名費,其實學校都唔想賺你個d報名費,不是大家都好嗎?

我舊年都搞了半天,所以出年唔幫細佬報lu

真是講那間培X 嗎, 我個都冇報, 因為佢係唯一一間講明收到2007年8 月31日小朋友的,  我個女9 月出世, 離哂普, 一年得12個月, 佢即係話年尾個4 個月出世D 小朋友係唔駛升學o既!!

sheffield 發表於 12-9-18 09:49
"勢"不是學校裝出來的,是家長"造"出的!有家長可能是要交完表趕返工,有些家長卻是早d交有著數而一早去排 ...

同意

學校花人手去查文件, 也是保障了申請人的利益, 如果以郵寄的方式去交表, 萬一有什麼錯誤,
也沒可能當面通知要有關人仕補交.

大部分熱門的學校都有成二千幾人去報, "等" 是預計之中, 正如紅隧日日都塞車, 為什麼不行西隧?

Janellemama    發表於 12-9-19 10:33

Meei 發表於 12-9-17 23:09
今天中午去了一間所謂香港十大名校之一交申請表,只是一般文件要求但是我花上兩小時(中

途放棄時間,未計全 ...
我欣賞再加贊成你用腳投票。難怪這麼多人說現今教育已變得商業化,家長都認為自己是"顧客",學校都要賣SERVICE。

要親身去花兩小時交表,是不是最佳安排?我相信不是。但公平一點,假如你認同學校理念,一間兒子可能讀上十二年的學校,數小時的等待又算什麼呢。

鮮"牛"行即報即收,重可能有午餐肉送,你可以認真考慮考慮。

sweeticandy    發表於 12-9-19 09:55
lovelinda    發表於 12-9-18 14:11

irenedidi 發表於 12-9-18 10:08
真是講那間培X 嗎, 我個都冇報, 因為佢係唯一一間講明收到2007年8 月31日小朋友的,  我個女9 月出世, 離哂 ...
是不是 x 正呀??? 有好幾間是d 個名行先, 若不方便請pm 我, thanks.

我估樓主係講DBS,我自己都排左兩個鈡,但,係預左架喎。

juicy媽    發表於 12-9-19 14:35
‹ 上一主題|下一主題