用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

高小知多D [複製鏈接]

因很多家長都pm問我高小問題, 不如開貼盡量回答:

1) 功課深嗎? 小朋友家長會有壓力嗎?
英文讀深半學期, 一開學就讀1B, 普教中, 程度我覺得OK, 進度好睇小朋友個人能力, 小兒也不是名幼稚園上了高小也可以跟到, 功課不是太多, 阿仔話一般班主任科已做完, 回家盡情看電視

2) 考試模式:
高小三測三考, 測之前又有評估, 但keep住溫習mode反而考試唔會好辛苦, 要讚的是時間編排很好, 考試安排在大假前星期四五一二, 中間有個週末可以抖下, 等大家考完試都可以放假鬆一鬆, 一日也只是考兩科, 其實只一科要溫的, 時間分配得好好, 家長學生又唔駛咁辛苦

3) 老師有愛心嗎?
當然學生成績有參差, 也有同學留班或跟唔上中途轉校, 老師大多好有愛心, 看得出唔係扮既, 始終對左六年有感情, 當然成班男仔(我仔入學仍是全男生)也有玩瘋的時候, 老師亦有責罵的, 特別上了五六年班有時要出辣招對付
例如有個同學出名"yai"一年級被調到坐在老師旁邊嚴密監控, 以免騷擾其他同學上課, 到了四年班老師竟然叫佢做班長, 培養責任感, 之後仲拿埋服務or進步獎(唔係好記得), 雖然是個別例子但也看出學校老師亦有教無類, 因才施教, 學生同老師關係也很好, 畢業時大家都好唔捨得

4) 課外活動
學校課外活動也很多, 因以前是男校及之後女生人多數也較少, 一級好像有十多個 (之後逐年有增加) 有朋友覺得活動較著重男生的, 這個歷史因素也無可厚非, 不過學校有資源而學生漸有需求, 校方也會多安排女生課外活動如舞蹈班等, 不過很多情形家長都會在外面找老師個別教授, 反而較少參加學校的, 高年級可以經甄選入校隊再培訓

5) 後記:
曾經我也跟大家一樣有很多憂慮, 但我相信天主自會有安排, 現在回想當然無後悔讓小兒入讀高主教, 雖然考中學時也有猶疑, 阿仔也有些死黨入左其他中學, 而佢最終就保守直升中學, 但開學又見番大班同學仔, 校舍又熟悉, 可以更快在新環境學習成長, 最後希望大家都可以也找到自己心儀小學, 主佑!

8    0    0    0

thank you so much

Thanks so much for your sharing! God bless you too!

Many thanks!
Music is my Life, my Love, my Everything,

Thanks for your sharings!

想問考試內容是否同平時的家課和練習紙有很大的分別?例如:平時好淺,但考得好深或根本沒有教過。

Thank you so much for your sharing. Is secondary school banding going up or down?

回覆:良民 的帖子

考試吾會好深,跟平時習作評估差不多,不同一些學校教淺考深或轉個形式考學生,基本上課留心做足準備考試吾會太難。

回覆:cmir 的帖子

我吾知點睇到學校banding,報中學時都只從bk或坊間知係band2頭。

引用:我吾知點睇到學校banding,報中學時都只從b

原帖由 amble 於 12-09-23 發表
我吾知點睇到學校banding,報中學時都只從bk或坊間知係band2頭。
Seems band 1C

年幾前曾聽高主教中學部的老師講過,中學部係band 1 中。

thank you for your sharing

回覆:高小知多D

小學升中看似得60%,是學生找到更好的中學或高主教中學不肯收曬小學的學生呢?

謝謝分享

由於中學是津校,所以要留位收街外生。一般考全級頭60名就一定可升原校中學,最top嗰批會考更勁(Band 1頭)嘅中學.....近年仍有top student決定升回原校,

回復 lukv 的帖子

wrong logo

回覆:高小知多D

若不是天主教徒要收嗎?

不是天主教徒? 收!

amble 發表於 12-9-21 11:14
因很多家長都pm問我高小問題, 不如開貼盡量回答:

1) 功課深嗎? 小朋友家長會有壓力嗎?

請問學校是否全英語教學呢?

‹ 上一主題|下一主題